Israël image

Israël


Reisgids

Israël
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Reizen naar Israel: de populairste bezienswaardigheden

Op een stukje land dat de helft kleiner is dan Nederland, bestaan totale uitersten naast elkaar. De Oude Stad van Jeruzalem waar gelovigen uit alle hoeken en gaten van de wereld op afkomen, ligt nog geen uur rijden van hip, jong en bruisend Tel Aviv dat door sommigen ‘een kruising tussen Barcelona en New York’ wordt genoemd. De Arabische stad Nazareth ligt op een steenworp afstand van de heilige Joodse kabbalastad Safed. In het zuiden vind je woestijn, in het noorden mediterrane heuvels en bergen en dan heb je nog de Dode Zee (dobberen!), de Rode Zee (duiken) en de Middellandse Zee. DIt zijn de vier populairste bezienswaardigheden van Israël:

Jeruzalem Israel

1. Heilige stad Jeruzalem

Jeruzalem is met geen andere stad ter wereld te vergelijken. Dit is de heilige stad voor de drie belangrijkste wereldgodsdiensten; er werd gedurende drie millennia door verschillende mensen en naties voor gestreden. De historische gebouwen binnen de oude muren van de stad maken dan ook grote indruk. Bezoek bijvoorbeeld de funderingen van de Westmuur, het enige overblijfsel van de Salomonstempel die door de Babyloniërs werd vernietigd. Joden uit de hele wereld stoppen hier briefjes met verzoeken en gebeden aan God in de voegen vna de muren. De prachtige gouden Rotskoepel op de Tempelberg domineert de skyline van de stad en is een meesterwerk uit de Islamitische bouwkunst. Bezoek ook de Heilig Grafkerk, gebouwd op de plaats waar Jezus gekruisigd en begraven zou zijn en wandel langs de Via Dolorosa, het netwerk van straten waar Jezus zijn kruis voortsleepte voordat hij  gekruisigd werd. Jeruzalem is bovenal een stad waar religie nog echt leeft op straat — meng je tussen de locals en laat alles op je inwerken: de moslims die oproepen voor het gebed, christelijke liederen uit een van de vele kapellen en de bar mitswa vieringen van trotse joodse families.


Dode Zee Israel

2. Wellness aan de Dode Zee

Er is maar één plek op aarde waar je 417 meter onder zeeniveau op het zoutste water ter wereld kunt dobberen. En dat is de Dode Zee, die zo wordt genoemd omdat het hoge zoutgehalte elke vorm van leven in het meer onmogelijk maakt. Aan de andere kant biedt datzelfde zout dankzij geneeskrachtige eigenschappen enorme verlichting aan bezoekers. Op de zeebodem bevinden zich ook lagen zwarte modder, die je gemakkelijk op het lichaam kunt smeren en de huid voedt met mineraalstoffen. Alsof dat nog niet genoeg is, verdampt de bromide in de zee en blijft in de lucht hangen, waardoor je spieren en zenuwen ontspannen en je huid wordt verzacht. Kuren in het toeristische noordelijke deel van de Dode Zee is dan ook een must op je reis door Israël.


Tel Aviv Israel

3. Culturele hotspots (en het strand) van Tel Aviv

De boetiekwinkels waar de internationale modebladen niet uitgeschreven over raken? Dat hippe strandrestaurant waar foodies de mond vol van hebben? De tentoonstelling waar de kunstwereld reikhalzend naar uitkijkt? Je vindt ze in Tel Aviv, ‘de stad die nooit stilstaat’ en het economische en culturele hart van Israel. Nergens anders vind je zo veel moderne kunst en cultuur, architectuur, festivals en culinaire hotspots. Tot de highlights behoren de kunstenaarswijk Jaffa, waar Tel Aviv zijn oorsprong heeft, en Naveh Tsedek, een sfeervolle, piekfijn gerestaureerde volksbuurt met fraaie art-deco-architectuur en leuke eettentjes. Maak ook vooral een lange strandwandeling en eindig je dag met een cocktail op het dakterras van een van de vele hippe bars in het centrum terwijl je de zon in de zee ziet zakken.


