St. Eustatius

Sint Eustatius staat vooral bekend om zijn mooie natuur. Een ideale omgeving dus om te hiken. Vooral ‘the Quill’ in het zuiden van het eiland is een bezoek waard. Maar ook onder water is er een hoop te ontdekken. Zo kun je in het Sint Eustatius National Marine Park duiken naar scheepswrakken, zeepaardjes, haaien, schildpadden en verschillende koraalsoorten.

Informatie over St. Eustatius

Beste foto's & tips van St. Eustatius

'315412' door JannavEek '315412' door JannavEek

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

in de kerkbanken

JannavEek

Als liefhebber van gospelmuziek bezoek ik op het eiland Sint Eustatius op een zondagmorgen een Methodisten Kerk. Het is een wervelende dienst met enthousiaste muziek en zang. Tijdens het rustige deel kijk ik rond voor mooie foto's. Vooraf gevraagd of fotograferen mag uiteraard. En dat mocht. Voor mij in de kerkbanken zitten enkele kinderen, voor wie lang stil blijven zitten niet meevalt. En zo heb ik mijn mooiste foto direct al, precies voor me zitten. De blik van de jongen omhoog naar de ramen is magisch.

'490574' door JannavEek '490574' door JannavEek

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Blue beads

JannavEek

Wanneer je ronddwaalt op St. Eustatius zie je overal bewijs van het rijke verleden, zoals hier de ruïnes van oude pakhuizen. Ik bleef er maar zoeken naar blue beads ... maar vond er geen. En tja, volgens de legende vind je ze ook niet maar vinden zij jou, en als je gevonden wordt zal je keer op keer naar St. Eustatius terugkeren. Het verhaal: Het bestaan van de blue beads gaat terug tot de 17e eeuw toen de VOC kralen gebruikte om handel te drijven. De vijfhoekige kralen werden gemaakt in Amsterdam en overal waar de Nederlanders kwamen vind je hun kralen. Voor dertig Blue Beads kochten de Hollanders Manhattan van de indianen. De Blue Beads die je op St. Eustatius vindt werden als betaalmiddel voor slaven gebruikt. Na afschaffing van de slavernij gooiden de voormalige slaven hun zuur verdiende Blue Beads in het water om hun vrijheid te vieren. Waarschijnlijk de reden dat ze het meest gevonden worden door duikers tijdens een duik in de Blue Bead hole. Maar soms spoelt er wel 'ns een aan land. Blue Beads zijn de enige artefacten die je van het eiland mag meenemen. nb. links het eiland Saba zichtbaar.

'318311' door JannavEek '318311' door JannavEek

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Ziel van Statia

JannavEek

Sint-Eustatius werd net als Saba en Bonaire in 2010 een Bijzondere Nederlandse Gemeente. Dat geeft de bewoners van Caribisch Nederland dezelfde rechten die Nederlanders hebben. Het armste eiland van de Antillen hoopt als resultaat op een beetje meer welvaart. Als de ziel maar Caribisch blijft. Dit is een portret van een vrouw die geboren is op Statia, ik trof haar tijdens mijn verblijf van een maand op het eiland dagelijks zittend voor haar huis aan.

Laat kaart zien