image
Vellah

6x Puglia weg van de massa (+ podcast!)

De Italiaanse regio Puglia biedt  een geweldige combinatie van cultuur, strand en activiteiten in de openlucht. En het heeft misschien wel de beste keuken van Italië. Puglia is qua oppervlakte bijna de helft van Nederland en te groot om in één keer te doen. Je moet dus kiezen. Als je deze regio echt wilt leren kennen, heb je tijd en de hulp van locals nodig. En onze zes tips. 

Podcast: 72 uur in Napels

Alles wat je moet weten voor een inspirerende vakantie in de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Reis een halfuurtje mee naar de leukste dorpjes aan de kust en in het binnenland, ontdek de mooiste natuurgebieden en duik in de regionale keuken! Presentatie: Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh en reisexpert Marjorie van Beekum van SRC Reizen.

Bezienswaardigheden die je niet wilt missen

1. Ga buiten de gebaande paden op zoek naar trulli-huisjes

Alberobello, witte stadje. CREDIT Louise ten HaveAlberobello, witte stadje. Foto: Louise ten Have

Alberobello is de bekendste van de città bianche (witte stadjes) en enorm toeristisch. Voor een authentiekere trulli-ervaring wandel of fiets je door Valle d’Itria. Je ziet de huisjes werkelijk overal, opgeknapt en afbrokkelend. Combineer je bezoek aan de vallei met minder drukbezochte witte stadjes als Ceglie Messapica en Cisternino. Op e-borghi.com voor een overzicht van de mooiste dorpen in Puglia. 


2. Verken de verlaten tabaksplantage Borgo Cardigliano

Borgo Gino Kerk in Puglia CREDIT Louise ten HaveBorgo Cardigliano in Puglia. Foto: Louise ten Have

Vergaap je aan de prachtige gebouwen op de voormalige tabaksplantage Borgo Cardigliano uit onze reportage in editie 107. Is het hek gesloten? Bel beheerder Gino; zijn telefoonnummer vind je naast de poort. Voor een kleine donatie leidt hij je rond. Het terrein wordt op Google Maps nog getoond als hotel.


3. Dompel jezelf onder in historie

Cripta Bizantina di San Giovanni in Giuggianello. Foto: Wikipedia

Wist je dat Salento, de streek onder in de hak, op het gebied van hunebedden, menhirs en megalithische monumenten tot de belangrijkste gebieden in Europa behoort? Verspreid over het gebied liggen er zo’n 120. Mooi is de Cripta Bizantina di San Giovanni in Giuggianello, een grotkapel uit het Byzantijnse tijdperk waar nog fresco’s te bewonderen zijn en af en toe vieringen plaatsvinden. Bekijk ook de omphalos, een stenen artefact dat volgens de mythologie het middelpunt van de aarde aangaf, in de Santa Maria-kerk in Sovereto.


3. Slenter door het fotogenieke kustplaatsje San Vito

Het rustige plaatsje San Vito. CREDIT Louise ten HaveHet rustige plaatsje San Vito. Foto: Louise ten Have

Polignano a Mare is een picture perfect kuststadje, beroemd vanwege het stadsstrand tussen de kliffen en het grotrestaurant Grotta Palazze, maar het is hier extreem druk. Rustiger aandoen? Ga dan naar San Vito. Hier is het rustiger, er dobberen meer vissersbootjes en er staat een tiende-eeuwse kloosterruïne.


6. Bezoek het lichtfestival in Scorrano

Het prachtige stadje Scorrano organiseert elk jaar begin juli het Festa di Santa Domenica, een spectaculaire lichtshow waarbij enorme, uit honderdduizenden lichtjes bestaande replica’s van beroemde gebouwen van over de hele wereld worden getoond. Met vuurwerk, artiesten, muziek en streetfood.


4. Kajak langs de kust

Kajak langs de kust CREDIT Louise ten HaveKajak langs de kust. Foto: Louise ten Have

Peddel naar de mooiste krijtsteengrotten en -bogen over het azuurblauwe water rond het schiereiland Gargano. Je huurt al een tweepersoonskajak voor € 10 per uur of € 30 voor vier uur, vanaf Spiaggi di Vignanotica. In het voor- en naseizoen zijn veel huurbedrijven dicht.

Wil je meer te weten komen over Puglia? Lees dan de uitgebreide reportage 'Italië in optima forma' in Columbus Travel editie 107. Nu ook digitaal verkrijgbaar!

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!