setesdal

Foto door Reisreporter corriedewinter

Noorwegen is een land in Scandinavië en heeft ruim vijf miljoen inwoners. Voor het grootste deel grenst het land aan Zweden en een klein stukje in het uiterste noorden grenst aan Finland. Het langgerekte land strekt zich uit van Skagerrak tot de Noordkaap aan de Barentszzee. Een groot deel ligt binnen de noordpoolcirkel.

Door de ligging heeft setesdal te maken met verschillende klimaten. Zo heerst er in het westen een gematigd zeeklimaat en in het hoge noorden een toendraklimaat. Het binnenland heeft weer een landklimaat. In de zomer is het meestal zonnig in setesdal, maar dagenlange miezerige regenbuien zijn niet uit te sluiten. In de winter kun je bijna overal skiën. setesdal is vooral een aanrader voor liefhebbers van woeste natuur. Steile hellingen, wilde watervallen, visrijke fjorden en meren. Kleine dorpjes met houten huizen liggen dun gezaaid in het landschap.

De hoofdstad Oslo is mooi gelegen aan de Oslofjord en het Raadhuis aan de haven is het herkenningspunt van de stad. Het Akershus Kasteel is wel een van dé grote bezienswaardigheden, maar het Koninklijk Paleis en het Vigelandpark waar je meer dan tweehonderd beelden van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland park kunt zien, zijn minstens zo interessant. Als je wilt shoppen is de Karl Johansgate een straat die je niet mag overslaan.

De stad Tromso staat in het teken van het Noorderlicht en is een levendige stad rijk aan cultuur en historie en omringd door fjorden en gebergtes. Art Nouveau-stad Ålesund wordt ook wel de mooiste stad van setesdal genoemd. Niet voor niets, want de kleurrijke stad zou zo uit een sprookje kunnen komen met zijn groot aantal torentjes, gespitste huizen en mooie versieringen. Beklim de Aksla berg voor het ultieme uitzicht. Breng ook een bezoek aan de schilderachtige stad Røros, waar je houten huizen uit de 19e eeuw nog veel zult tegenkomen, of ga naar Bergen wat al sinds de jaren ’70 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en waar je kenmerkende huisjes uit de Hanzetijd zult tegenkomen.

Voor mooie stranden en fjorden moet je naar Stavanger, een moderne stad waar je ook de Domkirke uit het jaar 1125 staat. Vanuit de stad kun je ook een boottocht maken over de Lysefjord.
Prachtige landschappen, hoge bergwanden, watervallen, gletsjers …Varen door de Noorsje fjorden is een ervaring an sich. Vaar langs de Hurtigruten of Geirangerfjord en de Nærøyfjord die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan en waar je ook de omringende dorpen kunt bezoeken.   

Het Selje strand is ideaal als je even wilt ontkomen aan massatoerisme. Sportvissers komen in setesdal ook aan hun trekken, want kabeljauw, makreel en allerlei andere soorten vis kan je aan de kust volop vangen.

Of je nou in de winter of de zomer naar setesdal gaat, het land is in elk seizoen even mooi!

Informatie over setesdal

Beste foto's & tips van setesdal

'1113970' door corriedewinter '1113970' door corriedewinter

Noorwegensetesdal

Noorwegensetesdal

Een Eend op een...ein

corriedewinter

Daar gingen we dan in 1972, op trektocht door Noorwegen met onze rode 2CV oftewel Eend. Tent achterin, brandertje en wat pannetjes, dat zou wel lukken. In Noorwegen was het stil, erg stil op de oneindige Jotunheimen waar we plotseling rendieren zagen oversteken. Af en toe haalde onze rode eend een helling niet, dan gingen we daar maar niet naartoe. Af en toe was de weg weg, dus dat werd omrijden en hopen dat we genoeg benzine hadden. Groente kopen was ook nog iets: een bloemkool voor 10 gulden, een tomaat kostte er 1. Het werd veel witte bonen in tomatensaus. Maar wat hadden we het naar ons zin, de liefde voor Noorwegen is nooit meer weggegaan.

Laat kaart zien