10 mooiste verborgen natuurparels van Nederland image
Bob

10 mooiste verborgen natuurparels van Nederland

Met al die verre, exotische reizen die we bij Columbus maken zouden we bijna vergeten dat er in ons eigen land óók heel veel moois te ontdekken valt. Deze tien natuurgebieden zijn daar de beste voorbeelden van.

1. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen





Loonse en Drunense Duinen (Foto: Columbus Reisreporter Nancy Carels)



Tussen de plaatsen Waalwijk en Kaatsheuvel in Noord-Brabant, vlakbij de Efteling, vind je het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het merendeel van het natuurgebied bestaat uit stuifzand. Dit opgewaaide zand leidde tot de creatie van duinen en dalen. Het lijkt haast op een woestijn, vandaar de bijnaam de ‘Brabantse Sahara.’ Dit is een heerlijk stukje natuur waarin je eindeloos kunt ronddwalen.



2. Amsterdamse Waterleidingduinen





Amsterdamse Waterleidingduinen (Foto: Columbus Reisreporter kellybaetsen)



De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen, anders dan de naam doet vermoeden, tussen Zandvoort en Noordwijk en vormen een heerlijk wandelgebied. Tweederde van het drinkwater dat bestemd is voor onze hoofdstad wordt hier echter voorgezuiverd. Tijdens een wandeling door het gebied is de kans groot dat je herten spot - hier komt de grootste populatie damheren van Nederland voor. Aanrader!



3. Nationaal Park De Grote Peel





De Groote Peel (Foto: Columbus Reisreporter geervannesmeed)



Op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg ligt De Grote Peel, een nationaal park met uitgestrekt veenmoeras. Het veelzijdige landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes is een paradijs voor natuurliefhebbers. Maar ook de vogelspotters halen er hun hart op; de rust van het gebied lokt meer dan honderd soorten broed- en trekvogels en daarmee is De Grote Peel een van de vogelrijkste gebieden van West-Europa!



4. Nationaal Park De Maasduinen





De Maasduinen (Foto: Columbus Reisreporter Guidowater)



Nog zo een pareltje in het zuiden: Nationaal Park De Maasduinen. Dit prachtige natuurgebied ligt langs de Maas tegen de Duitse grens en bestaat voornamelijk uit wilde bossen en heidevelden. De rivierduinengordel in dit park is de langste van Nederland



5. Horsterwold





Horsterwold (Foto: Wikimedia Commons)



Het Horsterwold bij Zeewolde is met haar 3700 hectare het grootste loofbos van Nederland. Het is dan ook de perfecte plek om door de wildernis te struinen en heerlijk rond te dwalen.



6. Nationaal Park Drents-Friese Wold





Drents-Friese Wold (Foto: Columbus Reisreporter catolla)



Nationaal Park Drents-Friese Wold is het een na grootste bosgebied van Nederland. Maar dat wil niet zeggen dat er alleen maar bomen en struikgewas te vinden zijn. Het landschap wisselt beboste gebieden namelijk af met moerassen en grassen, heide, stuifzanden en plassen. En daar blijft het niet bij. De grote diversiteit aan dieren – we noemen de ree, haas, konijn, egel, eekhoorn, hermelijn, bunzing en boommarter – maakt dit plaatje compleet.



7. De Wieden





De Wieden (Foto: Columbus Reisreporter marique)



De Wieden is moeilijk te navigeren. Dat heeft te maken met de grote plassen en stroompjes die door dit gebied in de kop van Overijssel meanderen. De beste manier om dit gebied, dat bol staat van de riet- en hooilanden en dichtbegroeide moerasbossen, te ontdekken is dan ook per kano, fluisterboot of zeilboot. De boten zijn te huur op locatie. 



8. Alde Feanen





Alde Feanen (Foto: Columbus Reisreporter MaJaTa)



Dit schitterende laagveenmoeras in Friesland ligt te midden van Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Naast moeras zie je in de Alde Feanen ook veel open water. Dus ook hier geldt: ga het water op! Huur een kano, roeiboot of zeilboot en je bent de hele dag onder de pannen.



9. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug





Sallandse Heuvelrug (Foto: Columbus Reisreporter TravelGoom)



Voor Nederlandse begrippen is Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug een zeer uitgestrekt gebied. Deze enorme stuwwal is in de ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden, ontstaan en beslaat een groot deel van de Overijsselse heuvelrug.



10. Het Springendal





Het Springendal (Foto: Columbus Reisreporter stefanborkos)



Het Springendal in Twente heeft iets romantisch, met haar schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes. Groot pluspunt: gemotoriseerde voertuigen zijn niet toegestaan in dit gebied.