Kyzylkumwoestijn

De Kyzylkumwoestijn ligt naast Kyzylkumwoestijn ook in Kazachstan en Turkmenistan. De naam Kyzylkum betekent letterlijk 'rood zand'. Hij ligt tussen de rivieren de Amu Darja en Syr Darja. Met een oppervlakte van circa 298.000 km² is de Kyzylkum de op tien na grootste woestijn ter wereld.

Informatie over Kyzylkumwoestijn

Beste foto's & tips van Kyzylkumwoestijn

'518591' door pkoelewijn '518591' door pkoelewijn

OezbekistanKyzylkumwoestijn

OezbekistanKyzylkumwoestijn

Straatverkoop

pkoelewijn

In het kleine stadje Nurata vind je niet alleen een afgekloven fort dat door Alexander de Grote werd gebouwd maar ook een heilige bron waar veel pelgrims op af komen. In het stadje zelf kun je en passant naar de slager die zijn winkel op straat heeft uitgestald, vlakbij de Vrijdagmoskee.

'510579' door pensionado '510579' door pensionado

OezbekistanKyzylkumwoestijn

OezbekistanKyzylkumwoestijn

Eerbiedwaardige...gri

pensionado

Terwijl we de grote afstand tussen Tashkent en Khiva per vliegtuig hadden afgelegd, reden we per touringcar van Khiva naar Buchara. De 500 km lange rit ging door de Kyzyl Kum woestijn die bedekt was met lage begroeiing en eigenlijk een heel eentonig landschap bood. Maar ik vond het uit historisch besef fantastisch dat ik tijdens de eerste stop even aan de oever van de brede Oxus rivier heb gestaan. Hier trok immers het leger van Alexander de Grote over op zoek naar onbekende gebieden. Wij stopten tijdens de lange rit nog een keer om te picknicken. Deze foto is tijdens een derde (noodzakelijke sanitaire) stop gemaakt. Deze oude baas wilde wel poseren. Hij draagt het bekende hoofddeksel van de regio. Lachen was er niet bij, maar dat paste ook niet bij deze eerbiedwaardige grijsaard.

'515030' door pensionado '515030' door pensionado

OezbekistanKyzylkumwoestijn

OezbekistanKyzylkumwoestijn

Tegenstelling

pensionado

Tijdens mijn culturele reis langs de steden van de Zijderoute in Oezbekistan reden we onder andere bijna een hele dag door de Kyzylkumwoestijn. Onderweg werd een paar maal gestopt om even de benen te strekken en de sanitaire nood te ledigen. Tijdens een van deze stops kwamen we een Japanner tegen die zijn reis op de fiets in Singapore was begonnen. Een formidabele prestatie die door een zo te zien minder sportieve, lokale toeschouwer met interesse werd gadegeslagen.

Laat kaart zien