Oezbekistan image

Oezbekistan


Populaire bestemmingen

Oezbekistan
Azië
Gerrit

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Oezbekistan

Oezbekistan kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Oezbekistan naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Oezbekistan. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(2)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Shah-i-Zinda, Samarkand, Oezbekistan
Shah-i-Zinda, Samarkand, Oezbekistan
Samarkand
Marien Bergsma

Praktisch

 • Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Oezbekistan. In de grensgebieden met Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan liggen mogelijk landmijnen. Ga alleen de grens over bij de officiële grensovergangen.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Oezbekistan:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Oezbekistan kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaatRaadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: sum (UKS). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  1 mei – Dag van de Arbeid

  9 mei – Dag van de Overwinning
  Nationale feestdag

  1 september – Onafhankelijkheidsdag

  8 december – Dag van de Grondwet
  Op 8 december 1992 nam het Oezbeekse parlement een nieuwe grondwet aan waardoor het land een Presidentiële Republiek werd.

  Er zijn ook nog meerdere Islamitische feestdagen die ieder jaar op een andere datum gevierd worden.

 • Oezbekistan – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Oezbekistan, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Oezbekistan gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type I
 • Tijdsverschil: 4 uur later
  De hoofdstad van Oezbekistan is Tasjkent.
  Het oppervlak van Oezbekistan is 70% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Oezbeeks.