Columbus Travel Podcasts: op audioreis in coronatijd image
Columbus Travel

Columbus Travel Podcasts: op audioreis in coronatijd

Luister elke maand weer mee naar de avonturen en tips van onze reisjournalisten en andere inspirerende reizigers. Lekker voor op reis of om alvast in de stemming te komen!

De Avontuurlijk Leven podcast Het psychologische nut van avontuurlijk reizen

Volgens ‘geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis is avontuurlijk reizen enorm goed voor je. Niet brengt het meer geluk, maar ook verwondering, creativiteit en inspiratie. Zijn boeken ‘Wie (niet) reist is gek’, ‘Wegwee’ en ‘Op naar geluk’ zijn dan ook ontzettend interessant om te lezen, juist ook omdat hij als hoogleraar psychologie weer een andere en frisse blik geeft op reizen. In de avontuurlijk leven podcast vertelt hij ook levendig over zijn eigen reiservaringen.

Volgens Dijksterhuis blijkt uit allerlei soorten onderzoek dat je beter je geld kunt steken in (reis)ervaringen dan in spullen, die maar een kort moment van geluk opleveren. Reiservaringen zorgen voor verwondering. 'Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat als je je verwondert en verbaast dat dat een manier is om je hersenen een beetje op te schudden. Dat zorgt voor inspiratie en meer creativiteit.'


De Avontuurlijk Leven podcast Reizen mannen anders dan vrouwen?

Reizen mannen anders dan vrouwen? In een nieuwe aflevering van de Avontuurlijk Leven Podcast wordt Martijn Smeenge, een van de oprichters van voor-en-door-mannen-reisblog De Reismannen, hierover aan de tand gevoeld door reisdiva en Columbus Travel-redacteur Brigitte Ars . Of je een X-chromosoom meer of minder hebt is van ondergeschikt belang aan je reisinstelling, meent Martijn. ‘We reizen niet om bucketlisten af te vinken en al helemaal niet om onze innerlijke zelf te vinden. Maar we vertellen je wel wat de impact van toerisme is en delen reisnieuws dat echt het vermelden waard is.’


De Avontuurlijk Leven podcast Leven en liefde in de wildernis

De 37-jarige Mirjam Lancewood woont al tien jaar in de wildernis van - met name - Nieuw-Zeeland met de dertig jaar oudere Peter, en over dat leven scheef ze eerder al de bestseller ‘Mijn Leven in de Wildernis’. Haar nieuwe boek, ‘Liefde in de Wildernis’, gaat onder meer over de keuzes die ze moest maken toen Peter ernstig ziek werd, en hun tochten door Europa en Turkije. Mirjam leert je anders kijken omdat ze buiten de maatschappij staat. Het confronteert met de sleur van alledag, met de werkelijkheid zoals wij het zien, met de keuzes wij in onze maatschappij maken en hoe dat zijn impact heeft op ons welzijn. Ze laat zien hoe anders ze tegen tijd en vrijheid aankijk, en waarom volgens haar Peter zijn strijd tegen zijn ziekte heeft gewonnen. En ze inspireert in hoe je dingen anders kunt doen, ook als je niet van plan bent om zelf in de wildernis te wonen.

 


De Avontuurlijk Leven podcast Tips voor digital nomads in spe

Droom je ook van een break: een tussenjaar, wereldreis of sabbatical bijvoorbeeld? Reisjournalist, auteur en Polar Steps-redacteur Sara van Geloven van het boek ‘Take a break’ is ervaringsdeskundige en raadt het iedereen aan, op welke leeftijd ook. De voordelen van zo’n break zijn enorm. “Zo’n break verbreedt de blik op je wereld enorm, qua culturen, talen, gebruiken. Ik realiseerde hoe kleurrijk de wereld is.”, zegt Sara. En dit is dé tijd om zo’n reis te gaan plannen. Maar hoe pak je het aan? Ga je solo of met een vriend of partner? Hoe biedt de crisis kansen voor werken op afstand? En hoe pak je het aan als je wilt leven als digital nomad? Sara vertelt ook over haar eigen ervaringen in het buitenland, haar werk bij de organisatie Polar Steps en haar plannen om als digital nomad te gaan werken. 


