JVersteeg

'319524' door JVersteeg '319524' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Yangshuo Rice

JVersteeg

Het is in Yangshuo fantastisch om een fiets te huren en zo de omgeving te verkennen. Met een minuut of 5 a 10 bevindt je je tussen de prachtige omliggende rijstvelden waar dag in dag uit keihard gewerkt wordt door zowel de mannen als de vrouwen van t gezin.

'319185' door JVersteeg '319185' door JVersteeg

ChinaHongkong

ChinaHongkong

Attention Seeking

JVersteeg

In Hong Kong is het vooral de reklame, de drukte en de neonverlichting die je aandacht trekt. In de wijk Tsim Sha Tsui tref je deze muren vol met telefoonnummers aan. Sommige muren zijn gewijd aan kleermakers, anderen aan vervoersbedrijven en deze muur was gewijd aan makelaars-reklame. Maar zouden mensen nu echt beslissen een van deze nummers te bellen wanneer ze op zoek zijn naar een woning?

'319174' door JVersteeg '319174' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Girl Power

JVersteeg

Het is in Yangshuo fantastisch om een fiets te huren en zo de omgeving te verkennen. Met een minuut of 5 a 10 bevindt je je tussen de prachtige omliggende rijstvelden waar dag in dag uit keihard gewerkt wordt door zowel de mannen als de vrouwens van t gezin.

'319021' door JVersteeg '319021' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Spelender Wijs

JVersteeg

Hoewel reisfotografie 'an sich' al een hobby is, vind ik het helemaal mooi om de lokale bevolking kaartspelend, gokkend of weddend met elkaar vast te leggen. Ook hier in Chengyang hoefde ik daar niet lang naar te zoeken. Het was rondom etenstijd en er werd om serieuze bedragen gekaart. Ik merkte dan ook dat men eerst elkaars goedkeuring zocht toen ik mij met mijn camera laag in de hoek plaatste, om vanuit dit lage standpunt een kijkje te kunnen nemn in hun kaarten.

'318976' door JVersteeg '318976' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Landarbeid in Yangshu

JVersteeg

Dit druk werkende mannetje kwamen we tegen op het platteland rondom Yangshuo. In de omgeving van het Karstgebergte, romdom Yangshuo, kun je geweldig mooi fietsen. Je komt dan over wegen en paden waar je anders niet zou kunnen komen. Wij kozen direkt de richting van hett platteland en belandden daar midden tussen rijstvelden. Er werd in die periode vooral veel land ontgonnen. Zo ook door dit mooie mannetje.

'314425' door JVersteeg '314425' door JVersteeg

CubaTrinidad

CubaTrinidad

De oude Cubaan

JVersteeg

Onderweg op een van de mooiste routes ter wereld van het stadje Baracoa, via Guantanamo Bay naar Santiago de Cuba, kwam ik dit oude mannetje tegen, zittend op een steen onder de bomen. Toen ik hem vroeg of ik een foto mocht nemen, knikte hij trots waarna hij zijn shirt vervolgens aan begon te trekken en op stond.

'307396' door JVersteeg '307396' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Zhaoxing Atmosphere

JVersteeg

Wij vonden Zhaoxing het mooiste plaatsje op onze tocht door Zuid West China. De tocht er naartoe ging 8,5 uur lang over slecht begaanbare weggestjes door allerlei kleine dorpjes. Alles in Zhaoxing was nog authentiek, er waren bijna geen andere toeristen te bekennen. Wij zeiden tegen elkaar dat het voelde alsof we plots middenin een western film terecht waren gekomen. Alle huisjes waren van hout, vaak in wat slechte staat en de gemiddelde leeftijd van de bewoners lag erg hoog. Het trieste was dat het grote snelweg project, vanaf Guangzou naar zuid west China bijna gereed leek te zijn. Zodra die weg geopend wordt zal Zhaoxing nooit meer hetzelfde zijn. Duizenden Chinese toeristen zullen zich in 3,5 uur tijd een weg banen van het moderne Chinese stad naar de kleine pittoreske plaatsjes in Guangxi

'307067' door JVersteeg '307067' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Nieuwsgierig aagje

JVersteeg

Vlak voordat we bij Zhaoxing aankwamen, bezochten we het pittoreske Dong-dorpje Jitang. Het was een genot door de kleine smalle straatjes te lopen en om hoekjes te turen. De sfeer van de kleine houten chaletjes leek soms op een bergdoprje in de Alpen, en soms deed het ons denken aan een Amerikaanse Western. In het centrum van het dorp was een klein marktje waar vis werd verkocht. Dit mooie vrouwtje tuurde een beetje schuw vanuit haar hoge raam naar de drukke bezigheden van haar dorpsgenoten. Af en toe werd zij gegroet, maar de meesten merkte haar niet op en dat leek zij maar beter te vinden.

'306885' door JVersteeg '306885' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Sleeping in Chengyang

JVersteeg

Chengyang staat bekend om de prachtige authentieke regen- en windbruggetjes. Dit oude vrouwtje van de Dong minderheid maakt dankbaar gebruik van de schaduw, rust en de steun van de grote pilaren van de brug door hier, onderuitgezakt haar middag slaapje te doen. Aan haar laarzen te zien leek zij net teruggekomen te zijn van de omliggende rijstvelden waar rijst gezaaid werd, in het hoostaande water.

'306338' door JVersteeg '306338' door JVersteeg

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Mao Pride

JVersteeg

In het centrum van Lian staat dit grote standbeeld van oud Chinees leider Mao Zedong. Hij vormde decennialang het gezicht van de Communistiache partij van China. Nu kom je in China om de haverklap beelden tegen van Mao, maar vond ik het hier apart dat er voor een hele witte beeltenis met slechts een paar rode details gekozen was.

'306185' door JVersteeg '306185' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Windbrugmannetje

JVersteeg

Chengyang staat bekend om de prachtige authentieke regen- en windbruggetjes. Het zijn vooral de oude mannetjes in de Dong Dorpjes die hun hel zoeken onder de bouwwerken. Waar hun vrouwen fel blauw gekeurde blouses dragen, zijn de mannen meestal gehuld in zwarte broek en shirt. Zij brengen vaak hele dagen door op de smalle houten bankjes op de bruggetjes. Je ziet hen dan al pratend van hun authentieke pijpjes genieten.

'306149' door JVersteeg '306149' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Grandmothers Care

JVersteeg

Vlak voordat we bij Zhaoxing aankwamen, bezochten we het pittoreske Dong-dorpje Jitang. Het was een genot door de kleine smalle straatjes te lopen en om hoekjes te turen. De sfeer van de kleine houten chaletjes leek soms op een bergdoprje in de Alpen, en soms deed het ons denken aan een Amerikaanse Western. Helemaal aan het einde van het dorpje stond deze oma met haar kleinzoon op de uitkijk. In de onliggende rijstvelden waren veel mannen en vrouwen aan het werk en daar zullen de ouders van deze kleine man zich ongetwijfeld onder begeven hebben. Hij leek het echter wel comfortabel te vinden zo bij zijn oma op de rug.

'306033' door JVersteeg '306033' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Dong Welkom

JVersteeg

In het pittoreske Dong-dorpje Tang'an troffen we dit vrouwtje aan, die op haar gemakje achter haar huisje met een vriendin zat te kletsen. Zij verwelkomde ons en lachtte vriendelijk. De Dong vrouwen zijn makkelijk te herkennen aan de blauwe blouses en de kammen die vaak in hun haar gewikkeld zitten.

'306003' door JVersteeg '306003' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Stille aanschouwing

JVersteeg

Vlak voordat we bij Zhaoxing aankwamen, bezochten we het pittoreske Dong-dorpje Jitang. Het was een genot door de kleine smalle straatjes te lopen en om hoekjes te turen. De sfeer van de kleine houten chaletjes leek soms op een bergdoprje in de Alpen, en soms deed het ons denken aan een Amerikaanse Western. Achterin het dorp werd druk gebouwd aan een nieuw schooltje. Het was een komen en gaan van bouwvakkers. Een heel schouwspel, waarvan dit oude vrouwtje stilletjes genoot vanaf een bovenraampje op haar zoldertje.

'305843' door JVersteeg '305843' door JVersteeg

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Lijang Romance

JVersteeg

In het pittoreske plaatsje Lijang draait alles om het leven na zonsondergang. Meisjes en jongens van allerlei minderheidsgroepringen uit heel China trekken naar Lijang toe, om daar als ober, serveerster, zanger, gitarist of danser aan de slag te gaan. Duizenden Chinese toeristen komen daar dagelijks op af. Overdag wordt er in elke club druk geoefend. Dit stel benaderde elkaar vanaf buiten en binnen het raamkozijn even snel voor een pauze met een sigaretje, terwijl zij elkaar diep in de ogen keken.

'295008' door JVersteeg '295008' door JVersteeg

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Dr Ho

JVersteeg

Op de allereerste dag van onze China-reis maakten we een fietstochtje van een minuut of 20 van Lijang naar het authentieke Naxi dorpje Baisha. Hoewel Baisha maar klein is, dankt het veel van zijn bekendheid aan de aanwezigheid van de indrukwekkende 87-jarige Taoïstische arts Dr Ho. Zijn unieke behandelswijze vanuit een stoffig, rommelig kliniekje heeft een onvergetelijke indruk op mij gemaakt Je kan hier uitgebreid over lezen in mijn laatst geplaatste blog.

'292880' door JVersteeg '292880' door JVersteeg

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Mixed Feelings

JVersteeg

Het plaatsje Lijang liet bij ons gemengde gevoelens achter. De pittoreske straatjes, en authentieke architektuur en de prachtige versiersels maakten het bezoek zeker de moeite waard, maar het drukbezochte uitgaans leven, met live music in elk restaurant, in elke uitgaansgelegenheid liet een andere, triestere kant van het plaatsje zien. Vanaf een uur of 8 s'avonds probeerden elke bar de muziek van de buren in ieder geval te overstemmen. Er traden jonge chinezen op, die op comando traditionele volksdansen op moesten voeren. Anderen bespeelden de gitaar of stonden in de bediening. Helaas leek het Chinese toerisme er vollop van te genieten. Wat ons ook deed beseffen dat andere plaatsen waarschijnlijk de komende jaren zullen volgen. Deze foto maakte ik aan het eind van de middag, net na een fixe regenbui. Binnen werd al druk geoefend met het gitaaroptreden van die avond. Buiten stond dit meisje ietwat verveeld te wachten.

'292868' door JVersteeg '292868' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Tang'An praat

JVersteeg

Vlak voordat we bij Zhaoxing aankwamen, bezochten we het pittoreske Dong-dorpje Tang'an.Daar troffen we dit vrouwtje aan, die op haar gemakje achter haar huisje met een vriendin zat te kletsen. Zij betrok ons direkt bij de conversatie maar dat moest natuurlijk met handen en voeten.

'292729' door JVersteeg '292729' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Tang'an Sewing

JVersteeg

Vlak voordat we bij Zhaoxing aankwamen, bezochten we het pittoreske Dong-dorpje Tang'an. In eerste instantie leek het dorp helemaal verlaten. Later kwamen we een 5 tal mannetjes tegen die rustig een sigaartje rookten op de bankjes van het centrale windbruggetje, terwijl de vrouwen achter hun kleine huisjes druk aan het kletsen, broduren en naaien waren. We werden zeer warm en welkom ontvangen. Er kwamen daar immers maar sporadisch buitenlanders langs.

'292710' door JVersteeg '292710' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Smoking in the...Rice

JVersteeg

Het is fantastisch om in Yangshuo een fiets te huren en daarop een dag lang de omgeving te verkennen. Kleine paadjes leiden je van rivier naar rivier, door de rijstvelden en dorpjes. Toen wij er waren werd er her en der rijst geplant. Zo ook door dit mannetje, die er een lekker sigaretje bij rookte.

'292549' door JVersteeg '292549' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Vissen met...Aalschol

JVersteeg

Op de grote rivieren van Yangshuo wordt 's nachts traditioneel gevist met behulp van Aalscholvers. De vogels zitten vast aan een lang touw en begeven zich op de rand van de vissersboot naast een aantal lampen. Op het licht dat van de lampen op het water schijnt komen allerlei riviervissen af. Wanneer deze zich aan de oppervlakte begeven duiken de Aalschovers van de rand van de boot het water in waarna zij de vissen stuk voor stuk met hun bek uit het water halen. Aangezien om de nek van de vogels een soort touwtje zit dat voorkomt dat de vogels de vissen doorslikken, is het vervolgens aan de vissers op de boot om de vogels terug aan boord te trekken en hun bek in emmers te legen. Dit levert aan het eind van de avond een mooie hoeveelheid vis op.

