Het beste van Oman in 10 foto’s image
Vellah

Het beste van Oman in 10 foto’s

Het lijdt geen twijfel: Oman is de veelzijdigste reisbestemming in het Midden-Oosten. In een kort tijdsbestek laveer je tussen woestijnen en bergen, eeuwenoude dorpen en fonkelnieuwe gebouwen. Reis (en scroll) mee en laat je betoveren. 

Fotografie: Tim Bilman. Tekst: Tom Aussems

1. Rimpels in het zand

1-Oman- Buhassan -CREDIT Tim Bilman
Ras Al Ruwais, een duingebied ten zuiden van Al Juwairiya, is continu aan verandering onderhevig. Zand stuift op, en daalt elders weer neer. Als je goed kijkt zie je dat sommige duinranden donkerder zijn van kleur. Op deze plekken is het zand versteend. De Omani hebben er een woord voor: sif. Ras al Ruwais is een waanzinnige wildkampeerplek. Mits je niet in een zandstorm terechtkomt …


2. Een souqplaatje

4-Oman- Muttrah. CREDIT Tim Bilman

Muttrah is een van de oudste en mooiste wilayat (districten) van Muscat. Het stadsdeel ligt aan een natuurlijke haven en wordt geflankeerd door grillige bergen. Hier zie je de Muttrah Corniche, de slingerende kustweg die naar het verderop gelegen Paleiskwartier voert, waar ook de residentie van de Sultan staat. Achter de witgekalkte appartementenblokken gaat het commerciële hart van Muttrah plaats: de souq. In de wirwar van straatjes kun je praktisch alles kopen wat je hartje begeert.


3. Meesterwerk

11-Oman- Grand Mosque - CREDIT Tim Bilman
De imposante Sultan Qaboes-moskee, die is opgetrokken uit Indische zandsteenblokken, bestaat uit meerdere gebedsruimtes en vijf minaretten. ‘De vrijdagsmis wordt wekelijks bezocht door zo’n twintigduizend gelovigen,’ vertelt gids Jaber. ‘En toch is het muisstil als de imam de verzen opleest.’ Als er geen gebed plaatsvindt, kun je de moskee ook als niet-gelovige bezoeken. Het hoogtepunt is de centrale hal, met zijn rijkelijk versierde en vijftig meter hoge koepel. Op de grond ligt een tapijt van zestig bij zeventig meter. Erboven hangt een van ’s werelds grootste kristallen kroonluchters.


4. Schudden na gebruik

19-Oman- Old Muscat - CREDIT Tim Bilman

Traditionele Omaanse koffie wordt aangelengd met rozenwater en op smaak gebracht met kardemom. Als zoete tegenhanger wordt er vaak een dadel bij geserveerd. In het kustplaatsje Tiwi bieden de dorpsbewoners ons een kopje koffie aan. Of eigenlijk moet we zeggen: kopjes, meervoud. Wat wij aanvankelijk niet weten, is dat de Omani een ongeschreven regel hanteren: pas na het derde kopje is het geoorloofd om vriendelijk af te wijzen. Dat doe je door je kopje te schudden. 


5. Weersvoorspelling

26-Oman- Al Ashkharah - CREDIT Tim Bilman

Tonijnvisser Abdullah komt elke dag poolshoogte nemen op de Ras Al Khabbah-klif. Aan de hand van de wind en wolken voorspelt hij het weer. Vandaag is een goede dag. Straks zal hij de zee op gaan. 


6. Ibracadabra

31-Oman- Ibra -CREDIT Tim Bilman
Als je rondstruint door Al Minzifah, de Oude Stad van Ibra, word je betoverd door de historische pracht en praal. Het ommuurde stadje staat vol met ruïnes, die aan hun lot zijn overgelaten en je uitnodigen om ertussen te verdwalen. Hoek om, trap op, deur door … 


7. Ingepalmd

37-Oman- Wadi Shab - CREDIT Tim Bilman
Laat je inpalmen door de schoonheid van Wadi Shab. In de wintermaanden vult de uitgesleten wadi (rivierkloof) zich met water. Maar in de overige maanden kun je over de drooggevallen bedding lopen. De monding – hier afgebeeld – is de enige plek die het hele jaar door vol water staat. Parkeer je auto op de parkeerplaats onder de brug, en laat je in een roeiboot naar de overkant brengen. 


8. Schipbreuk

46-Oman- Sur - CREDIT Tim Bilman
Ze zijn bijna niet te missen als je langs de Omaanse noordkust reist: dhows. Deze grote, traditionele zeilschepen bewegen mee met het water in de lagune van Sur. Bij laagwater liggen ze enigszins verloren op hun zij, maar bij hoogwater steken ze fier boven alles en iedereen uit. Benieuwd naar het reilen en zeilen? Neem dan eens een kijkje in de driehonderd jaar oude dhowscheepswerf aan de rand van de lagune. Ambachtslieden zijn hier dagelijks bezig met houtbewerking en assemblage. 


9. Waar water is, is leven

49-Oman- Wahiba Sands - CREDIT Tim Bilman
Al duizenden jaren lang worden de dorpen aan de voet van het Hadjargebergte – en aan de rand van de woestijn – gevoed door een ingenieus systeem van aangelegde kanalen, oftewel aflaj. Het water wordt opgevangen nabij ondergrondse bergbronnen en met behulp van zwaartekracht naar de lager gelegen gebieden getransporteerd. Op tal van plekken zijn ‘oases’ ontsproten. Zo ook in Al Raka, de toegangspoort tot Wahiba Sands. De groene dadelpalmbladeren steken af tegen de oranje duinen. 


10. Baantjes trekken

60-Oman- The Chedi Muscat - CREDIT Tim Bilman

De Long Pool is de absolute blikvanger van The Chedi Muscat, een vijfsterrenhotel in de hoofdstad. De infinitypool heeft een lengte van 103 meter – maar liefst twee keer zo lang als een Olympisch zwembad. In de avond vatten de vele vuurkorven vlam en kun je poolside dineren. Onvergetelijk!


Meer weten over Oman? Je leest de complete reisreportage in editie 106 van Columbus Travel. Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief