Nederlandse Antillen

Ondanks dat het door vele mensen nog wordt gebruikt, bestaat de benaming Nederlandse Antillen sinds 2010 officieel niet meer. De eilanden horen nu tot de Koninkrijk der Nederlanden. De staat Koninkrijk der Nederlanden omvat de in de Caraïben gelegen Saba , Sint Maarten , Bonaire , Aruba en Curacao . De laatste drie worden samen ook wel de ABC-eilanden genoemd.

Curacao telt meer dan 153.000 inwoners. De hoofdstad is Willemstad, waar de huisjes je kunnen doen denken aan de grachtenpanden in Amsterdam. Als je door de wijken Punda en Otrabanda loopt waan je je even terug in de tijd door de historische gebouwen. De typische gekleurde huisjes van Curaçao vind je aan de Handelskade. Verder staat het eiland natuurlijk voor de hagelwitte zandstranden, waar je duik- en snorkelmogelijkheden hebt. Mambo Beach en Jan Tiel Baai zijn populaire toeristische bestemmingen. Bezoek ook het hoogste punt van Curaçao, de Christoffelberg. Mooi uitzicht is gegarandeerd.

Het eiland Aruba heeft meer dan 102.000 inwoners en ligt het meest westelijk van de ABC-eilanden. Lange tropische zandstranden met de kenmerkende divi-divi bomen zijn typerend voor Aruba. Duik in de helderblauwe wateren van de Caribische Zee, ervaar de ontspannen sfeer in hoofdstad Oranjestad en ontdek de geschiedenis in Fort Zoutman. De langste natuurlijke brug van koraalkalksteen stortte een aantal jaar geleden in, maar aan de oostkust kun je nog de overblijfselen zien. Ook leuk is om een auto te huren het Arikok Nationaal park te ontdekken met zijn heuvels, grotten en kustlijn.

Als je van een rustige omgeving en natuur houdt moet je naar Bonaire . Het eiland heeft zo’n  18.500 inwoners en wordt met ruim 80 duik- en snorkelplekken ook wel ‘het duikeiland’ genoemd. Het onderwaterleven en de koraalriffen gelden als een van de mooiste van de Caribische Zee. Het Washington Slagbaai Nationaal Park en Kleine Bonaire zijn slechts twee gebieden waar je uitstekend kunt duiken of snorkelen. De hoofdstad is Kralendijk , waar je veel gekleurde huizen vind, restaurants en bars.

Meer dan 74.000 inwoners leven op Sint Maarten of zoals de Fransen het noemen Saint Martin. Het eiland is verdeeld tussen Nederland aan de zuidkant en Frankijk aan de noordkant. Met groene heuvels, mooie baaien en eveneens een imposante onderwaterwereld is het een waar paradijs. Ga ook naar Philipsburg , de hoofdstad, met vele winkeltjes en restaurants en Great Bay. 

Saba is het kleinste eiland meer dan 1800 inwoners in de typische rood-witte huisjes. Het eiland wordt geprezen om de mooie groene natuur. Een van de bekendste wandelroutes is die van de Mount Scenery, je loopt door een regenwoud naar de top van de berg.

Informatie over Nederlandse Antillen

Alle highlights van Nederlandse Antillen

Beste foto's & tips van Nederlandse Antillen

'490640' door JannavEek '490640' door JannavEek

Nederlandse Antillen

Nederlandse Antillen

Koningsdag in de...ca

JannavEek

Ook op de BES-eilanden -Bonaire, Sint Eustatius en Saba- en op Aruba, Curaçao en Sint Maarten wordt Koningsdag gevierd. Met veel zang en dans en op hun eigen wijze. Dat is ongetwijfeld uitbundiger dan op mijn foto ..! (deze is dan ook van een ander muziekevenement).

'514215' door RobHoekstra '514215' door RobHoekstra

Nederlandse Antillen

Nederlandse Antillen

Schaduwrijk plekje op

RobHoekstra

Ons dochtertje van (toen) 2,5 vermaakte zich prima op de stranden van Curaçao. Soms moesten we echter toch echt even de schaduw opzoeken met haar. Hier op playa kalki (helemaal in het westen van het eiland) was dat onder een natuurlijk afdakje van gesteente/koraal. Echt een fijne plek om even een poosje te liggen. Helaas zorgde de vloed er op een gegeven moment voor dat we de boel weer moesten inpakken en vertrekken.

'522443' door RobHoekstra '522443' door RobHoekstra

Nederlandse Antillen

Nederlandse Antillen

Curaçao aan de...hori

RobHoekstra

Hier sta ik op een verlaten stukje strand van klein Curaçao, een klein onbewoond eiland 45 minuten varen van Curaçao. Op de foto zie je links aan de horizon een stukje van (groot) Curaçao. Ik bezocht dit eilandje tijdens een dagje duiken. Het uurtje aan land was lekker meegenomen op deze trip. Het water rondom dit eilandje is kraakhelder en schotelt je de mooiste kleuren blauw voor.

Praktische informatie over Nederlandse Antillen

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  januari t/m september
 • Internet extentie
  an
 • Hoofdstad
  Willemstad
 • Aantal inwoners
  216.000
 • Oppervlakte
  2x Nederland
 • Reistijd
  +/- 10 uur
 • Talen
  Nederlands, Papiamento
 • Religie
  rooms-katholiek, protestants
 • Tijdsverschil
  5 uur vroeger
 • Tijdverschil
  5 uur vroeger
 • Telefooncode
  599
 • Voltage
  220 volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Kralendijk (BON), Willemstad (CUR),
 • Nationale feestdagen
  30 april Koninginnedag, 2 juli Lintjesdag (Curaçao), 6 september Bonaire dag

Kaart van Nederlandse Antillen en omgeving

Vliegtuigspotten op Sint Maarten: levensgevaarlijk!

Eind 2016 reisden we zelf af naar Sint Maarten, wat resulteerde in een reportage in editie 66. We brachten een bliksembezoek aan Maho Beach en verwonderden ons erover hoe laag de vliegtuigen over onze hoofden zoefden op dit wereldberoemde vliegtuigspotstrand. Na een fataal ongeval, laaien de kritiek...

Eind 2016 reisden we zelf af naar Sint Maarten, wat resulteerde in een reportage in editie 66. We brachten een bliksembezoek aan Maho Beach en verwond...

Wil het échte Sint Maarten opstaan?

Ik zal er geen doekjes om winden; mijn eerste indruk van Sint Maarten, met zijn resorts en cruiseschepen, is niet bijster positief. Het sterkt me in mijn missie: meer te weten komen over het échte, Caribische Sint Maarten. Ga ik slagen?

Ik zal er geen doekjes om winden; mijn eerste indruk van Sint Maarten, met zijn resorts en cruiseschepen, is niet bijster positief. Het sterkt me in m...