Eilat Israel

4. Onderwaterparadijs Eilat

In de loop der jaren is Eilat, in het zuidelijkste puntje van het land, uitgegroeid tot het ultieme vakantieoord. Met dank aan de bijzondere locatie aan de Golf van Eilat, dat deel uitmaakt van de Rode Zee. De combinatie van het heerlijk warme water, een zonnig klimaat en het adembenemende omliggende berglandschap maakt de stad tot een juweel. Maar kijk verder dan de prachtige baai en stranden en ontdek ook een aantal van de beste duikplekken ter wereld, met een gemiddelde zichtbaarheid van veertig meter en weinig tot geen stroming. De spectaculaire koraalriffen van de Rode Zee zijn de meest noordelijke tropische koraalriffen op aarde. Onder het uitbundige leven vind je schildpadden, adelaars- en pijlstaartroggen, bonte anemoonvissen, dolfijnen en (enkel in de zomer) walvishaaien. Bijzonder aanbevolen is het Dolphin Reef ten zuiden van de stad en, even verderop, het Coral Reserve. Ook voor snorkelaars is Eilat een paradijs. Direct aan de kust, van Coral Beach tot de Egyptische grens, ligt op slechts enkele meters diepte prachtig koraal waar je net zo veel ziet als duikers op andere plekken.


 

Rondreis Israël: de ideale route

Rondreis van twee tot drie weken  (700 km)  |  Vertrek van het vliegveld in Tel Aviv met een huurauto gelijk naar Jeruzalem en neem daar minimaal drie dagen om de overwel-digende historie van de oude stad én de hippere wijken te verkennen. Rijd via snelwegen 1, 6 en 40 om naar de Negev-woestijn. Geniet één nacht van de woestijngastvrijheid in bedoeïenenkamp Kfar Hanokdim, óf ga all the way en boek een zesdaagse fietstour door de kale wildernis vanuit de zuidelijker gelegen Desert Shade Eco Lodge. Rijd door Palestijns grondgebied naar het noorden over de route 90 en neem onderweg een duik in de Dode Zee. Benieuwd naar de ‘andere kant’ van Israël? Nuttig een lunch in bijvoorbeeld Palestijns Yericho (maar laat je Israëlische huurauto buiten de stad staan). Ga vervolgens een paar dagen hiken in de Golanhoogten en ontmoet de Druzen. Rijd daarna weer zuidwaarts richting de kunstenaars-enclave en heilige kabbalastad Safed. Vervolg je reis naar de oude havenstad Akko met zijn Arabische centrum en verborgen, ondergrondse Kruisvaardersstad. Sluit je reis na al deze historie, religie en natuur af met een citytrip in bruisend Tel Aviv, dat  zichzelf ook wel de ‘Big Orange’ noemt. Na enkele dagen shoppen, cultuur snuiven, op het strand hangen en stappen mag je raden waarom.

Ideaal voor

Lekker eten & drinken

Kunst & cultuur

Wat zegt de community

(6)
Bekijk reviews >

1. Leukste bezienswaardigheden van Jeruzalem

Duik in de geschiedenis van het Heilige Land

2. Leukste bezienswaardigheden van Tel Aviv

Ontdek de culturele en culinaire hotspots van deze mediterrane metropool

3. Leukste bezienswaardigheden van de Negev-woestijn

Onthaast tussen bedoeïenen, kraters en zandduinen

Reisinspiratie

Van onze community

neem de trein
neem de trein
Israël
JannavEek
De muur tussen Israel en Palestina
De muur tussen Israel en Palestina
Jeruzalem
Sanoera
Koraalduivel
Koraalduivel
Zuid Israel
Lsteentjes

Praktisch

 • Treinen rijden vooral langs de kust, verder rijden door het hele land en in de steden bussen van Egged en Dan (Tel Aviv). Met een huurauto bereik je ook afgelegen gebieden over prima wegen.

 • Check het actuele reisadvies voor Israël van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Israël dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Israël:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  Het vaccinatie advies van Israël kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: nieuwe israëlische sjekel (NIS). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • Israël – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Israël, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Israël gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type HStekker type C
 • Tijdsverschil: 1 tot 2 uur later
  De hoofdstad van Israël is Jeruzalem.
  Het oppervlak van Israël is helft van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Hebreeuws en Arabisch.