All aboard: budget treinreizen door Afrika image
Pimwestenberg

All aboard: budget treinreizen door Afrika

Het Afrika van de locals leer je niet kennen vanaf de achterbank van een terreinwagen of de veranda van een luxueuze lodge, maar tijdens een (boemel)treinritje. Wij zetten je alvast op het goede spoor.

Eritrean Railway door Eritrea

De Eritrean Railway kruist het Oost-Afrikaanse land (Foto: Andrea Moroni)

Traject: Asmara – Massawa
Afstand: 118 kilometer
Duur: 6 uur
Prijs: op aanvraag

Ook in Eritrea liet de Europese imperialist zijn sporen na. Vlak nadat de Italianen het Oost-Afrikaanse land aan het eind van de negentiende eeuw in bezit namen, legden ze er een spoorlijn aan die de Rode Zee met hoofdstad Asmara en andere delen van het land verbond. Tegenwoordig kun je er met een groepje een jarendertig-Mallet-locomotief met Littorina-wagon charteren, voor een rit van Asmara naar Massawa. Er is dus géén vaste dienstregeling. Onderweg daal je maar liefst 2400 meter, door naaldbossen en ravijnen naar het droge woestijngebied aan de kust. Kijk onder het kopje ‘Transport’ op eritrea.be voor de touroperators, of bel 00291123365. Ook de moeite waard: elke zondag rijdt er een reguliere trein heen en weer tussen Asmara, Nefasit en Arberebu.

Juist behoefte aan een luxe treinreis door Afrika? Check dan dit artikel! En in de volgende editie (#80) pakken we gróóts uit met de allermooiste treinreizen. Stay tuned!

Lunatic Express door Kenia

De trein is in Kenia het perfecte alternatief voor vlucht of autorit (Foto: Charlie's Travel)

Trajact: NairobiMombassa
Afstand: 350 kilometer
Duur: 4,5 uur
Prijs: vanaf € 8,50 p.p.

‘Wil je off the beaten track door Afrika? Kies dan voor de trein. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor een waanzinnig mooie ervaring,’ stelde Charles Witlox, Afrikakenner en oprichter van reisbureau Charlie’s Travels. Charlies nieuwste ontdekking: de Lunatic Express, die parallel rijdt aan de historische Uganda Railway tussen Uganda en Kenia. De spoorlijn dankt zijn naam — lunatic betekent krankzinnig — aan Britse parlementslieden, die fel tégen het idee van de staat waren om de peperdure Uganda Railway aan te leggen. Op het traject Mombasa – Nairobi rijden reeds hogesnelheidstreinen, die een superalternatief bieden voor een binnenlandse vlucht of lange autorit. Charlies favoriete stops langs de route zijn streetfoodcafé Tarboush in Mombassa en de onontdekte Taitabergen, charlies-travels.com. Losse kaartjes zijn te koop op het station of online.


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!