De 5 bijzonderste roadtrips weg van de massa image

De 5 bijzonderste roadtrips weg van de massa

Of je nou gaat toeren langs de Zuid-Afrikaanse kust of op zoek gaat naar wildlife in Canada. De ultieme roadtrip heeft het in zich om alles even te laten voor wat het is. Tijdens deze vijf roadtrips blijf je de massa voor en ervaar je púre vrijheid. Hit the road Jack!


Op weg op de North Coast 500 (Foto: Peter Moore (modified), Geograph.co.uk)

1. North Coast 500, Schotland

De North Coast 500 is het Schotse antwoord op de Amerikaanse Route 66. De meer dan 500 mijl (800 kilometer) lange weg langs de kust van de Highlands is voor avontuurlijke reizigers een doel op zich. Ruïnes, stranden, in mist gehulde pieken en vervaarlijk ogende kliffen wedijveren allemaal om je aandacht. Wat mag je niet missen? Simpel: de Bealach Na Ba. Deze bergpas is een van de spectaculairste van Schotland, met hellingen van twintig procent en een aantal haarspeldbochten waar je u tegen zegt. Start deze spectaculaire trail in Inverness, waar je je huurauto kunt oppikken. 


Het uitzicht vanaf de Ring of Kerry-parkeerplaats (Foto: Nils Nedel, Unsplash)

2. Conor Pass, Ierland

Rijd vanuit startplek Cork westwaarts, naar het schiereiland Dingle. Steek de Conor Pass, de hoogste bergpas van Ierland, over naar het kleurrijke stadje Dingle en parkeer je auto in Dunquin. Daar daal je een steil, meanderend pad af om de vissersboot van broers Steven en Tom te bereiken en naar het verlaten Great Blasket Island te varen. Het is een bijzondere ervaring om op het eiland tussen de ruïnes rond te lopen. Eenmaal terug op het vasteland neem je óf de weg langs de kust naar Inch en Castlemaine óf weer de Conor Pass.


De West-Kaap is nog grotendeels onaangetast (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)

3. Road to Nowhere, Zuid-Afrika

Voor de mooiste roadtrips en trails van de West-Kaap, de populaire Zuid-Afrikaanse provincie, moet je net iets verder kijken dan de befaamde Tuinroute. Zet bijvoorbeeld koers naar de Road to Nowhere. Het zou de kortste weg tussen de kleine plaatsjes McGregor en Greyton worden, maar zoals de naam al verraadt, is die nooit afgemaakt. Verder dan Die Galg, veertien kilometer ten zuidwesten van McGregor kom je niet met de auto en daar is meteen ook het begin van de veertien kilometer lange 
Boesmansklooftrail. Ideaal als je je roadtrip wil combineren met een uniek wandelavontuur! 

Extra tip: Even ten oosten van de Road to Nowhere is het ook volop genieten voor roadtrippers. Trotseer bijvoorbeeld de indrukwekkende Prince Alfred's Pass, die de plaatsjes Knysna en Uniondale verbindt en daarbij de Outeniqua Mountains doorsnijdt.

De Yukon, een van de ruigste delen van Canada (Foto: Kalen Emsley, Unsplash)

4. De wildernis van Yukon, Canada

Wie houdt van woeste landschappen en wilde dieren moet naar Yukon, in het uiterste noordwesten van Canada. Elanden, wolven en beren kun je hier zomaar tegenkomen in de bergen. Wij hebben in tien dagen ruim 5000 kilometer afgelegd om de mooiste plekken en routes te zien. Start in de hoofdstad Whitehorse. Vandaar rijd je westwaarts, naar Haines Junction. Dit plaatsje ligt strak tegen de Kluane Range, dus ideaal om als vertrekpunt te nemen voor een hike, bijvoorbeeld bij Kathleen Lake. Reis door via Beaver Creek en een klein stuk door Alaska om Dawson City te bereiken. Trek daarna naar de Poolcirkel via de legendarische Dempster Highway.


Combineer de Great Ocean Road met de oostroute (Foto: Malou van Breevoort, © Columbus Travel)

5. Great Ocean Road (off-road), Australië

Je mist veel moois als je je in Victoria alleen richt op de Great Ocean Road, die de kust ten westen van Melbourne volgt. Ten oosten van de miljoenenstad liggen ook fraaie stranden, natuurgebieden en kustroutes, die nog door het grote (internationale) publiek ontdekt moeten worden. Highlights zijn het Wilsons Prom Nationaal Park en de low-key natuurlijke attracties van de Bass Coast. Neem ook een kijkje bij Darby Beach, een lekker wild strand aan de westkust van Wilsons Prom Nationaal Park. Je bereikt het via het kleine Darby River-parkeerterreintje.

Zie jij jezelf al een van deze onvergetelijke roadtrips maken? Kijk dan eens voor een huurauto bij onze partner Sunny Cars. Als abonnee ontvang je er ook nog eens € 25 korting. Goed om te weten: als je off-road gaat ben je niet verzekerd. Nóg meer roadtripinspiratie opdoen? Dan is ons Columbus-boekje 50 onvergetelijke roadtrips misschien wel iets voor jou.