Op avontuur om de hoek: Alde Faenen in Friesland image

Op avontuur om de hoek: Alde Faenen in Friesland

Friesland is populairder dan ooit, maar de verborgen natuurparels worden nog steeds over het hoofd gezien. Maak kennis met het Nationaal Park Alde Faenen!


Alde Faenen: een verborgen paradijs (Foto: Hillebrand Breuker en Fransje Grisnich © Columbus Travel)

Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa en de provincie Friesland staat op de radar van internationale media. Desondanks barst het er nog van de verborgen natuurparels. Wij introduceren: Nationaal Park de Alde Feanen, praktisch om de hoek van Leeuwarden.

Witte wolkenluchten en drijvende huisjes

Het is prachtig zomerweer, met de zo kenmerkende witte wolkenluchten. Vanuit het dorpje Warten varen we naar onze overnachtingsplek in het hart van de waterrijke Alde Feanen − een boottocht is de enige manier om er te komen. We leggen aan bij een steiger. ‘Ah, daar zal je onze accommodatie al hebben,’ zegt fotograaf Hillebrand, wijzend naar het scheepshuisje dat met wapperende Friese vlag aan komt varen. Een zogenaamd ‘vaarhuis’, dat overal kan aanmeren. Hoe gaaf is het om in dit drijvende huisje, ver weg van de bewoonde wereld, twee dagen lang één te worden met het laagveen, te genieten van slechts het geluid van fluitende vogels en ruisend riet?

Hoe gaaf is het om in dit drijvende huisje, ver weg van de bewoonde wereld, twee dagen lang één te worden met het laagveen, te genieten van slechts het geluid van fluitende vogels en ruisend riet?


Een vaarhuisje in de Alde Faenen (Foto: Hillebrand Breuker en Fransje Grisnich © Columbus Travel)

Zo plan je een ontdekkingstocht door de Alde Faenen

Het natuurgebied Alde Faenen ligt in het hart van Friesland, te midden van pittoreske dorpjes zoals Warten en Earnewâld. Er komen 450 soorten planten voor, en er broeden ruim honderd soorten vogels, waaronder de zeearend. Voor een unieke beleving huur je een kano, boot of authentieke praam (met schipper), die wordt aangedreven door een elektrische motor. Ook lopen er talloze fiets- en wandelroutes door het park, zoals de prachtige fietspontjesroute. Hier is een kort overzicht van vijf activiteiten om tijdens je ontdekkingstocht kunt uitproberen:

1. Huur een kano, sloep of visboot bij Bootverhuur Hollema in Earnewâld. Een vaarbewijs is niet nodig. Routekaartjes zijn beschikbaar. Je kunt er ook fietsen huren op Hollema.nl.

2. Laat je rondvaren per elektrische praam door Jacob Nauta. Jacob biedt zowel dag- als avondvaartochten aan en palingvisexcursies. Optioneel: een heerlijke barbecuemaaltijd.

3. Word wakker op het water in een bijzonder vaarhuis. Je kiest zelf je overnachtingsplek. Het is ook mogelijk om je in het vaarhuisje te laten rondvaren terwijl er voor je wordt gekookt. Kijk voor alle mogelijkheden op Scheepshuisje.nl.


Huur een kano en verken het water (Foto: Hillebrand Breuker en Fransje Grisnich © Columbus Travel)

4. Ga palingvissen met palingvisser Ale de Jager. Ale leert je de kneepjes van het palingvis- en palingrookproces. Op deze website kun je meer informatie vinden.

5. Doe mee aan een fotoworkshop. Ook mooie foto’s (leren) maken in de Alde Feanen of andere verborgen natuurparels in Friesland? Doe dan mee aan een fotoworkshop van Hillebrand Breuker, de fotograaf van deze reportage.

Wil je meer weten over Nationaal Park de Alde Faenen? In editie 76 staat een uitgebreid artikel met veel meer inspirerende tips en foto's over dit bijzondere paradijsje in Nederland!