vesteralen

Foto door Reisreporter agrotewal

Noorwegen is een land in Scandinavië en heeft ruim vijf miljoen inwoners. Voor het grootste deel grenst het land aan Zweden en een klein stukje in het uiterste noorden grenst aan Finland. Het langgerekte land strekt zich uit van Skagerrak tot de Noordkaap aan de Barentszzee. Een groot deel ligt binnen de noordpoolcirkel.

Door de ligging heeft vesteralen te maken met verschillende klimaten. Zo heerst er in het westen een gematigd zeeklimaat en in het hoge noorden een toendraklimaat. Het binnenland heeft weer een landklimaat. In de zomer is het meestal zonnig in vesteralen, maar dagenlange miezerige regenbuien zijn niet uit te sluiten. In de winter kun je bijna overal skiën. vesteralen is vooral een aanrader voor liefhebbers van woeste natuur. Steile hellingen, wilde watervallen, visrijke fjorden en meren. Kleine dorpjes met houten huizen liggen dun gezaaid in het landschap.

De hoofdstad Oslo is mooi gelegen aan de Oslofjord en het Raadhuis aan de haven is het herkenningspunt van de stad. Het Akershus Kasteel is wel een van dé grote bezienswaardigheden, maar het Koninklijk Paleis en het Vigelandpark waar je meer dan tweehonderd beelden van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland park kunt zien, zijn minstens zo interessant. Als je wilt shoppen is de Karl Johansgate een straat die je niet mag overslaan.

De stad Tromso staat in het teken van het Noorderlicht en is een levendige stad rijk aan cultuur en historie en omringd door fjorden en gebergtes. Art Nouveau-stad Ålesund wordt ook wel de mooiste stad van vesteralen genoemd. Niet voor niets, want de kleurrijke stad zou zo uit een sprookje kunnen komen met zijn groot aantal torentjes, gespitste huizen en mooie versieringen. Beklim de Aksla berg voor het ultieme uitzicht. Breng ook een bezoek aan de schilderachtige stad Røros, waar je houten huizen uit de 19e eeuw nog veel zult tegenkomen, of ga naar Bergen wat al sinds de jaren ’70 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en waar je kenmerkende huisjes uit de Hanzetijd zult tegenkomen.

Voor mooie stranden en fjorden moet je naar Stavanger, een moderne stad waar je ook de Domkirke uit het jaar 1125 staat. Vanuit de stad kun je ook een boottocht maken over de Lysefjord.
Prachtige landschappen, hoge bergwanden, watervallen, gletsjers …Varen door de Noorsje fjorden is een ervaring an sich. Vaar langs de Hurtigruten of Geirangerfjord en de Nærøyfjord die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan en waar je ook de omringende dorpen kunt bezoeken.   

Het Selje strand is ideaal als je even wilt ontkomen aan massatoerisme. Sportvissers komen in vesteralen ook aan hun trekken, want kabeljauw, makreel en allerlei andere soorten vis kan je aan de kust volop vangen.

Of je nou in de winter of de zomer naar vesteralen gaat, het land is in elk seizoen even mooi!

Informatie over vesteralen

Beste foto's & tips van vesteralen

'1117677' door Marjan Spijkers '1117677' door Marjan Spijkers

Noorwegenvesteralen

Noorwegenvesteralen

Cadeau van moeder...n

Marjan Spijkers

Het vissersdorpje Nyksund in Noord-Noorwegen, met stip mijn favoriete plek op de Vesterålen. Ik kom er graag, (gelukkig) vaak en in alle seizoenen een aanrader. Vanwege het landschap, de ligging, het licht, de sfeer en de mensen. Om op deze locatie te komen, kan voor sommigen een uitdaging zijn in de wintermaanden. De laatste 10 km bestaat uit onverharde weg, met aan je ene zijde de steil oprijzende bergwand en aan de andere kant de zee. Doordat het niet de hele winter strak vriest, kan de weg nog wel eens een ijsbaan zijn door de weer opgevroren sneeuw. Rustig en voorzichtig rijden met je auto met spijkerbanden dus. Het meest vervelende echter is de wind die soms voor hoge sneeuwduinen kan zorgen. Gelukkig zijn de omstandigheden niet altijd zo uitdagend, maar houd er rekening mee dat het kan. Het weerbericht nauwgezet volgen is aan te bevelen - wat je toch al zou moeten doen als je hier in de winter bent. Want zodra er heldere plekken in de lucht zijn, is er na zonsondergang kans op noorderlicht. Je bevindt je hier, enkele honderden kilometers ten noorden van de poolcirkel, namelijk op een zeer gunstige breedtegraad het te zien. Ben je niet zo dol op winterse omstandigheden, denk dan eens aan september. Overdag prachtige herfstkleuren en 's nachts een zeer grote kans op dit cadeautje van moeder natuur. Elke keer weer heel bijzonder het te mogen zien.

'1116787' door agrotewal '1116787' door agrotewal

Noorwegenvesteralen

Noorwegenvesteralen

Bountystrand en sneeu

agrotewal

Onze rondreis door Europa zou vooral veel tijd in Noorwegen in beslag nemen. Jammer genoeg hadden we niet echt gerekend op de vrieskou en zijn we na een week of drie via Finland naar de Baltische staten gereden. Maar Noorwegen heeft diepe indruk gemaakt en we gaan zeker terug. Een van de mooiste en verrassendste plekken vond ik het bountystrand bij Bleik. Op de foto zie je de sneeuw op de bergen liggen en voor de kust ligt het vogeleiland waar veel papegaaiduikers broeden. Bleik is een plaats in de Noorse gemeente Andøy in de provincie Nordland. Bleik telt 465 inwoners (2007) en heeft een oppervlakte van 0,42 km². De plaats ligt op het eiland Andøya. Bleik laat zich voorstaan op het langste zandstrand van Noorwegen (3 kilometer). Achter dit strand bevindt zich een eindmorene, hier achtergelaten door het landijs tijdens de laatste ijstijd. Bleik ligt op het enige stuk van Noorwegen dat tijdens deze ijstijd niet met landijs was bedekt. Enkele honderden meter uit de kust ligt de vogelrots 'Bleiksøya die beschermd is als natuurreservaat en waar een kolonie van enkele tienduizenden papegaaiduikers nestelt. Er worden regelmatig Europese zeearenden gezien. (met dank aan Wikipedia)

'1113606' door agrotewal '1113606' door agrotewal

Noorwegenvesteralen

Noorwegenvesteralen

Hoezo eenzaam..

agrotewal

We zijn onderweg naar Andenes en het landschap is prachtig. Ik vergaap me aan de bergen, de eenzaamheid en de heldere lucht. Opeens zie ik in de verte een klein rood huisje staan. Prachtig, maar ik ben bang dat dit toch net iets te afgelegen is van de bewoonde wereld voor mij. Om het huisje te zien even de foto vergroten het is een panoramaopname. Vorig jaar mei waren we in Noorwegen voor een rondreis met de camper. Wat hadden we het koud, dat kan ik me nu bijna niet meer voorstellen. Hittegolf in Merzouga..

Laat kaart zien