Ga van de gebaande paden in oostelijk Zuid-Afrika image

Ga van de gebaande paden in oostelijk Zuid-Afrika

De leeuw, de olifant, de zwarte neushoorn, de buffel en het luipaard. Deze vijf, de Big Five, móét je van je bucketlist afstrepen en oostelijk Zuid-Afrika blijft daar de perfecte plek voor.


Wil jij ook paden kruisen met een olifant? (Foto: Tenzing Travel)

Je hebt besloten dat je de Big Five in Zuid-Afrika eindelijk gaat opzoeken. Maar dan? Hoe maak je je reis door oostelijk Zuid-Afrika verder compleet? Reisspecialist Natalie van Tenzing Travel deelt haar tips!

Het Krugerpark, maar dan net even anders

“Je reis nét dat beetje extra geven, dat kan al in het Krugerpark zelf. Waar de meeste mensen na hun game drives het park verlaten, kun jij ervoor kiezen om het park vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Tijdens een walking safari nemen rangers je al wandelend mee door de bush, waardoor je niet alleen op de wilde dieren focust, maar ook op de bomen, bloemen en planten om je heen. Zo vertelde de ranger waar ik zelf mee op pad was, dat de sporen die wij zagen afkomstig waren van leeuwen, dat het spinnenweb van een vogelspin was en dat bepaalde planten door de locals als medicijnen worden gebruikt.

Die andere focus wil overigens niet zeggen dat je geen wilde dieren tegenkomt. Zo stonden wij plotseling oog in oog met een kolossale mannetjesolifant. Best een beetje spannend! Zijn oren bewogen gelukkig rustig op en neer en na wat gesnuffel met zijn slurf ging hij rustig verder met eten. Dit soort ervaringen zijn onbetaalbaar!”


Op safari in Zuid-Afrika met een ranger (Tenzing Travel)

De Panoramaroute 2.0

“Nadat je het Krugerpark hebt bezocht, is de Panoramaroute een logisch vervolg. Deze spectaculaire route brengt je langs diepe kloven, oneindig veel groen en panoramische vergezichten. De meest bekende highlights zijn de Blyde River Canyon (een van de grootste kloven ter wereld) en God’s Window, dat uitzicht biedt over de Blyde River Canyon, het Krugerpark en bij mooi weer zelfs Mozambique. Het zou echter zonde zijn als je het bij deze bekende highlights zou laten, want er valt nog veel meer te beleven.

Zo stond ik versteld van de Watervallenroute, een van de best bewaarde geheimen van Zuid-Afrika. Deze route gaat langs zeven watervallen, de een nog mooier dan de ander. Mijn favoriet? De MacMac Falls, een waterval die vanaf 70 meter hoogte naar beneden stort en waar je heerlijk kunt zwemmen en picknicken. Of misschien toch de Lone Creek Falls, waar je in een weelderig groene omgeving belandt en de waterval tussen de varens en bergbossen stroomt. Al zijn de Lisbon Falls toch ook echt het benoemen waard…”

Hier aan de kust

“Ja, kiezen tussen zoveel natuurschoon is nog best lastig. Ik hoef echter niet lang na te denken over waar de mooiste stranden van Zuid-Afrika te vinden zijn. Daarvoor ga je naar het ongerepte Kosi Bay Nature Reserve, onderdeel van het iSimangaliso Wetland Park! In dit reservaat wandel je over verlaten stranden en kijk je uit op kristalheldere wateren. En ben je er in het juiste seizoen (tussen mei en december), dan zie je misschien wel bultrugwalvissen voor de kust zwemmen!

Denk je eraan om tussen november en februari te reizen? Ook dan ligt er iets bijzonders in het verschiet. In deze periode komen de lederschildpadden namelijk aan land om hun eieren te leggen. Zie je het al voor je? Deze imposante beesten van wel twee meter lang en honderden kilo’s zwaar die zich voortbewegen over het strand, op zoek naar de ideale plek voor hun nest. En die, eenmaal daar aangekomen, zorgvuldig een gat graven waar dan meer dan 100 glinsterende eieren in worden gelegd. Een schouwspel om stil van te worden!”


Bultruggen bij de Zuid-Afrikaanse kust (Foto: Tenzing Travel)

En verder

… is je reis niet compleet zonder een ontmoeting met de Zulu. Deze bevolkingsgroep staat bekend om haar krijgersmentaliteit en de Indlamu-dans. Tijdens deze traditionele dans wordt er hard op de grond gestampt, worden de benen hoog in de lucht gegooid en wordt er met grote zwaarden en schilden bewogen. Je ziet het onder andere in Eshowe. Verder is een paardrijdtocht door de indrukwekkende Drakensbergen of (als je geïnteresseerd bent in geschiedenis) een bezoek aan de slagvelden, forten en musea van Dundee de moeite waard.

Reisplanning

De reiservaringen die Natalie heeft opgedaan kun je zelf ook meemaken als je bijvoorbeeld op een 13-daagse autoreis gaat. Zo’n trip zou rond de € 950 per persoon kosten (excl. intercontinentale vluchten), maar dat valt altijd aan te passen! Je kunt ook hier even kijken voor meer informatie over de mogelijkheden. Hier is alvast een handig reisvoorbeeld van zo’n tocht door oostelijk Zuid-Afrika:

  • De Big Five in het Krugerpark
  • De natuurwonderen van de Panoramaroute
  • De Drakensbergen
  • Witte en zwarte neushoorns in Mkuze Game Reserve

Kom langs in de Travel Shop van Tenzing Travel

Wil je je reiswensen met Natalie of een van onze andere Afrikaspecialisten bespreken? Kom dan langs in de Tenzing Travel Shop in Amsterdam! Gezamenlijk stellen wij op basis van jouw wensen en onze ervaringen je ideale Zuid-Afrikareis samen. Lijkt dat je een goed idee? Je kunt hier een afspraak maken!

https://www.columbusmagazine.nl/img/1006174/