Paradise found: 6 bountyeilanden in Zuidoost-Azië image

Paradise found: 6 bountyeilanden in Zuidoost-Azië

Lijdt jij ook aan een ernstige vorm van islomanie? Dan zijn deze ongerepte bountyeilanden in Zuidoost-Azië de perfecte kandidaten voor je volgende reisje.


De Perhentians zijn perfect voor een duik in de onderwaterwereld (Foto: Mohd Fazlin (modified), Flickr)

1. Perhentian Islands, Maleisië

Voor de kust van Maleisië liggen de paradijselijke Perhentian Islands: witte stranden, wuivende palmen en de turkooizen zee, maar dan zonder de toeristenmassa. Vanuit Kuala Besut is het dertig minuten varen met de boot en het leven van de Perhentian Islands speelt zich vooral onder en op het water af. Je kunt er snorkelen, zwemmen, kajakken en duiken. De duikplekken met de beste reputaties zijn The Pinnacle, The Sugar Wreck en Redang Island.

2. Lankayan, Maleisië

Als je tussen juni en september afreist naar Lankayan, een klein koraaleiland in een beschermd deel van de Suluzee bij Borneo, ben je getuige van een van de mooiste wonderen der natuur. Soep- en karetschildpadden komen aan land om hun eieren te leggen. De kust van Lankayan is sowieso een bijzondere plek om de onderwaterwereld te bewonderen. Het ligt in een beschermd gebied, dus je vind hier een verbazingwekkende variëteit aan koraalriffen en zeedieren. Als je een beetje geluk hebt snorkel je tussen zeeschildpadden en rifhaaien.


Lankayan is een paradijselijk pareltje in Maleisië (Foto: Bas Leenders (modified, Flickr)

3. Bawah, Indonesië

In de de magische Anambas-archipel in Indonesië vind je het verborgen eilandje Bawah. De archipel heeft een bijzondere locatie; de eilanden liggen dichter bij het Maleisische vasteland en Singapore dan bij Indonesië. Maar juist die ligging buiten de standaard tourist trail – je komt er alléén per watervliegtuig – maakt van deze archipel een ongerept paradijsje. Wat ook meehelpt zijn de kleurrijke koraalriffen en de gouden stranden. Het exclusieve ecoresort Bawah Reserve is overigens een heerlijke accommodatie-optie (#notsponsored).

4. Sumba, Indonesië

Het Indonesische Sumba lijkt een beetje op Bali zoals het was in the old days. Het barst er van de rijstvelden, schitterende watervallen, verborgen lagunes en idyllische dorpjes met traditionele puntdaken. Daarnaast heb je de witte koraalstranden voor het uitkiezen. Strandtenten hoef je trouwens niet te verwachten, alleen enkele locals die op hun vissersboten binnenkomen of houten kano’s in elkaar aan het zetten zijn.


Maak een spetterende plons met de locals op het Indonesische Sumba (Foto: Reisreporter MariekeH)

5. Gaya, Maleisië

Dat het toerisme op Gaya nog niet zo gepromoot wordt als op bijvoorbeeld Penang of Lankawi, heeft waarschijnlijk te maken met de ‘waterdorpen’ aan de kust, waar illegale Filipijnse immigranten in paalwoningen wonen en bijdragen aan hogere misdaadcijfers. Maar dat betekent niet dat het hele Maleisische eiland meteen onveilig is. Aan de andere kant van het eiland, aan de oostkust, vind je Police Bay, waar je heerlijk kunt zwemmen, snorkelen en duiken in de azuurblauwe zee. De kust wordt hier omringd door tal van koraalriffen.


De Bajau bij de Togeans in Indonesië zijn zee-nomaden (Foto: Hans Zeegers © Columbus Travel)

6. Togean, Indonesië

Midden in de Golf van Tomimi ligt een groep van ongeveer zestig eilanden: de Togeans. Deze eilanden vormen een bijzondere combinatie met de zee die je nergens anders in Indonesië tegenkomt: de eilanden worden omgeven door atols (ringvormige koraaleilanden), barrièreriffen en kunstriffen. Of je nu onder water duikt, snorkelt of boven water verblijft, je kijkt je ogen uit. Je maakt kans om reuzenmanta’s, walvishaaien en baracuda’s te treffen. Op de eilanden wonen ook meerdere stammen, zoals de Togeans, de Baree, de Bobonko en de Bajau zeenomaden.

Wist je trouwens dat we een spiksplinternieuw boek over Zuidoost-Azië hebben geschreven? Daar vind je nog emmers vol inspiratie voor je volgende reis naar een van de allermooiste regio's op Aarde. Bestel nú het boek 'Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa' in onze webshop en betaal € 12,95 in plaats van € 18,95 (+ gratis verzending).