Herontdek Europa met onze 10 unieke voorjaarsescapes image

Herontdek Europa met onze 10 unieke voorjaarsescapes

Met het voorjaar voor de deur brengen we de mooiste onontdekte plekken van Europa voor je in kaart. Doe inspiratie op met onze unieke reistips.


Voorjaarstip: raften in Albanië (Foto: Michael Dehaspe © Columbus Travel) 

1. Haal de adrenalinejunkie in jezelf naar boven in Albanië

Raften is nog nooit zo overweldigend geweest als in de Osumi-vallei. Een zware, gorgelende stroom stuurt je over deze kolkende rivier, kronkelend langs geërodeerde rotsformaties en kletterende watervallen. Dit is een van de mooiste plekken van Albanië, met hoog water in met name het voorjaar.

2. Zeil naar ‘het mooie eiland’ in Italië

Natuurlijk, je kunt het Lago Maggiore met de reguliere veerdienst oversteken. Maar dit misschien wel mooiste meer ter wereld verdient beter. Verken de wateren in je eigen tempo door aan de Zwitserse kant een zeilboot met of zonder bemanning te huren via de Scuola vela Ascona, vanaf € 83 per dag, asconautica.ch. Een must op het Lago Maggiore is Isola Bella, ‘het mooie eiland’. Die naam is terecht: het betreft een kleine hobbel in het meer met daarop het zomerkasteel van de Borromeo-familie, een fantastisch barokpaleis met koepels en galerijen en hemelbedden en een schitterende schilderijencollectie. Het pronkjuweel is de tuin, met een bizarre terrassenpiramide bekleed met schelpen en bezaaid met beelden en obeliskjes; er lopen witte pauwen en in het voorjaar bloeien de oleanders.

3. Lounge aan het water in Wenen

Locals die in het weekend geen puf hebben om de Alpen in te trekken, ploffen neer in een ligstoel bij een van de hippe eet- en drinkplekken aan het Donaukanaal. Op de kades van deze zijarm van de Donau gaan in het voorjaar zelfs heuse strandtenten, met royale hoeveelheden geïmporteerd zand, open. Strandbar Herrmann en Adria zijn inmiddels lokale instituten. De kades van het Donau-kanaal zijn ook het speelterrein van graffiti-artiesten en andere makers van street art. Dus ook cultureel verantwoord! strandbarherrmann.at en adriawien.at.


Voorjaarstip: schaapjes tellen in de Pyreneeën (Foto: Corrie de Winter © Columbus Travel) 

4. Kruip in de huid van een herder in de Pyreneeën

Op de flank van de berg Monné, op zo’n duizend meter hoogte in de Franse Pyreneeën, ligt de schapenboerderij La vie d’estives. Eigenaren en herders Yann en Cedric ontvangen gasten voor een maaltijd of een verblijf waarbij je de handen uit de mouwen kunt steken. Dat is vooral leuk in het voorjaar, als je met de schapenkudde de jaarlijkse tocht naar de bergweiden kunt maken en blijft logeren in een berghut. Je helpt bij het hooien, het scheren en het verzorgen van de lammeren terwijl de patou, de Pyrenese berghond van Yann en Cedric, een oogje in het zeil houdt. Een overnachting en maaltijd bij La vie d’estives is beschikbaar vanaf € 35, viedestive.com.

5. Vier de zomer in Zweden

Elk jaar gaan de Zweden los op het Midzomernachtfeest. Tijdens het openluchtfestijn steken ze bloemen in de haren, zingen liedjes en verorberen enorme hoeveelheden haring (sill). Het feest maak je mee in openbare parken, tuinen en op straat, zo lang het maar buiten is! In een grijs verleden maakten de Zweden (en andere Scandinaviërs) enorme vuren om zich te beschermen tegen boze geesten en heksen. Vandaag de dag word deze traditie voortgezet, maar dan om de komst van het voorjaar te vieren. Op 30 april kun je steevast vreugdevuren, vuurwerk en zingende koren verwachten.

6. Zet je beste beentje voor op de Azoren

Het eiland Flores is goed bereisbaar met de auto. Maar één deel van de ruige kustlijn kun je enkel te voet doen: van Ponta Delgada naar Fajã Grande. Voor de geoefende wandelaar raden wij een hike van ruim twaalf kilometer aan, met hoogteverschillen tot vierhonderd meter. Deze is in een halve dag te doen, afhankelijk van de weersomstandigheden.  Als je deze mooiste wandeling van de Azoren in het voorjaar maakt, wacht er ter hoogte van Ponta da Fajã en Fajã Grande, een prachtige zee van hortensia’s op je. Je kunt routes op kaart en gps downloaden via trails.visitazores.com.

7. Leef je uit op de piste op het dak van Europa

In april en mei ligt er totáál geen sneeuw, de zon laat zich zelden zien en lange afdalingen kun je wel vergeten … We zijn natuurlijk sarcastisch – het voorjaar is bij uitstek geschikt voor een sneeuwvakantie binnen Europa. Veel skioorden houden hun liften open en het is er goedkoper, rustiger en zonniger. Bekijk de actuele sneeuwhoogte wereldwijd op snowplaza.nl.


Voorjaarstip: een terrasje pakken in Hamburg (Foto: Rob Bye, Unsplash

8. Pak een openluchtconcertje mee in Hamburg

Het weer in Hamburg lijkt als twee druppels water op dat in Nederland: onderhevig aan de capriolen van de Noordzee en dus uiterst wisselvallig. De lekkerste temperatuur en grootste kans op zon heb je in het voorjaar en de zomer. Er vinden dan ook tal van openluchtevenementen plaats. Hamburg is uitgestrekt en vrijwel onbekend onder (buitenlandse) toeristen dus afgezien van een handjevol trekpleisters wordt het nergens echt druk.

9. Maak de rendierentrek mee in Lapland

Elk voorjaar drijven de inheemse Sami hun rendieren van het barre binnenland naar de kust van Noord-Noorwegen, op zoek naar vers gras. Tijdens deze jaarlijkse trek gebruiken de Sami mobiele lavvu-tentjes van stof, maar op verschillende plekken langs vaste routes hebben ze ook permanente opgezet. Vraag de Sami trouwens nooit hoeveel rendieren ze hebben. Het is zoiets als vragen hoeveel geld je op de bank hebt staan. Met de doorgewinterde expeditieleiders van Engholm Husky kun je deze trek zelf meemaken, engholm.no. 

10. Spot vogels op de steppe van Extremadura

We vroegen de Vogelbescherming naar de mooiste plekken in Europa om deze lente onze gevleugelde vrienden te bekijken. Volgens hen zijn er in de Spaanse provincie Extremadura, naast prachtige steppelandschappen, óók veel bijzondere vogels te bewonderen in het voorjaar. Denk aan de bijeneter, hop en zwarte ooievaar. Ook zijn hier honderden gieren te spotten. Insidertip: nationaal park Monfragüe.