image
ANP

Stedentrip Noord-Holland: de 7 leukste tips voor Alkmaar, Amsterdam en Haarlem

De Nederlandse steden zijn klaar voor het zomerseizoen en trekken dit jaar alles uit de kast, zo ook in Noord-Holland. Keuvel tussen de woonboten in Amsterdam, pak een filmpje in een gevangenis in Haarlem en plof neer op een stadsstrand in Alkmaar. Met onze stedengids voor Noord-Holland heb ook jij in no time de zomer in de bol.

1. De Ceuvel, Amsterdam

AMSTERDAM Ceuvel CREDIT Dean MedinaFoto: Dean Medina

Op een voormalige scheepswerf in Noord liggen de op het droge gehesen woonboten van De Ceuvel, een culturele broedplaats waar technologie, duurzaamheid en kunst hand in hand gaan in de transitie naar een circulaire economie. Dat begint met het terrein zelf, waar de zwaar vervuilde grond dankzij bodemreinigende planten elke dag een beetje schoner wordt. Naast creatieve werkplekken en een gezellig café-restaurant met groot buitenterras kun je in het cultureel centrum terecht voor exposities, workshops rondom duurzaamheid en wildplukexpedities. Ook van harte aanbevolen: de concerten van Amsterdam Music Project.


2. Het Hamerkwartier, Amsterdam

Hangar en Stork, Amsterdam Foto: Hangar/ StorkLinks: het terras van Hangar. Rechts: het terras van Stork.  

Nog een paar jaar en dan moet ook het Hamerkwartier, een industrieel gebied in Noord met her en der een leuke horecazaak, geloven aan de Amsterdamse bouwwoede. Sla dus nu je (hamer)slag en ga chic dineren in Stork, het grootste visrestaurant van de stad, of gezellig borrelen in speciaalbierbrouwerij Oedipus. Minder bekend maar al even fantastisch zijn het Skatecafé, waar je een hapje kunt doen terwijl skaters van een halfpipe af vliegen, en Coba Taqueria, een Mexicaans restaurant in een voormalige garage. Daarna pak je een filmpje in FC Hyena of zie je de zon achter het IJ zakken vanaf het terras van restaurant Hangar.


3. De KasKantine, Amsterdam

De KasKantine is een internationale community van stadsboeren, kunstenaars, activisten, chefs, ontwerpers en brouwers die, op een afgedankt veld in Amsterdam-Slotervaart, aan de vergroening van de stad werkt. Hun kamp is off-grid en bestaat uit elf zeecontainers en twee broeikassen. Als bezoeker ben je uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Struin door de Food Garden of neem deel aan een maatschappelijke discussie.


4. De Lichtfabriek, Haarlem

De Lichtfabriek in HaarlemDe Lichtfabriek in Haarlem.

Hoewel er al sinds de jaren zestig geen energie meer wordt opgewekt, fungeert De Lichtfabriek nog steeds als een energiebron. In de vele karakteristieke gebouwen worden inspirerende evenementen gehouden en tonen creatievelingen hun werk. Neem de Nieuwe Vide, waar naast tentoonstellingen ook vaak theater, lezingen, films en exposities op het programma staan. Energie over? Leef je dan uit op de jeu-de-boulesbaan van Mooie Boules, waar je trouwens ook heerlijke streetfoodgerechten kunt eten en karaokeconcerten kunt geven.


5. Buitenplaats Plantage, Haarlem

Zin in een snelle hap? Sla Buitenplaats Plantage dan in godsnaam over! In dit slowfoodrestaurant in een omgebouwde plantenkas in Vogelenzang is simpelweg geen plaats voor haast. Bestel een biologisch maaltje en kom (met een rosétje) tot rust tussen de bomen en bollenvelden. Het is ook mogelijk om een picknickmand af te halen.


6. De Filmkoepel, Haarlem

Filmkoepel Haarlem. Foto: ANPFilmkoepel Haarlem. Foto: ANP

De koepelgevangenis in Haarlem was toch vooral bedoeld om mensen binnen te houden, maar nu staan de (cel)deuren wagenwijd open en is iedereen welkom. Het kenmerkende Rijksmonument, dat in 1901 werd opgetrokken, werd omgetoverd tot de bijzonderste bioscoop van ons land: de FilmKoepel. Onder het imposante koepeldak werden zes zalen en in totaal zeshonderd zitplaatsen gerealiseerd. Op de filmdoeken worden allerlei genres vertoond, van arthouse tot Hollywood en alles ertussenin. Er vinden ook (voor)premières en filmfestivals plaats.


7. Stadsstrand De Kade, Alkmaar

Met je voeten in het zand genieten van de ondergaande zon? Het kan in het centrum van Alkmaar. Stadsstrand De Kade brengt jou gegarandeerd in vakantiesferen. Elke derde donderdag treden lokale artiesten op rond het kampvuur en op 25 juni en 3 september 2022 vormt De Kade het decor voor een pianoconcert. In de wintermaanden strijk je neer in een Winterse Lodge.


Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!