Hoeveel van deze paspoortstempels ken jij? image
Bob

Hoeveel van deze paspoortstempels ken jij?

Door de douane gaan is vaak een heel gedoe. Maar van die nieuwe paspoortstempel beur je weer helemaal op. Dit zijn de meest bijzondere die wij vonden. Welke ken jij?Paspoortstempel van Antarctica (Foto: Wikimedia Commons)AntarcticaAntarctica mag dan geen land zijn, je kunt er wel een paspoortstempel krijgen. Officieel is het niet. Maar de inktafdruk die je er kunt kopen staat wel leuk in je paspoort. Noord-KoreaNoord-Korea is nog steeds een land waar je als bezoeker moeilijk binnenkomt. Zo'n Noord-Koreaanse stempel is dan ook erg speciaal. De grootste kans om het dictatoriale land te bezoeken maak je door mee te gaan op een tour vanuit China die wordt aanhgeboden door een organisatie die toestemming heeft om het land binnen te gaan. Paspoortstempel van Machu Picchu (Foto: Paul Heaberlin, Flickr.com)Machu PicchuBreng je een bezoekje aan UNESCO Werelderfgoed Machu Picchu, dan krijg je een speciale paspoortstempel bovenop die van Peru. De afdruk is te verkrijgen aan het begin van de Inca Trail. Zo’n stempel is een leuke manier om jezelf aan die prachtige hike te herinneren. AkhzivlandDeze onafhankelijke micronatie aan de kust van Israël heeft maar twee inwoners: President Elia Avivi en zijn first lady Rina. Ze zijn enorm gastvrij en leiden je graag rond. Ondanks dat de geringe omvang van het staatje hebben ze een eigen vlag én paspoortstempel: een inktafdruk van het huis van Elia.

Het station van het dorpje in Wales (Foto: Wikimedia Commons)LlanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochNee, dit is geen typefout, maar de naam van een klein dorpje in Wales. Met 58 tekens is dit de langste plaatsnaam van heel Europa en op een na langste van de hele wereld. Om aan je familie en vrienden te bewijzen dat dit dorpje echt bestaat, kun je bij de winkel van James Pringle Weavers een paspoortstempel aanschaffen. Laten we hopen dat het in je paspoort past!

Stempel van Tristan Da Cunha (Foto: yujina_8, instagram.com)Tristan da CunhaHet meest afgelegen eiland van de wereld heet Tristan da Cunha, in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Om hier te geraken moet je een vijfdaagse bootreis ondergaan vanuit Zuid-Afrika. Er is immers geen vliegveld op het eilandje. Je moet er dus wat moeite voor doen om deze te bemachtigen. Guantanamo BayNu de grenspolitiek van Cuba versoepeld is is het (voor Amerikanen) stukken gemakkelijker om het land te bezoeken. Er is echter nog één plek die moeilijk te bezoeken is: Guantanamo Bay. Alleen personen die met de marinebasis te maken hebben zijn toegestaan. Om deze stempel te bemachtigen moet je dus een insider zijn - of kennen... 

Republiek San Marino (Foto: Wikimedia Commons)Republiek San MarinoMoeilijk is het niet om de stempel van San Marino in je collectie op te nemen. Maar het blijft een uniek landje. San Marino, omringd door Italië, is immers ’s werelds kleinste en oudste republiek.ZuidpoolDe Zuidpool is en blijft een frontier die slechts voor weinigen is weggelegd. Met een paspoortstempel van de Zuidpool maak je dus de blits. Ze zijn te verkrijgen bij het Zuidpoolstation Amundsen-Scott. 

De Kaaimaneilanden (Foto: gobeyond)KaaimaneilandenVerreweg de koddigste stempel is die van de Kaaimaneilanden in het Caribisch gebied. Afgebeeld is Sir Turtle, een creatie van Suzy Soto uit 1963. Tot op heden is Sir Turtle het nationale symbool van dit overzeese, Britse gebied.