De Avontuurlijk Leven podcast Het avontuur ligt om de hoek

Voor reisjournalist Stephanie Pander begint avontuur bij nieuwe ervaringen. En dat kan ook om de hoek! Reden genoeg om het boek 'We blijven thuis' te schrijven: een avontuurlijke reisgids voor thuisblijvers. Ze vertelt alles over hoe je avontuurlijk kunt reizen dicht bij huis in deze derde podcast van Avontuurlijk Leven


De Avontuurlijk Leven podcast Hoe een soloreis je leven kan veranderen

Soloreizigers die voor langere tijd het avontuur willen opzoeken komen voor bijzondere uitdagingen te staan. Tim Voors, schrijver van de internationale bestseller Alleen, deelt zijn prikkelende soloreisavonturen en -tips in deze single-minded aflevering van de Avontuurlijk Leven podcast.


De Goede Reispodcast De 21 nationale parken en de Big Five van Nederland

Wist je dat Nederland maar liefst 21 nationale parken telt? Deze natuurgebieden zijn verrassend divers - van draslanden tot duinen - en vormen een ideaal uitje. In deze aflevering van de Goede Reis podcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio kom je te weten hoe je ze op bijzondere wijze kunt ontdekken, weg van de massa.


De Avontuurlijk Leven podcast het avontuurlijke brein, met Margriet Sitskoorn | Een 10-jarige op wereldreis

In de Avontuurlijk Leven podcast nodigt Columbus-redacteur Brigitte Ars inspirerende mensen uit voor verhalen over en tips voor een avontuurlijker leven. In deze aflevering: hoe belangrijk zijn avonturen voor je brein? En hoe leer je zo beter omgaan met onzekerheden in de samenleving? Brigitte spreekt met Margriet Sitskoorn, hoogleraar neuropsychologie en bekend van onder andere de boeken Het maakbare brein en Het 50+ brein. Margriet praat over het belang voor je brein van nieuwe dingen aangaan, uit de comfort zone treden en omgaan met onvoorspelbaarheid. Ook in deze aflevering: de 12-jarige Columbus Travel Reiziger van de Week Sun Vroemen vertelt hoe een wereldreis met haar ouders haar leven en kijk op de wereld heeft veranderd.


De Goede Reispodcast roadtrip USA - het onbekende Amerika van reisschrijver Auke Hulst

Columbus Travel-journalist en gevierd romanschijver Auke Hulst reisde door het achterland van Donald Trump. Maar we komen ook te spreken over een andere epische rit die hij maakte van New York naar San Francisco: 5700 kilometer in het spoor van Jack Kerouacs On The Road, een van de invloedrijkste Amerikaanse boeken uit de twintigste eeuw.  Naast vele anekdotes is deze aflevering gelardeerd met lekker veel Amerikaanse muziek, van bekende artiesten als Nina Simone en Willie Nelson.


De Goede Reispodcast herfstvakantie en wintersport in Oostenrijk: wat is mogelijk?

Een grote vraag die veel Nederlandse reizigers stellen, is: kunnen we dit jaar wel weer op wintersport? Als het aan Thiebout van den Bergh van het Oostenrijks Touristenburo ligt wel. Je moet alleen weten op welke plekken in Oostenrijk het verantwoord is om naar af te reizen om je wintersportvakantie coronaproof te houden.


De Goede Reispodcast Op naar Zweden en het noorderlicht

In deze aflevering van de Goede Reispodcast staan de Scandinavische landen centraal. In het bijzonder Zweden: het land ging na een lange tijd van een oranje reisadvies dan toch eindelijk naar de kleur geel. We mogen dus weer.


De Goede Reispodcast De reis is belangrijker dan de bestemming

In de nieuwste aflevering van de Goede Reispodcast vertellen we hoe je reis van A naar B niet als een moetje hoeft te voelen maar juist het hoogtepunt van je vakantie kan zijn. 


De Goede Reispodcast Zomervakantie in coronatijd: wordt het Nederland of Europa?

