LauraNijland

'1144934' door LauraNijland '1144934' door LauraNijland

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Jordanië Amman

LauraNijland

In november heb ik een super toffe reis gemaakt in Jordanië. Acht dagen lang met een eigen 4x4 auto door de woestijn en diverse dorpjes. Mijn foto in Amman is genomineerd, zouden jullie mij willen helpen, door een like uit te brengen op mijn foto!? (LET OP‼️.. door eerst de foto via onderstaande link aan te klikken en dan alleen deze foto een like geven?) Mijn dank is groot 🫶🏼 LINK (kopiëren): https://www.facebook.com/share/D6Ds4JF3gsr5Goao/?mibextid=WC7FNe

'1096650' door LauraNijland '1096650' door LauraNijland

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Swinging in the...ric

LauraNijland

Ubud is het culturele hart van Bali en de fijnste plek om te verblijven wanneer je helemaal tot rust wil komen. De omgeving buiten het centrum is ontzettend groen. Op een kwartiertje rijden vanaf Ubud liggen de beroemde Tegalalang rijstterrassen. Overal zie je rijstvelden met palmbomen en hier en daar wat locals die vriendelijk lachen wanneer je ze passeert. Het is zeker aan te raden om hier met zonsopkomst naar toe te gaan. Er zijn dan nog nog niet zoveel andere toeristen en met het ochtendlicht is het nóg mooier. Eenmaal bij de rijstvelden aangekomen kun je door het water lopen in kanalen. Bamboe bruggetjes brengen je van het ene perceel naar het andere. Het is echt onwerkelijk groen.

'1096648' door LauraNijland '1096648' door LauraNijland

IndonesiëSulawesi

IndonesiëSulawesi

Rijstvelden in...Zuid

LauraNijland

Kenmerkend in Zuid-Sulawesi zijn vooral de traditionele houten huizen, de Tongkonan. De Tongkonan is het traditionele voorouderlijke huis met een bootvormig zadeldak. Bij de bouw van de tongkonan nemen de windrichtingen een centrale plaats: zonsondergang (de dood) en zonsopkomst (leven). De voorste, noordelijke kamer, is de kamer waar gasten worden ontvangen, ceremonies worden gehouden en de plek waar ze slapen. De zuidelijke kamer (zonsondergang) worden de overledenen personen bewaard, die op de begrafenisceremonie liggen te wachten. Tussen de voorste en achterste kamer ligt de sali. Deze ligt iets lager dan de rest en is de woon- eetkamer van het huis. Op de zolder, de heilige bovenwereld of hemel, worden de erfstukken bewaard. Tussen de lange steunpilaren, onder het huis, leven de dieren

'1096646' door LauraNijland '1096646' door LauraNijland

IndonesiëSulawesi

IndonesiëSulawesi

Drijvende huizen

LauraNijland

Sengkang is een kleine stad naast het schilderachtige Danau Tempe-meer. De Tempe-meer bevindt zich in Zuid-Sulawesi en is bijzonder door het drijvende vissersdorpje. Bij de Tempe-meer kun je met een longtailboot rustig varen tussen de waterplanten door. Watervogels vliegen op, terwijl het zonlicht zachter wordt, zie je op het spiegelende wateroppervlakte een drijvend dorp opdoemen. Je komt langs dorpjes waar vissers werken, mensen zich wassen en je kunt een kijkje nemen bij de indrukwekkende drijvende huizen ook wel rumah terapung genoemd. Hier kun een bezoek brengen en een kopje koffie/thee drinken met gebakken bananen! Bij het terugvaren kun je genieten van een prachtige zonsondergang.

