Unieke kans: nu heb je het Midden-Oosten voor jezelf image
Lkoedam

Unieke kans: nu heb je het Midden-Oosten voor jezelf

Zeggen dat het Midden-Oosten — als reisbestemming — met een imagoprobleempje kampt, is een understatement. Toch zijn lang niet alle gebieden en landen onveilig. Ga nú en je hebt de Jordaanse woestijnstad Petra of de Egyptische piramides bijvoorbeeld vrijwel voor jezelf. Onze favoriete GO areas.


Dit is dé kans om het toeristische Petra te bezoeken (Foto: Ilvy Njiokiktjien)

Vink bucketlistitems af in Jordanië

Van de boeiende hoofdstad Amman tot de overweldigende natuur van Wadi Rum en van de Dode Zee tot het nieuwe wereldwonder Petra; voor de reiziger valt er in het centraal gelegen Jordanië véél te zien. De ligging naast brandhaarden als Syrië en Irak heeft het toerisme in het land geen goed gedaan. Maar voor jou als avontuurlijke reiziger is dit juist een unieke kans om de gebaande paden in relatieve rust te bezoeken. Het wereldberoemde Petra ligt er bijvoorbeeld praktisch verlaten bij.

Leef je uit in Libanon

Libanon wordt vaak over één kam geschoren met conflictgebieden. Ten onrechte, want het land leeft al ruim tien jaar in volledige vrede en kan daardoor worden gezien als een van de veiligste in de regio. Het land onderscheidt zich verder door zijn liberale karakter. Je kunt er bijvoorbeeld op je dooie gemak een biertje of wijntje drinken op straat, en tot de vroege uurtjes uitgaan in een van de vele clubs in Beiroet.


In het centrum van Beiroet is geen autoverkeer toegestaan (Foto: Reisreporter chdumarchiesarvaas)

Zeil door Egypte van gebaand pad naar gebaand pad

Delen van Egypte, zoals de hoofdstad Caïro en de Sinaï, kregen de afgelopen jaren te maken met politieke onrust en terreur-aanslagen. Veel reizigers kiezen daarom eieren voor hun geld, met als gevolg dat populaire bezienswaardigheden als de piramides van Gizeh en de tombes in de Koningsvallei er bijna verlaten bij liggen. De uitgelezen kans dus om deze wereldberoemde highlights in alle rust in je op te nemen. Combineer je bezoek met een meerdaagse tocht met een felucca — een traditionele Egyptische zeilboot — over de Nijl, bijvoorbeeld van Aswan naar Luxor. Maak met je kapitein duidelijke afspraken over geld en reisplannen. En laat je hotel in Aswan weten met wie je meevaart.

Kom in mediterrane sferen in Tunesië

Nadat 38 mensen, waaronder dertig Britten, om het leven kwamen bij een aanval op een resort in 2015, kreeg het toerisme naar het Noord-Afrikaanse Tunesië een flinke knauw te verwerken. Zowel de overheid als accommodaties nemen sindsdien verscherpte veiligheidsmaatregelen. Zo worden bij de ingang van hotels en resorts controles uitgevoerd en is er vaak camerabewaking.

De maatregelen lijken te werken, want steeds meer toeristen weten hun weg weer te vinden naar de heerlijke stranden, Romeinse overblijfselen, mediterrane kustdorpjes en bruisende medina’s. Alleen voor de grensgebieden met Libië, de woestijngebieden ten zuiden van Tataouine en het Chaambi-gebergte gelden verhoogde veiligheidsrisico’s.