Action! Herken jij deze 5 beroemde filmlocaties? image
REDACTIE

Action! Herken jij deze 5 beroemde filmlocaties?

Harrison Ford werkte zich in Cambodja in het zweet als Indiana Jones en de dinosaurussen van Jurassic Park liepen rond op het tropische Hawaï. Hoeveel van deze beroemde filmlocaties heb jij al bezocht?


De onheilspellende Schotse Glen Coe vallei. (Foto: Reisreporter vincent1)

Wat ons betreft maakt de locatie de film. Zo werden er op Dominica grote delen van Pirates of the Caribbean opgenomen. Ook op het eiland Sint Maarten speurde ik zelf een toffe locatie op, waar de spannende eindscene van Speed 2 werd gefilmd. Later ben ik op zoek gegaan naar nóg meer fantastische filmlocaties rond de wereld. Hoeveel van deze vijf beroemde filmlocaties kun jij herkennen?

1. Glen Coe (Schotland): Harry Potter & James Bond

In de recente filmgeschiedenis wist menig locatiescout de weg naar de Glen Coe vallei in Schotland te vinden. Natuurliefhebbers en hikers moesten het veld dan ook herhaaldelijk ruimen voor een volledige film crew en bijvoorbeeld een vechtende Mel Gibson in Braveheart en een op een bezem rondvliegende Daniel Radcliffe in Harry Potter. Ook de trein naar tovenaarsschool Zwijnstein – in het Engels, de Hogwarts Express Train – baant zich in laatstgenoemde film een weg door de uitgesleten vallei. Het locomotiefje bestaat echt en wordt momenteel gebruikt voor rondritten.

Ook de James Bond film Skyfall ruimde een rol in voor het ruige landschap. Het gerucht gaat dat Ian Fleming, de bedenker van het Bond-personage, zó onder de indruk was van het acteerwerk van de Schotse Sean Connery, die eens de rol van Bond vertolkte, dat hij besloot een plekje in te ruimen voor diens vaderland: Schotland.


Vijftig tinten groen op Oahu. (Foto: Reisreporter elisleem)

2. Oahu (Hawaï, VS): Jurassic Park & Pearl Harbor

Door de geïsoleerde ligging van dit Hawaiiaanse eiland heeft de natuur hier eeuwenlang vrij spel gehad. Het gevolg: de zee is ruw, de kust grillig en de bergen bebost. Geen wonder dat veel filmmakers in het verleden bij Oahu uitkwamen. De bekendste productie is waarschijnlijk Jurassic Park, waarvoor het eiland werd overspoelt met ‘levensechte’ dino’s. Maar wist je dat Oahu ook het decor vormde voor een verfilming van een van de bekendste oorlogsaanvallen, die op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in 1941. 


Angkor Wats buurman: Angkor Thom. (Foto: Reisreporter MarioBentvelsen)

3. Angkor Thom (Cambodja): Tomb Raider & Indiana Jones

In de jungle van Noord-Cambodja vind je meer dan duizend tempels, heiligdommen en tombes. Niet het wereldberoemde tempelcomplex Angkor Wat maar buurman Angkor Thom vormde het strijdtoneel voor Angelina Jolie als de stoere Lara Croft in de film Tomb Raider. Ten tijde van het Khmer Koninkrijk behoorde Angkor Thom tot de belangrijkste steden. Vandaag de dag is dit fascinerende complex grotendeels opgeslokt door een dikke laag groen. Ook Harrison Ford werkte zich hier in het zweet voor de film Indiana Jones: Temple of Doom. We kunnen dus stellen dat Angkor Thom goed in de markt ligt bij avonturiers. 


Ouarzazate in het zuiden van Marokko is erg in trek bij film crews. (Foto: Reisreporter gorke)

4. Ouarzazate (Marokko) : Game of Thrones & Lawrence of Arabia

Hoe is nog maar de vraag, maar we mogen van geluk spreken dat een locatiespeurder dit pittoreske dorpje in het Marokkaanse Atlas gebergte ooit op het spoor kwam. Het leverde immers enkele van de grootste films aller tijden op. We noemen een Gladiator, Lawrence of Arabia en Prince of Persia. Vandaag de dag draait het ommuurde dorpje vrijwel in zijn geheel op de filmindustrie, in recente jaren gevoed door de komst van Game of Thrones, de meest succesvolle tv-serie aller tijden. 


​Herken jij een soortgelijke scène nog uit de film Harry Potter? (Foto: Reisreporter ChristaThieme)

5. Oxford (Engeland): Harry Potter & The Bourne Legacy

Het hoeft niet per se een adembenemend landschap te zijn dat de show steelt. Een historische stad speelt vaak net zo’n bepalende factor. Een goed voorbeeld is Oxford. In deze iconische en prestigieuze studentenstad nabij Londen werden in totaal 356 films en series opgenomen. Een greep uit de filmografie: Harry Potter, The Bourne Legacy, James Bond en X-men. Ook werden er voor Harry Potter extra scènes in de naburige kathedraal van Gloucester opgenomen.

En, hoeveel filmlocaties mag jij van je lijstje afstrepen? Ken jij trouwens zelf nog toffe plekken die ik over het hoofd heb gezien? Laat het me zeker weten in de reacties hieronder!