Reizen was nog nooit zo gevaarlijk. Dit is waarom image
Shyonen

Reizen was nog nooit zo gevaarlijk. Dit is waarom

Je denkt er liever niet aan: alle gevaarlijke of zelfs levensbedreigende dingen die je op reis kunnen overkomen. Toch kan je er maar beter rekening mee houden voor je in het vliegtuig naar een risicogebied stapt. De NOS ontdekte namelijk dat de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken er de afgelopen twee jaar niet milder op zijn geworden.



Hoeveel waarde hecht jij aan de reisadviezen van Buitenlandse Zaken? (Foto: Reisreporter Argonath)



Probleemgebieden liggen vooral in Noord- en Midden-Afrika en West-Azië. Net als twee jaar geleden raadt het ministerie toeristen sterk af om naar bijvoorbeeld Libië, Somalië, Jemen en Afghanistan af te reizen. Dat is niets nieuws. Wel zijn landen als Egypte, Turkije en Mali er sinds 2015 gevaarlijker op geworden. Politieke instabiliteit, terreurdreigingen en verstoorde relaties met de Europese Unie zijn de boosdoeners.



Europa



Een vreemde eend in de bijt is Macedonië. Volgens het ministerie is dit het enige Europese land waar de veiligheidssituatie er de afgelopen jaren op achteruit is gegaan. Door een regeringscrisis is de kans op protesten in de hoofdstad Skopje groter dan voorheen. Dat betekent trouwens niet dat je je vakantie naar Macedonië beter kan cancellen. De risico's zijn namelijk niet zo groot dat reizen wordt afgeraden.



Criminaliteit



Ook Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië moeten er aan geloven. In Thailand en de Filipijnen is de kans op gewelddadige demonstraties toegenomen vanwege de instabiele, politieke situatie. Criminelen lijken hoogtij te vieren in Honduras, Colombia en Venezuela. Daar is het aantal ontvoeringen en gewelddadige overvallen flink gestegen. Denk hierbij aan de kidnapping van Derk Bolt en zijn cameraman…



Ebola



Gelukkig is er ook goed nieuws. Het lijstje van landen waar je beter helemaal niet naartoe kan reizen, is namelijk korter geworden. Dat heeft alles te maken met de Ebola-uitbraken van 2014 en 2015. Nu de epidemie onder controle is, zijn Guinee, Liberia en Sierra Leone weer goed te bereizen. Tijd om een vakantie te boeken?