Noorwegen image
Noorwegen image Noorwegen image

Noorwegen

Reviews

Noorwegen
Europa
REDACTIE

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
Noorwegen
Als je een rondreis in Noorwegen maakt buiten de gebaande paden, dan mag Røros zeker niet ontbreken. Dit oude mijnwerkersdorpje ligt ongeveer 400 km ten noorden van Oslo en het wordt maar zelden door buitenlandse toeristen bezocht. In 1980 werd het op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. In de 2 hoofdstraten, Kjerkgata en Bergmannsgata, vind je de mooie kleurrijke houten herenhuizen met een prachtige kerk. De arbeidershuisjes van de mijnwerkers liggen verderop, rond de oude kopersmelterij, die nu dienst doet als museum (Smelthytta). Voor het museum zelf moet je inkom betalen, maar dit hoef je zeker niet te doen als je enkel de buitenkant wil zien. Je kan gratis achter het museum wat heuvels beklimmen om vandaar prachtige uitzichten over Røros en de mijnsite te aanschouwen. Heel het gebied is fotogeniek en heel apart en je waant je in een ver vervlogen verleden. Het jaarlijkse hoogtepunt is de kerstmarkt. Ontzettend mooi in deze setting maar ook verschrikkelijk koud.Je vindt hier ook een heleboel gezellige kleine restaurants, waarvan ik Kaffestuggu ten zeerste kan aanbevelen.
Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Kunst & Cultuur
  • gratis openluchtmuseum
  • veel te zien en te beleven
  • heel gezellig
  • geen massatoerisme
  • Heel fotogeniek
  • Zeer koud in de winter
Review geplaatst op 2020-08-19
9
Noorwegen Vesteralen
In het uiterste noorden van de provincie Nordland ligt een sprookjesachtige eilandengroep: Vesterålen. De ruige natuur, de hoge bergen en ongerepte bergweiden met op de achtergrond indrukwekkende fjorden maken Vesterålen tot een van de mooiste gebieden in Noord Noorwegen binnen de poolcirkel. Vesterålen ligt direct ten noorden van de Lofoten en in het oosten ligt Ofoten met Narvik en ook het vliegveld Evenes. De eilandengroep bestaat uit vele kleine eilanden en vier grote: Andøya, Langøya, Hinnøya en Hadseløya. De bijzondere natuurgebieden, uitgestrekte hellingen, het prachtige witte strand bij Bleik en idyllische vissersdorpjes maken een vakantie hier een reis om nooit te vergeten. Je kunt hier geweldige excursies maken zoals walvissen spotten en zeearenden voeren en fotograferen vanaf een RIB-boot. Ook de Samen bezoeken en de rendierfarm vlakbij Sortland bezoeken. Ook is dit een ideaal gebied om het noorderlicht te spotten omdat je ver van grote steden en lichtvervuiling bent.
Regio
  • Heerlijk rustig, de meeste toeristen gaan naar de Lofoten.
  • van 25 november tot 15 januari geen zonlicht!
Review geplaatst op 2020-01-31
8
Noorwegen Troms
Arctic Polar Park in Bardu is een heel bijzonder soort dierentuin; de dieren uit arctisch en subarctisch gebied leven hier in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, hun “kooien” zijn volledig natuurlijke gebieden zo groot als voetbalvelden. Je wordt begeleid door een enthousiaste gids die allerlei wetenswaardigheden over lynxen, wolven, muskusossen, elanden, herten, rendieren en beren hier kunnen vertellen. Ook worden een aantal dieren bijgevoerd, zodat je ze dan goed kunt zien. Mits ze door de weersomstandigheden tevoorschijn willen komen. Het blijven echter wel volledig wilde dieren en je mag dan ook niet te dicht bij de omheining komen. Tegen extra betaling van zo’n € 150 mag je mee naar binnen met het voeren van de lynxen, zodat de fotografen foto’s kunnen maken zonder hekken erop. Je mag echter geen stap voorbij de begeleiders zetten. Dit geld wordt door de stichting goed gebruikt voor de dieren, voor bestudering en observering en onderhoud van het park. Het park ligt zo'n 50-60 km ten noordoosten van Narvik. Bardu is een gemeente in de Noorse provincie Troms og Finnmark. De gemeente telt zo’n 4000 inwoners. Het administratief centrum is in Setermoen. Bardu is de enige gemeente in Troms die nergens aan zee grenst en wordt daarom de 'binnenlandsgemeente' in Troms genoemd.
