Oost Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beleef het bedrijvige en fotogenieke strand van Mananjary

Oost Madagaskar,
Madagaskar


Eén van de hoogtepunten van onze reis door Madagascar vond ik het strand van het plaatsje Mananjary aan de Oostkust. En een onverwacht hoogtepunt omdat we het bij toeval ontdekten. Er zou namelijk niet veel te beleven zijn, er is geen vissershaventje en er zouden slechts een paar vissersbootjes 's morgens aan land komen met hun vangst. Dus hadden we ons voorbereid op een ontspannen dagje aan dit strand en de leesboeken al uit de koffer gehaald.

[b]Vissers in de branding[/b]
Aan een relaxed ontbijt met uitzicht op zee viel ons rond een uur of tien op dat er toch wel veel bootjes in het zeewater opdoken, vechtend tegen de woeste golven. Die zouden wel eens aan land kunnen komen, dus wij er op af. Net op tijd om de vissers inderdaad aan land te zien komen.
In de loop van de ochtend blijkt dit strand én de lagune die bij het strand uitkomt een enorme bedrijvigheid te hebben, een lust voor het oog. De vissersbootjes komen massaal door de branding aan land, een spectaculair gezicht. De bootjes worden opgewacht door de vrouwen, die de boot helpen aan land te trekken en de vis uit de netten halen. Kinderen spelen daaromheen. Een kleurrijk schouwspel.

[b]Vrouwen doen de was[/b]
's Morgens vroeg (opgestaan voor de zonsopgang) had ik al een enkele vrouw aan de was gezien bij de lagune. Maar inmiddels zijn er veel meer vrouwen hun was komen doen en het strand doet dienst als enorme "bleek" waar de was op wordt uitgespreid. Een machtig gezicht. Vrouwen lopen met manden wasgoed op hun hoofd.

En er komt een kudde zeboes (koeien met een bult) voorbij met hun herder. Mannen staan met een vislijn langs de branding.

Kortom: een uiterst bedrijvig strand, en mooi om te zien hoe alle mensen, mannen en vrouwen, jong en oud, druk bezig zijn met hun dagelijks levensonderhoud. En het levert ook nog eens prachtige foto's op, zó fotogeniek is dit.

[b]Hotel Sofara[/b]
Wij zaten in hotel Sofara, dus aan het strand, in leuke houten bungalows en een prima restaurant met een terras met uitzicht op strand en zee. Aan deze Oostkust zijn ook nog eens prachtige zonsopgangen om van te genieten. Echt een aanrader. Wij waren er op een zaterdagochtend, maar ik neem aan dat dit spektakel zich elke ochtend afspeelt.