JeroenvanLeeuwen

'845214' door JeroenvanLeeuwen '845214' door JeroenvanLeeuwen

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Mezquita, Cordoba

JeroenvanLeeuwen

De Mezquita in Cordoba is een bijzonder gebouw. Hedendaags betreft het een kathedraal, gebouwd in een moskee, gebouwd in een visigotische kerk, gebouwd op de fundamenten van een Romijnse tempel. Snappen we hem nog? Het resultaat hiervan is een prachtig gebouw met zéér veel invloeden van een moskee waarvan de inrichting die van een kathedraal betreft. Deze bijzondere mengelmoes van stijlen (en de grootte van het gebouw; zorgt er tevens voor dat het niets eens zo heel erg druk oogt) maakt het een ervaring waarbij je uren kan rondlopen zonder verveeld te raken. In iedere hoek schuilt weer iets anders dat prachtig is. Een voorbeeld hiervan is deze deur met prachtighe lichtval en duidelijke Islamtische invloeden. Maar zorg ook dat je in ieder vertrek naar de plafonds kijkt. Deze zijn prachtig.

'845103' door JeroenvanLeeuwen '845103' door JeroenvanLeeuwen

Spanje

Spanje

Ronda, Spanje

JeroenvanLeeuwen

Ronda is hoofdzakelijk bekend van de bekende brug. Ondanks deze prachtige eye-catcher houdt het hier niet op. Het dorpje zelf heeft meerdere plekken die tevens de moeite waard zijn om te bekijken. Door de vallei die je ziet loopt een wandelpad. Dit is tevens de moeite waard.

'845051' door JeroenvanLeeuwen '845051' door JeroenvanLeeuwen

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Real Alcázar

JeroenvanLeeuwen

Het Real Alcázar in Sevilla is één van die plekken die reeds door hordes toeristen gevonden is; en terecht want het is prachtig! Toch blijf ik het leuk vinden om, in dit soort platgelopen plekken, nog plekjes te ontdekken waarbij het lijkt alsof je de enige bent. Ben ik de eerste die dit voormalig bad vind? Ben ik de enige die dit bad zal zien gedurende deze dag? Uiteraard niet! Maar wanneer je hier, in je eentje, geniet van de prachtige lichtval houd ik toch stiekem nog even stevig vast aan deze illusie.

'562946' door JeroenvanLeeuwen '562946' door JeroenvanLeeuwen

SpanjeIbiza

SpanjeIbiza

Zeezicht in Ibiza

JeroenvanLeeuwen

Deze zomer had ik nog een kort verblijf op Ibiza. Voorheen had ik bij Ibiza altijd het idee dat het een eiland is dat vooral bekend is vanwege de jetset en het uitgaansleven. Uiteraard zijn deze er ook te vinden maar staar je hier niet blind op! Het eiland is groter dan ik dacht en heeft veel meer te bieden dan het uitgaansleven. Op het eiland is wel degelijk natuur en cultuur (al is dit wat gemaakt... de hippies waren in staking omdat ze een eigen gratis parkeerplek wilden bij hun nederzetting!). Vooral de bomen zijn een verschijning op zich. De bomen lijken wel licht te geven; of, voor de fotografen onder ons, alsof de saturatie in photoshop veels te ver is opgeschroefd. Dit is echter niet het geval. De licht-groene boomtopjes zijn nieuwe takken die aanzienlijk lichter in kleur zijn dan de oudere laag. Zodoende steken ze flink af tegen de rest van de boom en lijken ze wel licht te geven. Kortom, Ibiza is prima buiten de gebaande paden te doen zo lang je maar uit de buurt blijft van de uitgaansgelegenheden.

'559418' door JeroenvanLeeuwen '559418' door JeroenvanLeeuwen

IndonesiëLombok en Gili

IndonesiëLombok en Gili

Ssssst... onderhandel

JeroenvanLeeuwen

Gedurende ons verblijf op het strand van Kuta, Lombok kwamen er geregeld jongentjes voorbij met zelfgemaakte (al lijken ze allemaal verdacht veel op elkaar...) sieraden. Zodra je enige mate van interesse toont schieten de kinderen opeens overal vandaan. Zodoende was mijn vriendin al snel omringt door meerdere jongens die ongeduldig wilden laten zien dat ze juist bij hem een ketting moest kopen in plaats van bij de ander. Vanaf een afstandje een leuk gezicht!

