Cambodja image

Cambodja


Reviews

Cambodja
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
6
Cambodja Phnom Penh
Annemijn was hier 01 Aug 2019
Wij hebben phnom penh lekker te voet verkent en dat kan ook makkelijk. Het paleis was erg leuk en mooi om te zien en de zilveren pagode dus dit zouden wij zeker aanraden om even te gaan bekijken. De centrale markt is heel leuk om even te bekijken en wij hebben hier bijvoorbeeld allemaal soorten fruit geprobeerd en andere lekkernijen. O en ga vooral eten bij het restaurant Kabbas! Het eten was hier erg goed voor een super prijsje.En vergeet daar niet de gebakken bananen te eten. Wij wilde graag ook de geschiedenis leren kennen van Cambodja en daarom zijn wij naar de Tuol Sleng gevangenis geweest. Dit zou ik aanraden ook al is het niet een leuke plek om de dag door te brengen. Je ziet de meest afschuwelijke foto's en verhalen voorbij komen maar daardoor krijg je wel een idee wat er zich afgespeeld heeft in Cambodja. Het raakte ons echt wel en gingen daar weg met een brok in onze keel. Ook zijn wij nog naar de Killing Fields geweest, hier hadden wij een beetje een verkeerd beeld gekregen. Je moet geen grasvelden vol met botten verwachten want deze liggen er niet meer. Je hebt alleen nog het monument vol met schedels erin. Maar alsnog erg indrukwekkend maar ik zou toch eerder als je weinig tijd heb dan eerst de Tuol Sleng gevangenis aanraden. Verder zijn wij nog naar de Wat phnom tempel geweest, dit was voor ons niet zo bijzonder. Eten hebben wij vooral dus in restaurant Kabbas gedaan en anders gewoon bij kraampjes op straat, dit kan prima!
Regio
 • Paleis en zilveren pagode
 • Centrale markt
 • Tuol sleng gevangenis
 • Restaurant Kabbas
 • Wat phnom temple
 • Killing fields
Review geplaatst op 2020-03-29
7
Cambodja Siem Reap
Annemijn was hier 01 Jul 2019
Wij begonnen onze reis in Cambodja in het plaatsje Siem Reap. Wij begonnen onze reis meteen met de Vismarkt. Dat was misschien niet zo'n heel goed idee op een lege maag maar wel een unieke ervaring. We hebben zelfs enorme slangen en kikkers gezien. Dus dit zou ik echt aanraden. Later zijn wij nog naar Tongle Sap geweest, dit viel erg tegen. Je merkte dat er echt alleen nog voor de toeristen, 1 huisje op het water was en voor de rest waren de mensen ook niet erg aardig daar. Angkor was erg druk, heel veel toeristen gingen hier natuurlijk heen. Tip van ons is : zoek een tuktukchauffeur die weet wanneer het rustig is. Die van ons gingen namelijk buiten openingstijden met ons de tempels af en dan is er helemaal niemand en kan je dus prachtige foto's maken. Als je even de Jungle in wil vlak bij Seam Reap is een uitje naar de waterval Kbal spean een aanrader. Je moet een eindje lopen door de hitte maar ondertussen zie je de mooiste vlinders en dieren en kom je uiteindelijk bij een beekje met prachtige stenen tekeningen. Wij hebben ook nog een e-bike gehuurd waarmee we naar de Bakong tempel ( waar de ankor wat tempel op gebasseerd is ) zijn geweest. Super leuke ervaring maar je moet dus wel even door het drukke verkeer rijden. O en probeer natuurlijk even een slangetje of een vogelspin op de Pub-street!
Regio
 • Vismarkt
 • E-Bike huren
 • Kbal spean
 • Drukte tijdens openingstijden Angkor.