Regio
  • Wildlife bekijken in een natuurlijke omgeving.
  • Sommige dieren moeilijk te fotograferen achter gaas.
Review geplaatst op 2020-02-06
8
Noorwegen Zuid- en westkust Noorwegen
Een prachtige plek het zuidelijkste puntje van het Noorse vasteland. Hier vind je het schiereiland Lindesnes,met de daarbij behorende vuurtoren.Vast gezien bij het mooie tv programma rond de noordzee ! Je kan bij aankomst je auto,bus,camper parkeren op de voor hun bestemde plaatsen.Daarna loop je naar de ingang. Je krijgt eerst een film tezien over hoe het hier vroeger was.Zeer de moeite waard. Daarna kan je de klim naar boven wagen,en evt een bezoek aan en in de vuurtoren brengen. Daarna een bezoekje aan de marineshop.
Regio
  • Er is ook een museum bij.
  • Je kan op eigen houtje lekker wandelen daar.
  • Alles word duidelijk gebracht wel in het duits of engels
  • In het voor seizoen zijn er nog weinig toeristen
  • Het is een eindje rijden om er tekomen
Review geplaatst op 2019-07-08
8
Noorwegen Setesdal
Niets leuker dan Elanden van dichtbij ontmoeten.In Noorwegen zijn deze bijzondere dieren van wel héél dichtbij tezien en wel in het Elgtun elandenpark. Dit park staat nog redelijk in de kinderschoen mar is echt reuze leuk voor een bezoek en zeker met kinderen. Het is het eerste Elandenpark van Noorwegen waar tamme elanden wonen in hun natuurlijke omgeving.Het park ligt middenin het bos en heeft een ruig en heuvelachtig terrein met daarin een aantal waterbronnen.De Elanden hebben hier alle ruimte. De eigenaar is hier in 2014 begonnen met twee kalfjes .Deze eigenaar komt zelf uit Zweden,Lapland.Hij heeft erg veel ervaring met Elanden en is zeer betrokken bij deze dieren.Dat merk je aan alles. Hij kan je echt alles vertellen over deze dieren,vol met passie wat erg leuk is om aan tehoren. Inmiddels telt het park 6 Elanden er zijn in het voorjaar twee kleintjes geboren.Die erg lief zijn om tezien.. Zodra wij binnen in het park zijn roept hij de Elanden en ja hoor tot onze verbazing komen ze aan gelopen.Ik wist niet dat ze zo groot zijn,grote kop en lange poten.Wij gaan met de gids door dit bos wandelen en als we een tijdje lopen komen er een paar Elanden ons achterop.Zo,n bijzondere belevenis. Ik weet dat het dieren in gevangenschap zijn maar echt dat zie je even in het begin maar daarna echt niet meer.