'559416' door JeroenvanLeeuwen '559416' door JeroenvanLeeuwen

GriekenlandVasteland

GriekenlandVasteland

Parga, Griekenland

JeroenvanLeeuwen

Deze foto is genomen vanaf het kasteel van Parga. Vanaf het strand van Valtos loopt er een met stenen geplaveide weg naartoe door allerlei nauwe steegjes. Het is een leuke wandeling en het uitzicht is geweldig. Aan de linker kant zie je het kleurrijke centrum van Parga met (helaas) veel toeristisch ingestelde winkeltjes. In het water kan je een Griekse orthodoxe kerk zien. Al met al een kleurrijk geheel en de moeite van een bezoek zeker waard!

'558917' door JeroenvanLeeuwen '558917' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Swazi dans

JeroenvanLeeuwen

Gedurende ons bezoek aan Swaziland bezochten we het swazi cultural village bij Ezulwini. Eerst kreeg je een rondleiding door het traditionele Swazi dorp met een hoop interessante - en leuk vertelde - uitleg. Daarna werd er tevens een traditionele dans tentoongesteld. Al met al een indrukwekkende dans die, qua intensiteit, wat weg heeft van de Haka van de Maori. Toch symboliseert deze foto, met mannen die onder de traditionele kleding Adidas broekjes dragen, voor mij ook mijn verblijf in Ezulwini. Op het eerste oog is het er prachtig. De valleien zijn mooi, de natuur is mooi en de interessante cultuur lijkt verweven in het dagelijks leven. Als je echter wat langer kijkt lijkt er toch iets niet te kloppen. Op de weg wordt je ingehaald door Ferrari's en Lamborghini's (serieus), het één na het andere gigantische modern-ogende gebouw wordt de grond uit gestampt en grote winkelcentra met de modernste kledingmerken bevinden zich. Het oogt bijna Europees terwijl dit toch in de top 5 armste landen ter wereld staat en de hoogste HIV-prevalentie in de wereld heeft. Zodoende lijkt Ezulwini een soort illusie te zijn waar je voorbij moet kijken om de daadwerkelijke problemen in het land te kunnen zien.

'558868' door JeroenvanLeeuwen '558868' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

Goodmorning vultures

JeroenvanLeeuwen

Vroeg in de ochtend, bij de eerste zonnestralen, beginnen de gieren wakker te worden na een lange nacht wachten. Recht onder deze boom licht het karkas van een, door leeuwen gevangen, zebra. De leeuwen zijn echter nog niet klaar met het karkas en zodoende zit er niets anders op dan wachten. Gieren landen overigens altijd in deze karakteristieke dode bomen omdat ze nogal grote vleugels hebben. Deze komen anders verstrikt te zitten in de kleine takjes en bladeren.

'558867' door JeroenvanLeeuwen '558867' door JeroenvanLeeuwen

IndonesiëPrambanan

IndonesiëPrambanan

Prambanan vanaf de...

JeroenvanLeeuwen

Over de Prambanan is al genoeg verteld en gefotografeert. Het is één van die 'must-see' plekken in Indonesië samen met de Borobudur. Echter zie ik altijd foto's vanaf de voorzijde en er tussenin. Wij besloten om niet met de toeristen mee te lopen door de algemene ingang maar om het hele complex heen te lopen. Zodoende zie je de Prambanan van alle kanten (mooier!) en in alle rust. Alhoewel rust... Als je achterlangs loopt komt je erachter dat er nog een hele wereld achter zit. Je komt kinderen tegen die spelen in het water, een schoolklas die kampeert aan de andere kant van het water en druk giechelen als je naar ze zwaait en zelfs een vrouw met een blind dochtertje die er heilig van overtuigd was dat mijn roodharige vriendin haar kon genezen met een aanraking (nee... het ging haar niet om geld). Waar de voorkant wordt "vervuild" met bouwstijgers en grote stellages met verlichting voor 's avonds is er aan de achterkant niets te vinden dan groene palmbomen en ander tropisch gewas. Kortom... Loop eens een blokje om!