 • Tongle sap
Review geplaatst op 2020-03-29
8
Cambodja Phnom-kulen
Neretslok was hier 28 Feb 2019
De berg Kulen bevindt zich vijftig kilometer (anderhalf uur rijden) ten noordoosten van Angkor Wat. Het nationale park Phnom Kulen is een verademing. Hier vind je de rust van de jungle en verkoeling aan de voet van de mooiste watervallen van Cambodja. De Phnom berg is voor de Cambodjanen een heilige berg. De berg is grotendeels bedekt met bos (jungle) en maakt onderdeel uit van een kleine bergketen, waarvan Kulen de hoogste is met 487 meter. De bekendste bezienswaardigheid is de waterval, voor velen de mooiste waterval in Cambodja. In twee delen valt deze naar beneden, en in het poeltje onderaan de grootste waterval kan je heerlijk baden. De locals komen hier graag om verkoeling te zoeken onder de waterval. Alleen zal je hier dus nooit zijn, maar het is er wel gezellig. Buitenlandse bezoekers hebben wij hier nagenoeg niet gezien. Dit is echt voor de locals. Op de weg naar de waterval komen we vele kraampjes tegen waar je snacks, kokosnoten en souvenirs vindt. Niet ver van de watervallen verwijderd komen we langs de rivier die door Phnom Kulen stroomt. Hier maken we een kort verkoelend wandelingetje maken. Je kunt hier de 1.000 lingams zien, fallusvormige stenen in de rivier, die de scheppingskracht van Shiva uitbeelden. Boven op de berg is een acht meter lange Boeddha in een enorme rotsblok gehouwen. Deze Boeddha werd reeds in de 16de eeuw uitgehouwen en is tegenwoordig een bekend bedevaartsoord in Cambodja. Go where the locals go, het is een leuk dagtochtje.
Highlight
 • Rust, natuur en cultuur bijeen
 • Weinig buitenlandse toeristen
 • Kan er zeer warm zijn
 • Bij de watervallen druk met locals
Review geplaatst op 2019-04-24
9
Cambodja
Nikkie was hier 15 Mar 2018
Even weg van de bewoonde wereld. Wakker worden met het geruis van de zee op de achtergrond. Op een hagelwit strand met als uitzicht een helder blauwe zee. Dit kan allemaal op het eiland Koh Rong in Cambodja. Het enige wat je nodigt hebt is een hangmat dat te huur/te koop is aan het hoofdstrand van dit eiland. Aan de noordkust van dit drukke eiland heb je het oh zo mooie en nog vrij onbekende strand Long Beach. Je kunt hier alleen komen d.m.v. een longtail boot of een flinke wandeling van een uur door de jungle. Wat voor ons gepland was voor slechts 1 nacht werden er uiteindelijk 5. Een waanzinnige ervaring in een paradijselijke omgeving die mij altijd zal bij blijven. Met als extra geheim: het lichtgevend plankton ‘s avonds in de zee. Een supermarkt zal je aan deze kant van het eiland niet vinden. Slechts een lokaal dorpje waar je vers verbouwde groente/fruit en andere etenswaren bij de mensen thuis kunt kopen. Of de verse vis uit de zee. Is dit toch iets te veel back to basics voor jezelf, dan is er voor degene ook één restaurant aanwezig voor een heerlijke maaltijd of voor een koud biertje. Maar je zult merken dat je dat eigenlijk niet nodig hebt, want op Long Beach, Koh Rong is het zonder luxe alleen al GENIETEN
Land
 • hagelwit strand
 • GEEN toeristen
 • lichtgevend plankton
 • helder blauwe zee
 • super vriendelijke bevolking
 • mensen laten hun afval slingeren dat ten kost
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Cambodja Phnom-Penh
MariekeH was hier 31 Oct 2017
Leer over de bijzondere geschiedenis in de stad Phnom Penh. Wat een tragische genocide die plaatsvond in de jaren ´75-´79. Pol Pot heeft met de Rhode Kmer huisgehouden en 2 miljoen Cambodjanen zijn gefolterd en gedood in 200 kampen en ´killingfields´ door het land heen. Luister naar een lange audiorondleiding terwijl je langs S-21 cellencomplex wandelt. 20.000 mensen zijn hier mishandeld. We zagen de kamers in een oud schoolgebouw waar dit zich heeft afgespeeld. Het is pijnlijk om na te vertellen wat we hier hebben gezien en hoeveel foto´s van slachtoffers we onder ogen kregen. Met kippenvel wandel je door het gebouw. De volgende dag bezochten we de ´killingfields´. De gaten in de grond waar duizenden doden in werden begraven waren nog in tact. Elke paar maanden weer worden tanden, kiezen en kledingresten zichtbaar, doordat de regen deze aan de oppervlakte brengt. De ´Killingtree´ waar zoveel baby´s tegen zijn doodgeslagen waarna ze overleden, was heftig om te zien. Ook het idee dat er harde muziek werd gedraaid, zodat het geschreeuw en gehuil niet voor de buitenwereld te horen zou zijn. Bezoek het herdenkingsmonument waarin 9.000 schedels van slachtoffers voor publiek zichtbaar zijn en zie met welke voorwerpen ze zijn omgebracht. Pol Pot leefde nog lang en gelukkig en is hier helaas nooit voor berecht.
