De beste Nederlandse kunstmusea buiten het Rijks

Gepubliceerd: 21 sep 2018 0
Het Rijksmuseum kennen we allemaal, maar er zijn nog zóveel andere fantastische collecties in Nederland te vinden. Dit zijn de beste kunstmusea buiten Amsterdam!
Door: Roselinde


Museum de Fundatie is een blikvanger (Foto: Bond van Nederlandse Architecten, Wikimedia Commons)

Nederland is eigenlijk een kleine goudmijn voor cultuurliefhebbers. In totaal hebben we ongeveer duizend musea, oudheidkamers, kastelen, en hortussen tot onze beschikking. En inderdaad; ze staan niet allemaal in Amsterdam!

Gelukkig hebben we meestal lekker veel regendagen per maand, wat betekent dat er altijd een geschikt dagje tussen zit om in een museum door te brengen. Op een grijze dag doe ik niets liever dan naar kleurrijke kunstwerken turen, en daar ben ik vast niet alleen in. Hier zijn in ieder geval zes uitstekende opties voor je volgende excursie!

Museum Voorlinden

Museum Voorlinden is niet alleen een vooraanstaand kunstmuseum, maar ook een prachtig landgoed in Wassenaar, Zuid-Holland. Zo kun je kunstkijken combineren met een frisse neus; ideaal voor een weekenduitje! Tot de museumcollectie behoren onder andere de befaamde ‘Swimming Pool’ van Leandro Erlich (erg populair op Instagram) en de hyperrealistische beelden van Ron Mueck, genaamd ‘Couple under an umbrella’.

Kröller-Müller Museum

In het Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt nóg zo’n Nederlands pareltje dat hoogstaande kunst met een heerlijk rustgevend landschap combineert: het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Gelderland. De wereldberoemde collectie schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Daarnaast valt er een heel scala aan hedendaagse kunst te ontdekken!


Een installatie in museum Voorlinden (Foto: Christian Fregnan, Unsplash)

Museum Boijmans van Beuningen

Aan het Museumpark in Rotterdam ligt het Museum Boijmans van Beuningen, een internationale topper die bekend staat om haar bijzondere collectie tekeningen, maar ook om de beroemde historische schilderijen. Zo hangen er werken van Bruegel, Jan van Eyck en Rembrandt, maar ook Salvador Dalí. Dat zegt genoeg!

Van Abbemuseum

Dit museum is een van mijn persoonlijke favorieten, want het Van Abbemuseum in Eindhoven is een echte aanrader voor alle hedendaagse kunstliefhebbers. Je vind er bijna 3000 intrigerende kunstwerken, waaronder schilderijen, sculpturen, installaties en films. Bekende namen die in het museum aanwezig zijn Pablo Picasso, Wassily Kandinsky en Rus el Lissitzky.


Het Van Abbemuseum is een Brabants topmuseum (Foto: Sailko (modified), Wikimedia Commons)

Noord-Brabants Museum

In Den Bosch vind je het Noord-Brabants museum, waar je naast een historisch overzicht van de Brabantse kunstcultuur ook een vaste collectie kunst met schilderijen van Jheronimus Bosch kan bezichtigen. Daarnaast zijn er altijd hele toffe wisseltentoonstellingen van internationale artiesten, zoals Chiharu Shiota en Manish Nai.

Museum de Fundatie

De Fundatie is een markant museum in hartje Zwolle met beeldende kunst uit bijna alle periodes die je kunt bedenken. Elke drie maanden worden er allerlei nieuwe tentoonstellingen georganiseerd, maar het gebouw zelf is ook een echte blikvanger. Een groot deel van het museum is gehuisvest in het voormalige Paleis van Justitie, en het gebouw heeft een paar jaar geleden een spectaculaire, moderne make-over gehad!

Zo, dat was een kort overzicht van de beste musea die ik in Nederland ben tegengekomen. Heb jij nog suggesties die eigenlijk in dit artikel thuishoren? Laat het me zeker weten in de reacties!

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...