'558865' door JeroenvanLeeuwen '558865' door JeroenvanLeeuwen

Zuid-AfrikaBlyde River Canyon

Zuid-AfrikaBlyde River Canyon

View over the...low-f

JeroenvanLeeuwen

In het gebied rondom de 'Blyde River Canyon' kom je de mooiste panorama's tegen waarvan de 'wonderview' toch wel één van de meest indrukwekkende is. Na een kort wandelpad kom je bij deze rotsen waarna de grond loodrecht naar beneden valt voor honderden meters. Pas dan besef je hoe hoog je eigenlijk hebt gezeten al die tijd en hoe klein je eigenlijk bent als mens. Het uitzicht neemt je mee over de low-fields met in de verte (helaas nu iets te heiig) het Kruger Nationaal Park. In de vroege ochtend zie je in de lowfields allemaal mistbanken ontstaan tussen de heuvels die, bij de opkomende zon, extra worden benadrukt en verlicht (zie: http://www.columbusmagazine.nl/afrika/zuid-afrika/reisreporter/fotos/557602.html). Al met al een prachtige plek om te genieten van het uitzicht.

'558825' door JeroenvanLeeuwen '558825' door JeroenvanLeeuwen

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Vrolijk rennende...ol

JeroenvanLeeuwen

Het leuke aan het Krugerpark is dat je zelf kan rondrijden in je eigen auto. Zodoende kan je zelf je tempo kiezen en op je eigen tempo genieten van datgene dat je ziet. In dit geval kozen we er juist voor om rustig door te rijden aangezien we al genoeg olifanten hadden gezien die dag (en op zoek waren naar een luipaard, onsuccesvol helaas...). Deze, nog niet volwassen, olifant vond echter dat hij te weinig aandacht kreeg. Hij rende - op speelse wijze - met onze auto mee. Dit leverde leuke foto's op.

'558821' door JeroenvanLeeuwen '558821' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandHlane Royal NP

SwazilandHlane Royal NP

A bit shy

JeroenvanLeeuwen

Gedurende onze ochtendsafari in het Hlane national Park in Swaziland lag moeders rustig in het gras toe te kijken hoe haar, nog jonge, mannetjes zich aan het uitsloven waren.

'558690' door JeroenvanLeeuwen '558690' door JeroenvanLeeuwen

IndonesiëSenggigi

IndonesiëSenggigi

Landtong in Lombok

JeroenvanLeeuwen

Zoals beloofd ook het uitzicht, vanaf Lombok, naar de Gunung Agung op Bali. Helaas was het wat heiig maar alsnog een indrukwekkend uitzicht om een berg ver boven de wolken uit te zien komen terwijl je zelf op zee-niveau staat.

'558677' door JeroenvanLeeuwen '558677' door JeroenvanLeeuwen

IndonesiëSenggigi

IndonesiëSenggigi

Typisch Lombok

JeroenvanLeeuwen

Op onze gehuurde scooters kan je heerlijk langs de prachtige kust van Lombok scheuren. De wegen zijn goed en de uitzichten prachtig. Het tropische gevoel - dat ik af en toe miste op Java en Bali - bestaat hier in overvloed. Één van de bochten voert je langs enkele winkeltjes langs de weg op de bovenkant van een landtong. Al snel zien we een doorgang naar de achterkant van deze landtong en merken we dat we de gehele landtong richting de zee kunnen bewandelen (foto volgt later). Vanaf deze landtong heb je prachtig uitzicht. Kijk je vooruit dan zie je de Gunung Agung vulkaan op Bali aan de horizon (hoogste vulkaan van Bali), kijk je naar rechts dan zie je de kleine Gili-eilanden en kijk je naar links dan zie je deze baai. Ik zou graag zeggen dat dit zo'n bijzonder plekje is dat je moet kennen maar dit soort uitzichten zie je aan de lopende band langs deze kust. Kortom, een aanrader!

'558676' door JeroenvanLeeuwen '558676' door JeroenvanLeeuwen

Indonesië

Indonesië

Uitzicht vanaf de...K

JeroenvanLeeuwen

01:00 's morgens, slecht geslapen en sinds de lunch van gisteren niets meer gegeten. Gelukkig hebben we ons bedacht om slechts 2 kilometer te klimmen op stijle bergweggetjes richting de top van een vulkaan. Wat kan er nou mis gaan? Men zegt dat het verbouwen van een huis een beproeving voor je relatie is. Nou beklim eens een vulkaan onder de eerder genoemde omstandigheden. Na wat gescheld, gehuil en puur op wilskracht de top bereikt. Eenmaal op de top worden we echter getrakteerd op een felblauw vulkaan-meer, blauwe vlammen die uit de vulkaan schieten, prachtige uitzichten (zie foto) en de mooiste zonsopgang die ik ooit heb gezien. Achteraf maakt juist deze beproeving en daaropvolgende beloning dat dit de mooiste (reis)ervaring tot op heden is.

