Skip populaire trekpleisters, dit zijn de alternatieven image
Lkoedam

Skip populaire trekpleisters, dit zijn de alternatieven

Lange rijen, drukte, ontelbare selfiesticks en overtoerisme: de magie van een mooie reisbestemming gaat er op die manier wel vanaf. Zoek het daarom eens buiten de gebaande paden, waar je de wauw-factor niet deelt met duizenden tegelijk.

Smalle wateren in Venetië? Ook in Annecy

Bruggetje op, bruggetje af, sfeervolle straten, gezellige pleintjes en grachtjes. Klinkt als Venetië, toch? Toch hebben we het hier over het Franse Annecy. Dit dorpje, ingeklemd tussen de bergen en een meer, wordt niets voor niets het Venetië van de Alpen genoemd. Er gaat één vergelijking gelukkig niet op: overtoerisme kennen ze in Annecy (nog) niet.


Terrasjes langs het stadse water vind je heus niet alleen in Venetië (Foto: Reisreporter corriebalten)

Maya's in Mexico? Ook in Belize

De Mayacultuur is onlosmakelijk verbonden met Mexico, maar wist jij dat er ook kleinere gemeenschappen in Belize leven? Sterker, een van de grootste Mayasteden was hier gevestigd: Caracol. Het UNESCO-label en stempel van een van de zeven moderne wereldwonderen trekt blind de meeste toeristen naar Chichén Itzà in Mexico, waardoor Caracol in Belize voor de ontdekkingsreizigers bewaard blijft.


Bij de tempels van Caracol is het een stuk rustiger (Foto: Bill B, Flickr)

Gevangen in Alcatraz? Ook in Pianosa

Tot 1997 zaten er gevangenen in de zwaar bewaakte gevangenis van Pianosa, een eiland in de Tyrreense Zee voor de kust van Toscane. Veroordeelde maffia-leden werden hier vastgezet, waarna de beveiliging werd opgeschroefd en zelfs het omringende vaar- en vliegverkeer werd beperkt. Nog altijd is het niet gemakkelijk om het eiland te bereiken. Per dag mogen er maximaal 250 mensen voet aan wal zetten. In tegenstelling tot Alcatraz is er ook nog meer te beleven dan enkel de gevangenis. Prachtige stranden en helderblauw water maken het bezoek extra bijzonder.


Gevangenen hadden in Pianosa over het uitzicht niets te klagen (Foto: dopodormo, Flickr)

Colosseum in Rome? Ook in El Djem

Voor een overweldigende hoeveelheid Romeinse overblijfselen moet je in Rome zijn, zou je denken. Maar wist jij dat het Romeinse Rijk tot aan Tunesië reikte? Het Carthaagse Rijk was de grootste rivaal van de Romeinen, maar werd in een verloren oorlog met de grond gelijk gemaakt. Het Romeinse Rijk bouwde het vervolgens naar eigen inzichten weer op. Niet zo gek dus dat er ontzettend veel overeenkomsten zijn tussen de overblijfselen in Rome en in Tunesië. Wat te denken van dit prachtige Colosseum in El Djem?


Reisreporter LNiekoop raakte diep onder de indruk van dit Romeinse/Tunesische Colosseum

Tempels in Thailand? Ook in Sri Lanka

Wat Pho, de tempel van de liggende Boeddha in Bangkok, is allang bekend bij het grote publiek. Maar wie een gigantisch Boeddha-beeld wilt zien, is in Sri Lanka op het júíste adres. In de Gouden Tempel van Dambulla staat een dertig meter hoog beeld, maar dat is nog lang niet alles. Meer dan 80 grotten, 4 kloosters, vele wandschilderingen en het prachtige uitzicht maken dit dé Boeddhistische hotspot.


Het gehele Dambulla-complex is liefst 2100 vierkante meter (Foto: Reisreporter hansdewildt)