Nicaragua

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Nicaragua ; in dit land vind je moerassen, mangrovebossen, tropische regenwouden, palmstranden en vulkanen. En dit alles buiten het bereik van de toeristenmassa’s. Dit komt doordat het land in het verleden last heeft gehad van politieke onrust en heftige aardbevingen. De meeste toeristen gaan al snel richting het buurland Costa Rica. Nu, jaren later, beginnen ze weer langzaam Nicaragua te ontdekken. Het is de ideale bestemming voor reizigers die een bijzondere, avontuurlijke en goedkope reis willen maken en veel van natuur houden.

De oostkust van Nicaragua heeft de mooiste witte zandstranden en verder van de kust af vind je de Corn Eilanden . Deze eilanden staan bekend als een tropische bestemming waar je goed kan snorkelen vanwege de prachtige koraalriffen. Een belangrijk kenmerk van het land zijn de vele vulkanen. De mooiste zijn Momotombo, Conceptión, Telica, Maderas, Masaya en Cerro Negro. De laatste staat bekend om een spectaculaire activiteit: vulkaansurfen! Met een topsnelheid van soms wel 90 km/u surf je op een soort slee naar beneden. De meeste vulkanen zijn in het westelijke deel van het land te vinden. In het oosten is het wat vlakker en wordt het gebied vooral ingenomen door regenwoud. Ometepe eiland is een plek die je zeker gezien moet hebben. Dit eiland wordt gevormd door twee vulkanen en ligt in het Meer van Nicaragua . Hier kan je goed wandelen, fietsen en kajakken. Verder kan je het beste surfen bij de kust van San Juan del Sur.

Het land staat bekend om zijn prachtige natuur, maar er is ook genoeg te zien op cultureel gebied. Zo is het stadje Granada erg leuk om te bezoeken vanwege de koloniale architectuur en gezellige smalle straatjes. In de stad León kan je terecht voor bijzondere kerken, het nachtleven, de kunst en muziek. De hoofdstad Managua is minder mooi.

Het klimaat in Nicaragua verschilt per gebied maar het blijft er het hele jaar warm. In de lager gelegen gebieden landinwaarts kan het erg heet worden. In de hoger gelegen gebieden is het iets koeler, net als in de kustgebieden. Er komen in Nicaragua wel veel hevige tropische regenbuien voor. Vooral van mei tot oktober valt er veel regen. Verder zijn er in het land vele diersoorten te vinden zoals poema’s, jaguars, luiaards, apen, boommiereneters en gordeldieren. Ook zijn er prachtige vogels zoals toekans, kolibiries, ara’s en motmots.

Informatie over Nicaragua

Alle highlights van Nicaragua

Beste foto's & tips van Nicaragua

'510294' door hestermaasdam '510294' door hestermaasdam

Nicaragua

Nicaragua

Cerro Apante

hestermaasdam

Matagalpa in Nicaragua wordt wel “tierra fría”genoemd om zijn koelere klimaat. Zo'n 21 tot 25 graden.In de rest van het land al gauw 30 graden en hoger. We maken een wandeling in natuurreservaat; Cerro Apante gelegen in de centrale hooglanden. Pittig klimmen en dalen over zeer modderige paadjes. Prachtig uitzicht over Matagalpa, nevelige bossen, bijzondere planten zijn de beloning voor deze inspanning.

'299012' door corriedewinter '299012' door corriedewinter

Nicaragua

Nicaragua

In de mangrovebossen

corriedewinter

Vanuit Léon is het niet ver naar de kust en het strand. Wij maken een boottocht door de mangrovebossen en lagunes. Ze zijn helaas een maand geleden flink verwoest door een orkaan. De krokodillen zijn gevlucht, omdat de lagune geblokkeerd werd en er alleen regenwater binnenstroomde. De blokkade is nu doorgegraven en langzaam keren de krokodillen terug en beginnen de vogels aan een nieuw nest. Deze American pygmee kingfisher is een holenbroeder. Zijn nest is waarschijnlijk ook verwoest. Dit mannetje zit op zijn uitkijkpost, een kale tak die boven het water hangt. Hij vangt vis, maar eet ook hagedissen, sprinkhanen of andere insecten die langs het water leven. Achter hem zie je nog goed de luchtwortels van het mangrovebos.

'330236' door corriedewinter '330236' door corriedewinter

Nicaragua

Nicaragua

Kingfisher heeft het.

corriedewinter

Wij maken een boottocht door de mangrovebossen en lagunes niet ver van Léon. Ze zijn helaas een maand geleden flink verwoest door een orkaan. De krokodillen zijn gevlucht, omdat de lagune geblokkeerd werd en er alleen regenwater binnenstroomde. De blokkade is nu doorgegraven en langzaam keren de krokodillen terug en beginnen de vogels aan een nieuw nest. Deze American pygmee kingfisher heeft het gered, maar zijn nest is waarschijnlijk ook verwoest. Dit mannetje zit op zijn uitkijkpost, een kale tak die boven het water hangt. Hij vangt vis, maar eet ook hagedissen, sprinkhanen of andere insecten die langs het water leven. Om hem heen zie je nog goed de luchtwortels van het mangrovebos.

Praktische informatie over Nicaragua

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m maart
 • Internet extentie
  ni
 • Hoofdstad
  Managua
 • Aantal inwoners
  5,1 miljoen
 • Oppervlakte
  3x Nederland
 • Reistijd
  12:30
 • Talen
  Spaans
 • Religie
  rooms-katholiek
 • Tijdverschil
  6 uur vroeger
 • Tijdsverschil
  6 uur vroeger
 • Telefooncode
  505
 • Voltage
  110
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum bij verblijf langer dan 3 maanden
 • Douane
  visum bij verblijf langer dan 3 maanden
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Managua(MGA)
 • Nationale feestdagen
  19 juli Bevrijdingsdag, 14 september Slag om San Jacinto, 15 september Onafhankelijkheidsdag

Kaart van Nicaragua en omgeving

Ontdek Nicaragua, het nieuwe Costa Rica

Burgeroorlog en de Iran-Contra-affaire: het beeld dat de meeste westerlingen van Nicaragua hebben. Maar het grootste land van Midden-Amerika is veilig en biedt prachtige meren en vulkanen waar de kleurrijke inwoners terecht trots op zijn.

Burgeroorlog en de Iran-Contra-affaire: het beeld dat de meeste westerlingen van Nicaragua hebben. Maar het grootste land van Midden-Amerika is veilig...

Nicaragua - Pirates of the Carribbean

Burgeroorlog, Iran-gate en Sandinisten; de ruige ingrediënten voor het beeld dat de meeste Westerlingen van Nicaragua hebben. Maar het grootste en veiligste (!) land van Midden-Amerika biedt prachtige meren en vulkanen, waar de kleurrijke inwoners terecht trots op zijn. Bovendien is de oostkant nog...

Burgeroorlog, Iran-gate en Sandinisten; de ruige ingrediënten voor het beeld dat de meeste Westerlingen van Nicaragua hebben. Maar het grootste en vei...

Metropolis TV

Vanavond is de tweede uitzending van het programma Metropolis, waarin verschillende aspecten van globalisering aan het licht worden gebracht aan de hand van lokale correspondenten.

Vanavond is de tweede uitzending van het programma Metropolis, waarin verschillende aspecten van globalisering aan het licht worden gebracht aan de ha...