Stad
 • Ongelofelijk hoeveel kippenvel deze plekken teweeg brengen
 • Overzichtelijke locaties
 • Duidelijke audiorondleiding
 • Tragisch dat de ´buitenwereld´ niet kon ingrijpen
Review geplaatst op 2018-08-21
10
Cambodja
Mkroonenburg was hier 31 Jul 2017
Een prachtig land met super mooie ansichtkaart-achtige landschappen. Het is er zo ontzetten groen en er zijn prachtige rijstvelden. De vriendelijkheid van de mensen en de rust is een genot om mee te maken. Iedereen is nog goed van vertrouwen, al is dat in Phnom Penh al iets minder aan het worden. Neem vooral de tijd om ergens te zijn. Een ritje op de fiets of scooter is een belevenis, de tijd heeft hier nog even stil gestaan. Je kunt de toeristische drukte opzoeken maar het is gelukkig nog veel makkelijk om deze te ontwijken. Er zijn tal van plekken waar de lokale bevolking zelden toeristen zien. Jammer vond ik wel het vele afval dat overal ligt. Men is zich nog niet bewust van de gevolgen voor het milieu en dat is erg jammer. Je kunt via booking.com altijd wel een overnachtingsplek vinden en om van A naar B te gaan kun je prima met de bus of taxi gaan. Dit laatste is prima te doen als je met een groep van 4 of 5 bent. Dat scheelt het bijna niets in vergelijk met de bus, maar je bent er wel een stuk sneller. De beroemde tempels van Angkor zijn druk bezocht, maar ook daar kun je de menigte makkelijk uit de weg gaan.
Land
 • echt een boedhistische manier van leven
 • het plastic afval
Review geplaatst op 2017-09-06
10
Cambodja
Mkroonenburg was hier 31 Jul 2017
Je ziet hier het echte leven van de Cambodjaanse bevolking die op het meer woont. Fantastisch om mee te maken. De bootreis duurt wel lang (afhankelijk van de hoeveelheid water in de rivier en welke richting je op gaat), maar je hebt geen tijd om je te vervelen. Er valt zoveel te zien. Omdat je langs vaart, krijg je letterlijk een kijkje bij de mensen thuis. Er wordt volop gezwaaid. Koop van tevoren een kussen op de markt, zodat je iets comfortabeler kunt zitten. En blijf in de schaduw! Of smeer je regelmatig in met heel veel zonnebrand. Tijdens onze rit was het redelijk bewolkt, maar er kwamen toch zwaar door de zon verbrande mensen van de boot af. Die hadden zich niet voldoende beschermd en dachten dat het wel mee zou vallen.
Land
 • mooie omgeving
 • er valt zoveel te zien
 • simpele boot
 • wc is niet erg aantrekkelijk op de boot
Review geplaatst op 2017-09-06
7
Cambodja
Mkroonenburg was hier 30 Jun 2017
In vergelijk met de rest van Cambodja is het een drukke stad. Veel verkeer met de nodige uitlaatgassen. Er is wel veel te zien en te doen. Vooral de markten zijn erg leuk. Wij vonden de Kandal market (Phsar Kandal) eigenlijk het leukste. Daar waren bijna geen toeristen. Je ziet er van alles, vooral op de eet afdeling. En de locals rijden gewoon met hun scooter over de markt. Kan allemaal. Maar schrik niet, want ze hakken de kop van de kip er voor je neus af en als je goed kijkt, zie je dat er gevilde kikkers/padden in een bak liggen. De vissen hebben het ook zwaar te verduren, die krijgen een klap op hun kop en worden dan ontdaan van de schubben. Kortom, je moet wel tegen een stootje kunnen.