 Ben jij al op ontdekking gegaan in eigen land? In deze podcast geven wij tips over vakantie vieren in eigen land én delen onze reislustige luisteraars hun ervaringen uit heel Europa. 


De Goede Reispodcast 'Hoe voorkomen we een te drukke zomer in Nederland?'

Kunnen we dit jaar allemaal samen op vakantie in eigen land? Of wordt het dan té druk? In deze podcastaflevering bespreken drie lokale ondernemers hoe we het toerisme kunnen spreiden om een duurzamere manier van reizen te bevorderen.


De Goede Reispodcast 'Pas in oktober komt de Chinese toerist weer terug'

Deze podcastaflevering gaan we op zoek naar de Chinese toerist. Wanneer komt de Chinese bezoeker weer? Hoe hard wordt onze vrijetijdseconomie door hun uitblijven geraakt? En hoe proberen marketingbureaus en ondernemers de Chinese gasten nu en in de toekomst te overtuigen van een ander soort verblijf in Nederland? Dat bespreken we met Jos Vranken van NBTC Holland Marketing, Evelyn Borgsteijn van MarketingOost en Gabriella Esselbrugge, eigenaar van hotel Dames van de Jonge in Giethoorn en ondernemer in China.


De Goede Reispodcast de reset van reizen en vakantie vieren

Deze podcastaflevering gaan we op zoek naar die vorm van verantwoord toerisme. De zoektocht naar die balans maken we met Wim Kok van Matoke Tours en Jeroen Klijs - lector Social Impacts of Tourism bij Breda University of Applied Sciences. Met hen én met Mark Mackintosh, hoofdredacteur van Columbus Travel, bespreken we de huidige stand van het zaken in het hedendaagse toerisme, in de coronatijd en hoe we deze crisis kunnen aangrijpen om beter en verantwoorder te reizen.


De Goede Reispodcast reizen in coronatijd (hier kun je deze zomer naartoe)

Het houdt alle reizigers bezig: wanneer kunnen we weer op vakantie? Het lijkt er sterk op dat we deze zomer in eigen land moeten blijven. En dat is helemaal niet verkeerd! In deze podcast hoor je waar je moet zijn. 


De Goede Reispodcast op vakantie in 'coronazones'

Wanneer kunnen we weer op vakantie of op reis? Hoe gaat dat dan? En kunnen lokale gidsen en familiehotels deze klappen wel aan? Luister de antwoorden hier. 


De Goede Reispodcast vogelreizen neemt een enorme vlucht

Wat is er nou rustgevender dan te ontwaken met vogelgeluiden? Bijna niets, denken steeds meer mensen. Vogelreizen zijn dan ook hot and happening. In dé podcast voor de gepassioneerde reiziger hoor je waarom een vogelreis op je bucketlist moet staan. 


De Goede Reispodcast eilandhoppen in Indonesië

Fotografe Malou van Breevoort komt al 27 jaar in Indonesië en heeft bijna alle grote eilanden bezocht. Onlangs won Malou de Aad Struijs Persprijs met haar prachtige beelden van het eiland Siberut. Zij neemt ons mee op avontuur en hopt met ons door dat immense land.


De Goede Reispodcast hoe Polarsteps de wereld verovert

Het is hard gegaan met Polarsteps. En met de ‘tracklust’ van de Nederlander. Meer dan één miljoen Nederlanders gebruiken namelijk inmiddels Polarsteps, thans de populairste reis-app van ons land. De route, zeer gedetailleerd weergegeven op een fantastische kaart, laat niets aan de verbeelding over en kan gevolgd worden door het thuisfront met dank aan de GPS-functie van de smartphone. Een moderne opvolger van Waarbenjij.nu. 

We doen het al eeuwen, onze reizen vastleggen. Van scheepsdagboeken tot de dia, van camcorder tot vlogs. Maar waarom willen we dat eigenlijk? En waarom steeds gedetailleerder? Zodat het thuisfront tot op de meter kan volgen hoe we een berg in Vietnam beklimmen? En genieten we nog wel van het reizen zelf als we zo bezig zijn met het registreren?