Highlight
  • gratis parkeren
  • Keurig en net park
  • In het voorseizoen zijn er weinig toeristen
Review geplaatst op 2019-07-20
10
Noorwegen Malangen
In Noord-Noorwegen zijn een aantal populaire gebieden zoals de Lofoten, Vesterålen en Senja. Minder bekend maar zeker zo mooi is Malangen, een gebied ongeveer 75 km ten zuidoosten van Tromsø. Je treft er nog heel veel "puur natuur" aan, waar je kunt rondrijden zonder ook maar iemand tegen te komen. Zorg tijdens de wintermaanden wel dat je een auto met spijkerbanden meekrijgt bij de autoverhuur; een 4x4 is niet perse nodig. In de winter is alles prachtig witbesneeuwd; en hoewel je minder daglicht hebt (in februari zo'n 6 uur) is dat licht echt hemels voor fotografen: het blauwe uur duurt ook echt een uur, en het daglicht bestaat uit de mooiste pasteltinten. Voor wildlife zit je ook goed: je komt regelmatig rendieren (de "huisdieren" van de Sami, je bent hier tenslotte in Sami-land) en soms ook elanden tegen. De temperatuur is in de winter niet zo bar, het is hier niet zo extreem koud zoals je bij plekken met een landklimaat meer aantreft. Een fijne accommodatie is Malangen Resort, waar je ook diverse activiteiten kunt boeken zoals een husky-sledetocht, langlaufen, een rit met een sneeuwscooter. En als uitsmijter: Malangen ligt precies in het gebied van de Noorderlicht-cirkel, een cirkel om de magnetische Noordpool. Je hoeft hier dus niet naar het noorden te kijken om dit magische licht te aanschouwen, het kan zich overal boven je bevinden. Je moet natuurlijk een beetje geluk hebben, maar de kans op Noorderlicht is in dit gebied wel heel erg groot.
Regio
  • Fijne winterbestemming
Review geplaatst op 2019-03-28
9
Noorwegen Folgefonna-glacier
In Folgefonna National Park, in de Noorse provincie Hordaland, kun je prachtig wandelen. Voor de beetje geoefende wandelaar is de tocht richting de Botnabrea Glacier een aanrader. Om bij het begin van de wandeling, die zeker 3 uur duurt (enkele reis...), te komen rij je eerst een prachtige route over kronkelweggetjes door een werkelijk schitterend berglandschap. Je waant je hier alleen op de wereld, zo rustig is het. We moeten op de weg alleen oppassen voor overstekende schapen, die je dan brutaal aankijken "wat doe jij hier?". Aan het eind van de weg, bij een electriciteitscentrale (Jukla Power Plant) parkeren we de auto en beginnen vol goede moed aan de tocht. Rugzakje op, proviand mee. In een boek dat in een klein houten kastje op een paal ligt moeten we onze naam schrijven en welke datum we zijn gaan wandelen. Just in case... De wandeling begint vrij vlak, maar als snel wordt de route erg steil en klimmen we sommige stukken op handen en voeten. Het is moeilijk het pad te vinden en we vervolgen de route vooral op gevoel. Onze zoon vindt het prachtig, maar wij vinden het op een een gegeven moment toch wel een beetje gevaarlijk worden. Na 1,5 uur klimmen rusten we uit naast een sneeuwveld, maken een paar mooie foto's, en gaan dan toch maar terug. Helaas hebben we de Botnabrea Glacier dus niet van dichtbij gezien...Maar wat een prachtige tocht! Dus mocht je die kant op gaan: doen en graag een foto van de Botnabrea gletsjer maken voor ons...
Accommodatie Activiteit Wandelroute Fietsroute Highlight Blog Autoroute Natuurgebied
  • Voor de geoefende wandelaar een leuke tocht
  • Avontuur!
  • Je voelt je alleen op de wereld
  • Prachtig berglandschap
  • Het weer kan snel omslaan, let op!
  • De route is best steil en soms lastig te vinden
Review geplaatst op 2019-12-20
8
Noorwegen
Ria was hier 15 Mar 2018
De natuur is prachtig, maar toch wat saai. Dennenbomen, watervallen en meren, telkens maar weer. Elanden of rendieren niet gezien. De steden zijn leuk, maar weinig informatie gekregen. En als je dan een chauffeur treft die ook reisleider moet "spelen" maar weinig culturele informatie of algemene informatie geeft, dan is dat jammer en wil je niet meer naar Noorwegen. Ik heb het daar gehad.
Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Kunst & Cultuur
  • natuur, steden
  • informatie chauffeur Pelikaan, geen dieren gezien
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Noorwegen Bleik
In de haven van Bleik kun je een Puffin safari [ papegaaiduikers] boeken met een kleine vissersboot naar een beschermde vogelrots waar + 10 000 muffins broeden. Ook zie je veel zeearenden en zeehonden. De kapitein/gids is zeer gedreven en doet alle moeite om je zoveel mogelijk te laten zien. De vaartocht zelf naar de rots toe is ongeveer 10 minuten. Geweldig leuk om al die duizenden papegaaiduikers te zien zwemmen rond de boot en met visjes te zien bovenkomen. Ogen kom je te kort want ook in de lucht gebeurde natuurlijk ook genoeg. Verder heeft Bleik, een camping en hotelletje. Het dorpje zelf is piepklein. ook is hier het langste zandstrand van Noorwegen.
Activiteit Highlight Blog
  • Rustig
Review geplaatst op 2019-01-22
9
Noorwegen
In Flåm kun je een aantal activiteiten ondernemen. Zo kun je er met een (elektrische) boot of met een kano over het Aurlandsfjord varen, met geweldig ruige natuur om je heen. Vanuit Flåm vertrekt ook de Flåmsbana, een treintje dat vanaf zeeniveau tot aan Myrdal gaat op 866m hoogte. De treinrit zelf is een belevenis, je stijgt vrij steil en je rijdt door prachtige natuur. De treinrit is populair, dus je moet ruim van te voren een plaats boeken. DE meeste mensen gaan ook met deze trein weer terug. Veel leuker echter is om in Myrdal een fiets te huren (wel even vooraf bespreken, www.caferallaren.no) en een deel van de Rallarvegen te fietsen. Je fietst op je mountainbike weer terug naar Flåm, het kost je dus weinig inspanning, want je gaat naar beneden, en je kunt stoppen waar je wilt om foto's te maken. Onderweg kom je langs een schattig kaasboerderijtje, waar je natuurlijk kaas kunt kopen, maar ook koffie kunt drinken of pannenkoeken kunt eten! De fiets kun je aan het eind van je rit bij het station in Flåm achterlaten, deze wordt met de trein weer naar boven vervoerd.
Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Kunst & Cultuur
  • Combinatie van treinrit en fietstocht
  • Mooie uitzichten
  • Kaasboerderij/koffiestop onderweg
  • Lekker rustig onderweg
  • Ruim van te voren treinrit boeken
  • Treinrit is duur
Review geplaatst op 2017-10-09
10
Noorwegen Fjord Noorwegen
Het fjorden gebied is één van de mooiste maar ook één wan de drukst bezochte plekken van Noorwegen wij zien dit verschil duidelijk om dat wij er 40 jaar geleden voor het eerst kwamen Maar Noorwegen heeft gelukkig heel veel natuur te bieden dus kan ik alleen maar zeggen gaat het met eigen ogen bekijken.
Regio
  • Puur natuur
  • Rust en ruimte
  • Geen
Review geplaatst op 2017-08-05
8
Noorwegen
De natuur is prachtig, maar toch wat saai. Dennenbomen, watervallen en meren, telkens maar weer. Elanden of rendieren niet gezien. De steden zijn leuk, maar weinig informatie gekregen. En als je dan een chauffeur treft die ook reisleider moet "spelen" maar weinig culturele informatie of algemene informatie geeft, dan is dat jammer en wil je niet meer naar Noorwegen. Ik heb het daar gehad.
Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Kunst & Cultuur
  • natuur, steden
  • informatie chauffeur Pelikaan, geen dieren gezien
Review geplaatst op 2016-09-19
1
Noorwegen
Het treintje van de Flamsbana wordt alom gezien als één van de highlights van Noorwegen. Onze tip: vermijd koste wat kost deze touristtrap (in ieder geval in het hoogseizoen). De ergernissen beginnen al bij het aan boord gaan. Wij hebben één van de laatste treintjes, maar een enorme meute horkerige toeristen staat te trappelen in de rij totdat de poortjes opengaan. Rennend - alsof de Dwaze Dagen beginnen - zoekt iedereen de beste plek. Reserveren van plekken is niet mogelijk en reis je samen met een groep dan is de kans groot dat je niet bij elkaar zit. Ikzelf ben de 'gelukkige' bezitter van een klapstoeltje met uitzicht op .... het gangpad. Continu komt een brutale toeriste over me heen hangen om foto's te maken: ik had liever de Noorse bergen gezien i.p.v. de twee verschrompelde die nu voor mijn neus heen en weer hangen te bungelen. Dan de treinrit zelf. Het is dan misschien een legendarische trein, de spaarzame utzichten die je hebt zijn weinig spectaculair. Iedere willekeurige autorit in dit prachtige land levert 10x mooiere panorama's op. Maar het aller-allerergste moet nog komen. Halverwege stopt de trein bij een waterval. Als de deuren opengaan, rent iedereen het plateau op om een foto te maken. Dan wordt de stereo ingeschakeld en schalt een 'mystiek' deuntje door de speakers. Als dramatisch hoogtepunt danst een man in een Jomanda-achtige rode jurk en witte pruik er op zijn mooist bij. Verbijsterd weet ik niet of ik nu moet lachen of huilen ... Kortom: MIJDEN!
Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Kunst & Cultuur
  • Geen
  • Prijs-kwaliteit verhouding
  • Enorm druk
  • Geen vaste stoelen, ren-je-rot voor een plek
  • Plat volksvermaak
  • Touristtrap
Review geplaatst op 2016-10-22
1
Noorwegen Flåm
Het treintje van de Flamsbana wordt alom gezien als één van de highlights van Noorwegen. Onze tip: vermijd koste wat kost deze touristtrap (in ieder geval in het hoogseizoen). De ergernissen beginnen al bij het aan boord gaan. Wij hebben één van de laatste treintjes, maar een enorme meute horkerige toeristen staat te trappelen in de rij totdat de poortjes opengaan. Rennend - alsof de Dwaze Dagen beginnen - zoekt iedereen de beste plek. Reserveren van plekken is niet mogelijk en reis je samen met een groep dan is de kans groot dat je niet bij elkaar zit. Ikzelf ben de 'gelukkige' bezitter van een klapstoeltje met uitzicht op .... het gangpad. Continu komt een brutale toeriste over me heen hangen om foto's te maken: ik had liever de Noorse bergen gezien i.p.v. de twee verschrompelde die nu voor mijn neus heen en weer hangen te bungelen. Dan de treinrit zelf. Het is dan misschien een legendarische trein, de spaarzame utzichten die je hebt zijn weinig spectaculair. Iedere willekeurige autorit in dit prachtige land levert 10x mooiere panorama's op. Maar het aller-allerergste moet nog komen. Halverwege stopt de trein bij een waterval. Als de deuren opengaan, rent iedereen het plateau op om een foto te maken. Dan wordt de stereo ingeschakeld en schalt een 'mystiek' deuntje door de speakers. Als dramatisch hoogtepunt danst een man in een Jomanda-achtige rode jurk en witte pruik er op zijn mooist bij. Verbijsterd weet ik niet of ik nu moet lachen of huilen ... Kortom: MIJDEN!
Stad
  • Geen
  • Prijs-kwaliteit verhouding
  • Enorm druk
  • Geen vaste stoelen, ren-je-rot voor een plek
  • Plat volksvermaak
  • Touristtrap
Review geplaatst op 2016-10-22
8
Noorwegen
Een lekkere stad voor een weekendje uit. Er is veel te zien en te doen, niet alleen in de stad zelf maar ook op het museumeiland net voor de kust, of in het beeldenpark in het noorden van Oslo. Alles is ook nog eens te lopen.
Reizen Met Kinderen Lekker Eten Drinken Kunst & Cultuur
  • Alles binnen loopafstand
  • Veel diversiteit aan musea
  • Duur
Review geplaatst op 2017-11-19