'1096644' door LauraNijland '1096644' door LauraNijland

IndonesiëSulawesi

IndonesiëSulawesi

Oogsten van rijst

LauraNijland

Sulawesi staat bekend om eeuwenoude rituelen, zadelhuizen en uitgestrekte rijstvelden. Rijst vormt voor de Indonesiërs het middelpunt van het bestaan. Overal verbouwen ze rijst. De natte rijstbouw wordt op velden gedaan die onder water staan na een flinke regenval of door irrigatie. Als de regentijd voorbij is, in oktober of november, wordt de rijst doorgaans geoogst. Vaak wordt na de oogst nog gehooid: de resterende droge halmen (waarvan de aren al zijn verzameld) worden afgesneden. Er worden hooibergjes op de velden van gemaakt. Ook krijgen de waterbuffels de gelegenheid de stoppels van de oude rijstplanten te eten of in het water (modder) te liggen.

'1096642' door LauraNijland '1096642' door LauraNijland

IndonesiëSulawesi

IndonesiëSulawesi

Tongkonan huizen

LauraNijland

Kenmerkend in Zuid-Sulawesi zijn vooral de traditionele houten huizen, de Tongkonan. De Tongkonan is het traditionele voorouderlijke huis met een bootvormig zadeldak. Bij de bouw van de tongkonan nemen de windrichtingen een centrale plaats: zonsondergang (de dood) en zonsopkomst (leven). De voorste, noordelijke kamer, is de kamer waar gasten worden ontvangen, ceremonies worden gehouden en de plek waar ze slapen. De zuidelijke kamer (zonsondergang) worden de overledenen personen bewaard, die op de begrafenisceremonie liggen te wachten. Tussen de voorste en achterste kamer ligt de sali. Deze ligt iets lager dan de rest en is de woon- eetkamer van het huis. Op de zolder, de heilige bovenwereld of hemel, worden de erfstukken bewaard. Tussen de lange steunpilaren, onder het huis, leven de dieren.

'1096641' door LauraNijland '1096641' door LauraNijland

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

De bevolking in Tana.

LauraNijland

Tijdens de begrafenisceremonie in Tana Toraja (Zuid-Sulawesi) komen verschillende families en dorpelingen uit de wijde omgeving bij elkaar. Het is een reünie. De familie biedt de mannelijke gasten sigaretten, koekjes, koffie en thee aan. De vrouwen krijgen betelnoot om op te kauwen (een drug waar ze rood speeksel van krijgen). Gasten en toeristen zijn meer dan welkom. Zo mochten wij met deze man mee eten en kregen wij het traditionele gerecht pa'piong geserveerd (varkensvlees, die waren geofferd tijdens de ceremonie, met groenten gegaard in bamboe). Je moest dus oppassen waar je liep, overal lag bloed van de geofferde varkens en waterbuffels. Op de achtergrond van de foto zie je op de grond overal palmbladeren liggen om het bloed van de geofferde varkens en waterbuffels te bedekken.

'1096640' door LauraNijland '1096640' door LauraNijland

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Tana Toraja

LauraNijland

Tana Toraja (Rantepao), in Zuid-Sulawesi staat bekend om haar bijzonder begrafenisrituelen. Hun leven staat volledig in het teken van de dood. De Toraja's noemen hun traditionele religie 'aluk to dolo' , ze leven volgens wetten en rituelen die gemaakt zijn door hun voorouders en goden. Als een Toraja overlijdt blijft hij of zij maanden, soms jaren opgebaard in een woning liggen. Wij kwamen bij een ceremonie waarbij de opgebaarde vrouw al twee jaar overleden was en nog in huis lag. Ze kreeg gewoon eten, drinken en sigaretten. Ook werd er tegen haar gepraat. Het opbaren geeft de familie tijd om afscheid te nemen en voor de uitvaart te sparen (waterbuffels). Als er voldoende geld is gespaard vindt een ceremonie plaats, die wel een week kan duren. Hoe rijker de familie, hoe groter de ceremonie en hoe meer waterbuffels worden geslacht. De waterbuffels zijn bij de Toraja's heel belangrijk, zij zorgen namelijk voor een goede reis naar het paradijs.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier