Dit ben je in Nederland kwijt aan airport tax image
Lkoedam

Dit ben je in Nederland kwijt aan airport tax

De airport tax is inbegrepen bij je ticketprijs. Maar weet je ook waaróm je deze betaalt? Dit moet je weten over de airport tax in Nederland.



Wist je dat de airport tax tot wel 80% van de ticketprijs beslaat? (Foto: Reisreporter krid82)



Onder airport tax – of luchthavenbelasting – verstaan we kosten die vliegvelden doorberekenen aan de airlines. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, passagierstoeslag, geluidstoeslag en overheidstoeslag. Hoewel de airline de daadwerkelijke luchthavenbelasting afdraagt, draai jij als passagier op voor de kosten. Dit geldt zowel voor luchthavens waar je vertrekt als landt. De luchthavenbelasting, die soms wel tachtig procent van de totale ticketprijs bedraagt, wordt namelijk inbegrepen bij je ticketprijs. Let op: de uiteindelijke ticketprijs kan nog omhoog gaan door eventuele boekings- of administratiekosten, een creditcardtoeslag en een stoelreservering.



Dit betaal je momenteel aan airport tax in Nederland



De meeste luchthavens zijn bepaald niet transparant over de samenstelling en hoogte van de airport tax. Wat de doorberekende kosten voor een vertrek vanaf of aankomst op kleinere Nederlandse vliegvelden zoals Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Eelde zijn, is daarom niet bekend. De luchthavenbelastingen liggen er echter sowieso lager dan op Schiphol, waar je in 2017 € 27,05 per passagier betaalt. Ter illustratie, een voorbeeld van KLM:







Dit zijn de extra kosten die indirect door Schiphol in rekening worden gebracht (Foto's: KLM)