'558515' door JeroenvanLeeuwen '558515' door JeroenvanLeeuwen

IndonesiëJogjakarta

IndonesiëJogjakarta

Jogjakarta, Java,...I

JeroenvanLeeuwen

Een typisch beeld in Jogjakarta. Deze stad balanceert op de grens tussen behoud van authenticiteit en meegaan met zijn tijd en dus moderniseren. Zo vind je in de stad dit soort bont verlichte LED-verlichting maar ook zie je donkere straten zonder verlichting of met enkel wat lampionnen. Het geheel maakt het een bonte stad.

'558514' door JeroenvanLeeuwen '558514' door JeroenvanLeeuwen

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Genieten

JeroenvanLeeuwen

Op het zuidelijke schiereiland onder Bali bevinden zich de mooiste kliffen uitlopend op een prachtige blauwe zee. Vlak voor Uluwatu, een tempelcomplex, ligt het surfdorpje 'Blue Point Beach'. Dit dorpje bestaat uit allemaal huisjes gemaakt van traanplaat gebouwd tegen de klif-helling. Dit dorp is ooit gestart door twee Australische surfers die dit als het mooiste/beste surfgebied in Indonesië. Het dorpje loopt kronkelend richting een inham in de klif die vervolgens uitkomt op het strand. Deze foto is gemaakt vanaf een restaurantje met uitzicht op de desbetreffende klif en het ondergelegen strand. Het dorpje ligt boven dit restaurant. Dat dit een populair surfgebied is bleek wel aan de professionele fotografen van merken als O'neil, Reef en Billabong die naast ons stonden om surfers in het water te fotograferen.

'558481' door JeroenvanLeeuwen '558481' door JeroenvanLeeuwen

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Pura Gunung Kawi,...U

JeroenvanLeeuwen

Pura Gunung Kawi ligt in een soort vallei tussen de rijstvelden en tropische bebossing vlakbij Ubud. Zodoende is de wandeling omlaag prachtig om te zien! Eenmaal beneden aangekomen kom je in een prachtig groene en vredige omgeving tussen het tropische oerwoud. Over de rustige beekjes lopen eeuwenoude bruggetjes die je uiteindelijk naar het tempelcomplex voeren. Het geheel voelt een beetje als een Indiana Jones film waarbij je een tempel ontdekt. Dit kwam mede omdat het nagenoeg uitgestorven was toen wij er waren. Ik noem het een tempelcomplex maar eigenlijk is dit niet, per definitie, waar. Vroeger dacht men dat de tempels een graftombe waren van vroegere koningen uit Bali. Recent is, door middel van sonar-apperatuur, vastgesteld dat dit niet het geval is. Waarom dit tempelcomplex dan wel gebouwd is weet tot op heden niemand. Wel zit er nog een, actief functionerende, tempel bij gevestigd.

'558480' door JeroenvanLeeuwen '558480' door JeroenvanLeeuwen

Indonesië

Indonesië

Zwaveldragers op de..

JeroenvanLeeuwen

In de krater van de Kawah Ijen vulkaan bevind zich veel zwavelafzetting. Dit zwavel zorgt niet alleen voor de indrukwekkende blauwe vlammen maar ook wordt dit massaal uit de krater gehaald voor verdere verwerking in bijvoorbeeld cosmetica. De twee mannen op de foto zijn mijnwerkers (zwavelmijn?) die weer terug richting de krater lopen voor een nieuwe lading. Gemiddeld nemen ze zo'n 80-90 kilogram zwavel mee in de rieten manden. Hierbij moet je bedenken dat de klim de krater in zéééér stijl gaat en springend van rotsblok naar rotsblok, het wandelpad zoals op de foto bestaat uit gladde en modderige ondergrond en de zwavellucht in de krater er bij mij voor zorgde dat ik mij, na 30 minuten niets anders doen dan kijken en fotograferen, al 20 jaar ouder voelde (zuurstofmaskers worden verhuurd). Dit zijn toevallig twee mannen maar ik heb genoeg vrouwen gezien die dit met net zoveel gemak deden. Bewondering voor deze mijnwerkers!