Land
 • het Cambodjaanse stadsleven
 • divers, verschillende stadsdelen
 • genoeg te beleven
 • veel verkeer
Review geplaatst op 2017-09-16
9
Cambodja
JMoerkens was hier 30 Jun 2017
Koh Rong Sanloem is een piepklein eilandje aan de zuidkust van Cambodja, een land dat je niet direct associeert met bounty. Tóch is dit eiland preciés wat je zoekt, wanneer je een liefhebber bent van natuur, rust, back-to-basic en bounty. Waar grotere broer Koh Rong (verwar de twee niet) langzaam tot een party-eiland verworden schijnt te zijn, is Koh Rong Sanloem nog heerlijk rustig. Met name wanneer je er één of meerdere nachten verblijft, want overdag willen er nog wel eens enkele bootjes met dagjesmensen (lees: Chinezen) aanmeren. De meest ontwikkelde baai, met enkele sfeervolle restaurants en leuke accommodaties, is de Saracen-baai. Hoewel een groot gedeelte van het eiland onherbergzaam gebied is, zijn er enkele trails om te lopen. Wanneer je het eiland op het smalste punt doorkruist (half uurtje wandelen door de jungle) kom je uit op het prachtige rustige Lazy Beach. Let op: Hier zijn de golven hoger en de stroming sterker. Je vindt op Koh Rong Sanloem enkele watervallen en je kunt vanuit hier een boottochtje maken wanneer het avond is, om lichtgevend plankton te zien! Te gek! Bovenal is het een plek om even tot jezelf te komen, weg van de bewoonde wereld vol luxe en comfort. Gewoon een hutje pal aan zee, met een bed en een fan, méér heb je nauwelijks nodig. Je bereikt het eiland per boot vanuit de haven van Sihanoukville in pakweg een uurtje.
Land
 • Rustig
 • Mooie, groene natuur
 • Betaalbare bungalows aan het strand
 • Lichtgevend plankton zien
 • Perfecte bounty-stranden
 • Sfeervolle restaurantjes
 • Klein eiland
 • Weinig entertainment als je dit zoekt
Review geplaatst op 2017-12-13
7
Cambodja Phnom-Penh
Mkroonenburg was hier 30 Jun 2017
In vergelijk met de rest van Cambodja is het een drukke stad. Veel verkeer met de nodige uitlaatgassen. Er is wel veel te zien en te doen. Vooral de markten zijn erg leuk. Wij vonden de Kandal market (Phsar Kandal) eigenlijk het leukste. Daar waren bijna geen toeristen. Je ziet er van alles, vooral op de eet afdeling. En de locals rijden gewoon met hun scooter over de markt. Kan allemaal. Maar schrik niet, want ze hakken de kop van de kip er voor je neus af en als je goed kijkt, zie je dat er gevilde kikkers/padden in een bak liggen. De vissen hebben het ook zwaar te verduren, die krijgen een klap op hun kop en worden dan ontdaan van de schubben. Kortom, je moet wel tegen een stootje kunnen.
Stad
 • het Cambodjaanse stadsleven
 • divers, verschillende stadsdelen
 • genoeg te beleven
 • veel verkeer
Review geplaatst op 2017-09-16
7
Cambodja
PleunGroeneveld was hier 31 May 2017
Battambang is een provincieplaats waar op zich niet erg veel te doen is. Wel zijn er in de omgeving een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Als je er toch bent is een uitstap naar de Killing caves zeer aan te bevelen. dit kun je uitstekend combineren met een bezoek aan de bathcave die daar ook ligt. Ga in de middag naar de killing caves (bijvoorbeeld met een tuk tuk) en blijf daar dan tot zonsondergang om mee te maken hoe duizenden vleermuizen uitvliegen om voedsel te vergaren.
