Wild en ongerept: onze favoriete duikplekken image

Wild en ongerept: onze favoriete duikplekken

Een fractie van onze onderwaterwereld is tegenwoordig nog onaangetast. Toch zijn er nog minder bekende duikplekken waar je ongerepte riffen kan ontdekken. Wij delen onze favoriete bestemmingen!


Tonga is een van de beste bestemmingen voor een duik (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Een team van onderzoekers van de Wildlife Conservation Society heeft deze zomer een verontrustend resultaat gedeeld: nog maar dertien procent van onze oceanen telt als ‘wildernis’ en is nog niet aangetast door menselijke activiteiten. De meeste ongerepte gebieden liggen in de Poolcirkel en de Antarctische poolcirkel, maar ook bij eilanden in de Zuidelijke Stille Oceaan en de Golf van Mexico.

Het Columbus-team heeft het afgelopen decennium zelf ook een aantal bijzondere plekken mogen bezoeken die áárdig in de buurt komen van die echte onderwaterwildernis. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en onze favoriete ongerepte duikplekken in dit artikel verzameld!

South Water Caye, Barrièrerif Belize

South Water Caye is een bijzonder beeldschoon eilandje dat pal aan het barrièrerif van Belize ligt: het op één na langste rif ter wereld op en onder water. Het is een driehonderd kilometer lange onderwatermuur vol tropisch leven en kaleidoscopische vergezichten. Als duiker krijg je daar op sommige plekken een bijna-garantie op een ontmoeting met de walvishaai bij, en als je geluk hebt met een zeekoe. Benieuwd naar ons volledige reisverhaal over het Barrièrerif van Belize? Je vind ‘m in deze editie.


Het gevarieerde koraal in Belize komt voor in allerlei vormen (Foto: Reisreporter nita92)

Kri Island, Raja Ampat

Grote delen van het Indonesische Raja Ampat, gelegen in de Koraaldriehoek, zijn uitgeroepen tot zeereservaat. Je vind er meer dan 1500 met koraalriffen omringde eilanden. Er mag niet één vis worden gevangen, en terecht. Het rif bij Kri Island is een van de meest gevarieerde riffen ter wereld. Het koraal is uitbundig; hier leven de meest bizarre beestjes, waarvan het pygmeezeepaardje (formaatje rijstkorrel) misschien wel het meest bijzonder is. De elegante diertjes doen elke dag een romantisch dansje met hun partners. Lees onze uitgebreide reportage over Raja Ampat in editie 33!


Een reuzenmanta in de Indonesische onderwaterwereld (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Vava’u, Tonga

Ooit wel eens gehoord van het land Tonga? Dit kleine koninkrijk ligt midden in de Stille Oceaan en is een van de armere landen in de Pacific. De Vava’u eilandengroep trekt de meeste bezoekers, omdat je hier in de winter met bultruggen kan zwemmen! Het toerisme is kleinschalig, maar dat betekent ook dat de onderwaterwereld beschermd is gebleven. Vanaf het eiland Nuapapu kun je een duik maken naar Mariners Cave: een bijzondere grot in een verticale rotswand. Daarnaast kun je vanaf het eiland Kapa snorkelen in de Swallows Cave, waar je de zwaluwen hun weg hoort zoeken.

Benguerra Island, Bazaruto-archipel

Dit zéér prettige eiland in Mozambique maakt deel uit van het Bazaruto-archipel, waar de indrukwekkende onderwaterwereld nog beschermd is gebleven. Zo kun je tijdens een dagje snorkelen of duiken in het zeereservaat dolfijnen, schildpadden, duivelsroggen en zeekoeien tegenkomen. In de zeestraat tussen het eiland en het vasteland kun je bovendien in van juni tot september bultruggen voorbij zien trekken!