'558430' door JeroenvanLeeuwen '558430' door JeroenvanLeeuwen

Zuid-AfrikaiSimangaliso Wetland Park

Zuid-AfrikaiSimangaliso Wetland Park

Chillin' in the sun

JeroenvanLeeuwen

Ligt hij er niet vredig bij? Dit ontspannen dier staat dus met stip op #1 qua dodelijkste dieren in Zuid-Afrika. De gids vertelde dat buffels bestaat uit één en al spier en massa beheerst door een stuk hersen ter grootte van een grote kiezel. Zodoende worden ze zeer agressief richting alles dat ze niet begrijpen. Tevens zijn buffels vrijwel niet in één keer neer te schieten (mocht dat nodig zijn) waardoor ze de kans krijgen weg te rennen. Waar ieder dier wegvlucht en zich verstopt rent de buffel in een rondje en valt je vervolgens van achteren opnieuw aan OF hij wacht in de dichte struiken tot je voorbij komt rennen. Dit is enkele weken geleden gebeurd in het Krugerpark waardoor een gids 6 meter de lucht in is gegooid en tegenwoordig niet meer kan lopen. Zodoende was de gids er niet heel gerust op dat enkele meters (aan de andere kant van onze jeep) verderop zo'n 10 vrijwilligers bezig waren om schadelijke planten te ruimen.

'558429' door JeroenvanLeeuwen '558429' door JeroenvanLeeuwen

Zuid-AfrikaiSimangaliso Wetland Park

Zuid-AfrikaiSimangaliso Wetland Park

ISimangaliso Wetland.

JeroenvanLeeuwen

Gedurende ons verblijf in St. Lucia gingen we mee op de 'world heritage tour' van Shakabarker. Dit is een lokaal reisbureau die zeer goed verzorgde excursies aanbiedt rondom st. Lucia. Deze tour voert je door het ISimangaliso Wetland park; het eerste gebied in Zuid-Afrika dat is verklaard tot een 'world heritage'. De reden dat dit zo'n bijzonder park is zit hem in de diversiteit. Het park zit ingesloten tussen de (zoute) indische oceaan, met indrukwekkende walvismigraties tussen juni en september, en het (zoete) lake st. Lucia met krokodillen en nijlpaarden. Tussen deze watergebieden in vindt je de hoogste groene duinen (aldus de gids zijn alle records in Australië gedisqualificeerd 'for being a stupid country'...), dicht begroeide tropische bossen, graslanden en moerasgebieden. Dit alles in een gebied van 20-30 km. doorsnede. Deze foto is gemaakt vanuit de graslanden, met veel van deze karakteristieke kale bomen, met het tropische bos op de achtergrond. Deze loopt omhoog de groene duinen op met daarachter de zee.

'558366' door JeroenvanLeeuwen '558366' door JeroenvanLeeuwen

LesothoSani pass

LesothoSani pass

Bibberen in Afrika

JeroenvanLeeuwen

Raar gezicht hoor... In het altijd warme, tropische Afrika opeens in een gebied komen waar men zelfs in winterkleding bibbert van de kou. Op deze dag in Lesotho was het overdag niet meer dan 10 graden en 's nachts vroor het. En de winter moest nog komen... Ik heb het met hem te doen.

'558365' door JeroenvanLeeuwen '558365' door JeroenvanLeeuwen

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Follow me...

JeroenvanLeeuwen

Blijft toch maf... kilometers lang op traag tempo achter een olifant aan rijden. Leert je gelukkig wel het strakke tempo van ons Europeanen in toom te houden!

'558316' door JeroenvanLeeuwen '558316' door JeroenvanLeeuwen

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Lovely kruger

JeroenvanLeeuwen

Het krugerpark had zijn momenten die ronduit geweldig waren... 4 neushoorns die de weg blokkeren, aangevallen worden door olifanten (geweldig... mwa! Maar wel indrukwekkend), de eerste leeuw etc.. Toch zit een groot deel van de charme van het Krugerpark er ook in om gewoon, zo vroeg (of laat) mogelijk, rond te rijden en verrast te worden door de uitzichten die je soms, uit het niets, hebt. En het ergste is nog dat dit soort uitzichten gewoon gaan worden terwijl je er bent. Pas terug in de polder komt weer terug hoe bijzonder het eigenlijk is.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier