Natuurvondst: het mooiste riviertje van Nederland image

Natuurvondst: het mooiste riviertje van Nederland

Ook dicht bij huis kun je op ontdekkingsreis, want in Nederland heb je verrassend veel wilde plekken! Een van onze favoriete natuurvondsten is de rivier de Dinkel in Twente, misschien wel de mooiste van heel Nederland.


De Dinkel in Twente is een Nederlands natuurpareltje (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Het is een bijzonder landschapselement dat we in het buitenland veel tegenkomen maar in Nederland vrijwel niet: kronkelende beekjes die hun oude loop hebben behouden en speels door het landschap meanderen. Maar gelukkig zijn niet alle oorspronkelijke riviertjes verdwenen. Zo vind je in ons eigen Twente tegen de grens met Duitsland nog een speelse waterloop, die grotendeels onberoerd is gelaten door de mens. Bij het plaatsje Losser komt de Dinkel vanuit Duitsland Nederland binnen, stroomt langs het Lutterzand en verruilt Nederland weer voor Duitsland bij Ootmarsum.

Bij onze oosterburen is een groot deel van de rivier gekanaliseerd, maar in ons Twente gelukkig niet! Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die zo’n mooi natuurlijk karakter hebben. Zo mooi dat de beek zelfs voorkomt in het Twentse Volkslied: ‘Er ligt tussen Dinkel en Regge een land: ons schone en nijvere Twente.’ Columbus-oprichter Matthijs de Groot ging op onderzoek uit!

De rivier de Dinkel: jachtterrein van ijsvogels

Op sommige plekken maakt de Dinkel deel uit van een groter natuurgebied, maar vele kilometers slingert ze tussen de akkers en weilanden van boeren door. Hoogtepunt is ongetwijfeld natuurgebied het Lutterzand, aan de voet van een stuwwal uit de ijstijd. Tussen heidevelden, jeneveressen en zandverstuivingen met grove dennen heeft het riviertje zich hier in alle bochten ingevreten in het zand. Op de steile oevers die zo zijn ontstaan, vind je nu nestplaatsen voor de bedreigde oeverzwaluw.

Tussen heidevelden, jeneveressen en zandverstuivingen met grove dennen heeft het riviertje zich hier in alle bochten ingevreten in het zand. Op de steile oevers die zo zijn ontstaan, vind je nu nestplaatsen voor de bedreigde oeverzwaluw.

Ook is dit het jachtterrein van de ijsvogel, die stromend water nodig heeft om te kunnen gedijen. Het Lutterzand wordt, net als andere delen van de Dinkel. Als je de Dinkel op deze plek ziet waan je je in een ander land, zo bijzonder is het landschap: grove dennen die door het uitgesleten zand op de oever over de Dinkel hangen, haarspeldbochten in de rivier die hoge en steile oevers hebben gecreëerd en, last but not least, een groen, vlak en waterrijk landschap aan de andere kant van de rivier.

In de kano of op de mountainbike

De Dinkel is een geweldige beek om te voet te volgen. Het boeiendste gedeelte ligt tussen natuurgebied het Lutterzand in het zuiden en Denekamp in het noorden, een wandeling van ruim twaalf kilometer. Je loopt grotendeels direct naast de rivier om te eindigen bij het mooie veertiende-eeuwse landgoed Singraven. Een andere optie is een fiets- of mountainbiketocht langs het gehele Nederlandse gedeelte van de Dinkel.

Je start bij Losser in het zuiden, steekt af en toe de grens over naar Duitsland en eindigt na 35 kilometer in Singraven. Nóg leuker is een kanotocht vanaf Losser tot aan het Lutterzand. Lekker met de stroom mee, onder bruggetjes door en geregeld bukkend voor overhangende takken. Je mag alleen varen van 1 september tot 1 april, met een gratis vergunning. Download je gps-route (gpx-bestand) via dinkelpad.nl. Een kanovergunning regel je via het waterschap Vechtstromen, tel. 088-2203333. Kijk voor meer info ook op hetlutterzand.nl en singraven.nl.