Land
 • Paar interessante excursie mogelijkheden
 • Weinig vertier
Review geplaatst op 2017-04-20
10
Cambodja Ban Lung
Ronderegt was hier 30 Nov 2016
Vanuit Laos naar Ban Lung gereisd met de bus -met in Stung Treng een verplichte overstap- het centrum voelde meteen goed en heeft een geweldig gevarieerde markt met vriendelijke mensen. Enkele overnachtingen gedaan in de Tree Top Eco Lodge, losse huisjes tussen de bomen met eigen douche en toilet. Locatie heeft ook een eigen restaurant met goed eten. De Wat Rahtanharahm tempel ligt aan de voet van de berg Eisey Patamak en ongeveer 1 kilometer buiten de stad, op de berg vind je een grote liggende Boeddha. Vanaf die plek heb je een prachtig uitzicht over het platteland en de jungle, de tuktuk rijder liep met ons mee naar boven en kon veel vertellen over de locatie. Er zijn diverse indrukwekkende watervallen in de omgeving, wij hebben ze niet gezien, reden was een lekke band met de gehuurde brommer, enkele kilometers teruglopen om de band te vervangen en geen zin meer om weer het stuk terug te rijden. Wel een rubberplantage bekeken. Op eigen gelegenheid met de brommer naar een prachtig kratermeer, Yeak Laom. Hier kan je heerlijk in het heldere water zwemmen en afkoelen.Vanuit Ban Lung kan je prachtige excursies ondernemen die meerdere dagen duren. Je kan tijdens deze trekkingen overnachten in het dorp van diverse bergvolken zoal de Hmong, dit volgens informatie op locatie, de conditie van een van ons liet niet toe om een trekking te doen, reden om nog eens die kant op te gaan.
Stad
 • Veel zelfstandig te ondernemen
 • Prachtige natuur
 • Weet er geen
Review geplaatst op 2018-02-11
9
Cambodja
RLems was hier 31 Oct 2016
Fantastisch trip gemaakt in Cambodja, als je van cultuur, natuur, oude -en recente historie houdt is Cambodja een aanrader. een mooie combinatie van diverse hoogtepunten. Lieve mensen, heerlijk eten en prachtige bezienswaardigheden, en dat alles voor weinig geld. een verborgen parel in zuid-oost Azië!
Land
 • Angkor Wat
 • Kampot area
 • slechte vliegverbinding vanuit Europa
Review geplaatst op 2017-01-09
9
Cambodja
PleunGroeneveld was hier 31 May 2016
Siem Reap is ondanks dat het er erg druk kan zijn een leuke plaats waar je prima kunt vertoeven. Goede hotels, volop gelegenheden om uit te gaan en met prima restaurants waar je uitstekend kunt eten. Een prima plek om vandaar uit het geweldig imposante Angkor Wat en de ander zeer bijzondere tempelcomplexen zoals de Pra Thom te bezoeken.
Land
 • Te bijzonder om niet naar toe te gaan
 • soms erg druk
Review geplaatst op 2016-11-06
8
Cambodja Zuid Cambodja en de kust
HenkJanKlaver was hier 31 May 2016
De kust van Cambodja. Het is maar net wat je zoekt en wat je ervan maakt. Als je een prachtig toeristenstrand wil, vind je het er. Wil je helemaal afgezonderd van alle luxe en bereik met de buitenwereld; je vind het er. Met tientallen eilanden voor de kust is er voor ieder wat wilt. De één is goed te bereiken met veerpondjes, de ander moet je goed zoeken naar een 'visser' in een dorpje die je wilt brengen. Als je dit laatste zoekt dan is Koh Thmei een goede optie. Verwacht geen luxe op het 'resort' op het eiland, wat dit is er niet. Behalve dan de luxe van niets. Hier komen is een hele toer. Ga met de bus van Phnom Penh naar Sihanoukville. Stap halverwege uit bij Ou Chamnaar en pak de scootertaxi (30 min en kost €2) op modderpaden naar het vissersdorp Ou Chrov. Daar vind je tussen alle vissersboten en de mangrove een rode boot die er anders uitziet dan een vissersboot. Als je deze boot pakt (€7) en van een uur-durende rit geniet (door de mangrove en vissersdorpen op palen zónder toeristen), kom je aan op het onbewoonde eiland Koh Thmei. Hoor de stilte in de klanken, en de klanken in het niets.
Regio
 • Voor ieder wat wils
 • Weinig toeristen op sommige eilanden
 • Goedkoop (als je goed zoekt)
 • Sihanoukville is druk
 • Veel toerisme, waaronder sekstoerisme
 • Slecht openbaar vervoer
Review geplaatst op 2017-01-15