In deze podcast geeft Koen Droste zijn kijk op onze tracklust én vertelt hij natuurlijk hoe het drie Twentenaren en één Argentijn is het gelukt om van Polarsteps zo'n succes te maken, óók over de eigen grenzen. 


De Goede Reispodcast met je kind op reis, hoe dan?!

Hoe kan een gezin met de mooiste bijzaak van het leven samengaan? Tikva Looijen is fulltime reisblogger en eigenaresse van het platform Gezinopreis.nl Met vele andere ouders deelt ze ervaringen van reislustige papa's en mama's. Vliegen of treinen? Europa of Azië? 's Nachts of overdag reizen? En op wereldreis met kinderen, wat komt daarbij kijken? Al die vragen beantwoordt Tikva aan haar honderdduizenden lezers en aan ons. Luister dus zeker aflevering 5 van de Goede Reispodcast. Wil je nog meer reisinspiratie opdoen en horen welke reismuziek Tikva graag beluistert? Luister dan kant-b. 


De Goede Reispodcast waarom groene wintersport (nu nog) een utopie is

Ook skiërs willen tegenwoordig op een duurzame wintersport. Maar kan dat wel? Arjen de Graaf neemt je mee naar ski-oorden waar alleen natuurlijke sneeuw ligt en de sauna's op zonne-energie draaien. 'Maar volledig CO2-neutraal op winetrsport, dat zit er voorlopig nog niet in.' Wil je weten waar Arjen de Graaf zelf gaat skiën? Luister dan naar de tweede podcast (kant-b). 


De Goede Reispodcast waarom reizigers wegwee hebben

Waarom hebben mensen wegwee, lees: waarom willen we toch zo graag op reis? Hoe kan het nou dat de één wel gelukkig is op reis, en de ander niet? En bestaat er nou echt zoiets als een reisgen? In aflevering 3 van de Goede Reispodcast, de reispodcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio, gaan we erover in gesprek met psycholoog Ap Dijksterhuis (kant-A). En vind je Japan te duur, Chinezen vervelend en Noord-Korea te eng? Dan heeft Ap de ultieme reistip voor je (kant-B). 


De Goede Reispodcast waarom je stammen níét met rust moet laten, Ierse roadtrips en een koraaldokter

Moeten wij als reizigers inheemse volkeren met rust laten of is een bezoek juist van grote waarde voor beide kanten? In aflevering 2 van de Goede Reispodcast, de reispodcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio, snijden we dit gevoelige thema aan met studiogast Kieke van Maarschalkerwaart. Als rechterhand van de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson geeft zij tevens gouden tips voor reizen naar Antarctica en andere droombestemmingen. Het Sterke Verhaal komt dit keer van luisteraar Marjolein Koster. Zij vertelt over haar reis in de voetsporen van de legendarische Drs. P, die allesbehalve naar wens uitpakte. Heb je zelf ook een geweldige reisanekdote? Spreek deze dan in, bijvoorbeeld op je telefoon, en mail dit bestandje naar goedereispodcast@bnr.nl

Ook hebben we deze maand een audioreportage voor je in de aanbieding over een heerlijke roadtrip langs de Ierse westkust en spreken we de Amerikaanse 'koraaldokter' David Vaughan, die op revolutionare wijze koraalsterfte tegengaat. Beluister de poscasts hieronder of op onze Spotify.


De Goede Reispodcast waarom de backpacker net zo slecht is als de massatoerist + Zwitserse ecopionieren

Nieuw: de Goede Reispodcast, de enige echte reispodcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio! Gepresenteerd door Columbus-schrijver Geert Jan Hahn. In Aflevering 1 is toerismeconsultant Frans de Man te gast in de studio en deelt tips & tricks om verantwoorder te reizen. En natuurlijk hebben we ook een lekkere audioreisreportage voor je: we reizen af naar het Zwitserse Ticino en Entlebuch om ons te laten inspireren door pioniers die bewust voor een leven back to nature in de Alpen hebben gekozen. Deze podcasts werden ingesproken voor reportages uit Columbus Travel-editie 84. Beluister ze hieronder of op Spotify.