'292388' door JVersteeg '292388' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Peinzend op de stoep

JVersteeg

Wij vonden Zhaoxing het mooiste plaatsje op onze tocht door Zuid West China. De tocht er naartoe ging 8,5 uur lang over slecht begaanbare weggestjes door allerlei kleine dorpjes. Alles in Zhaoxing was nog authentiek, er waren bijna geen andere toeristen te bekennen. Wij zeiden tegen elkaar dat het voelde alsof we plots middenin een western film terecht waren gekomen. Alle gebouwen waren van hout, vaak in wat slechte staat en de gemiddelde leeftijd van de bewoners lag erg hoog. Het trieste was dat het grote snelweg project, vanaf Guangzou naar zuid west China bijna gereed leek te zijn. Zodra die weg geopend wordt zal Zhaoxing nooit meer hetzelfde zijn. Duizenden Chinese toeristen zullen zich in 3,5 uur tijd een weg banen van het moderne Chinese stad naar de kleine pittoreske plaatsjes in Guangxi. Dit vrouwtje zal haar ogen niet kunnen geloven. Wij waren al een bezienswaardigheid voor haar. Als straks tientallen bezoekers langs haar vervallen huisje zullen trekken zal de wereld voor haar veranderen.

'279359' door JVersteeg '279359' door JVersteeg

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Baisha Women

JVersteeg

Dichtbij het overvolle, veel te toeristische plaatsje Lijang light het kleine pittorekse plaatsje Baisha. Je kan er vanuit Lijang met de fiets in 25 minuutjes heen rijden. Baisha wordt bewoond door het traditionele Naxi volk. Ze gebruiken het laatste overgebleven pictogrammenschrift ter wereld en de vrouw is er de baas van het gezin, getuige de blauwe schort en Mao-pet. Deze twee vrouwtjes zaten lekker te kletsen tegen de zijkant van een oud schuurtje aan.

'279170' door JVersteeg '279170' door JVersteeg

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Zhaoxing Shyness

JVersteeg

Wij vonden Zhaoxing het mooiste plaatsje op onze tocht door Zuid West China. De tocht er naartoe ging 8,5 uur lang over slecht begaanbare weggestjes door allerlei kleine dorpjes. Alles in Zhaoxing was nog authentiek, er waren bijna geen andere toeristen te bekennen. Wij zeiden tegen elkaar dat het voelde alsof we plots middenin een western film terecht waren gekomen. Alle gebouwen waren van hout, vaak in wat slechte staat en de gemiddelde leeftijd van de bewoners lag erg hoog. Het trieste was dat het grote snelweg project, vanaf Guangzou naar zuid west China bijna gereed leek te zijn. Zodra die weg geopend wordt zal Zhaoxing nooit meer hetzelfde zijn. Duizenden Chinese toeristen zullen zich in 3,5 uur tijd een weg banen van het moderne Chinese stad naar de kleine pittoreske plaatsjes in Guangxi. Dit vrouwtje zal haar ogen niet kunnen geloven. Wij waren al een bezienswaardigheid voor haar. Als straks tientallen bezoekers langs haar vervallen huisje zullen trekken zal de wereld voor haar veranderen.

Community updates

COLUMBUS COMMUNITYWEDSTRIJD 2021 IS VAN START

06-05-2021 Met een beetje vertraging is het dan eindelijk zover: we trappen af met de Columbus communitywedstrijd 2021! Sinds maart 2020 leven we in een nieuwe realiteit: een wereld waarin Corona niet alleen het gesprek van de dag is, maar onze levens er ook significant anders uit zijn gaan zien. Wij willen daar graag een tijdsdocument van maken met jullie foto's. Elke maand kunnen jullie foto's uploaden in een specifiek thema: het thema van mei is 'Steden in tijden van corona'. Niet alleen maak je kans op publicatie in Columbus, maar ook op fantastische reizen! Lees alles over de wedstrijd hier

DIT IS DE NIEUWE COLUMBUS!

01-04-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 98! In deze nieuwste editie gaan we op safari in Europa en duiken we in het avontuur op Raja Ampat in Indonesië, op Malta en in Iran. We roadtrippen langs de Engelse zuidkust en vinden het geluk in Bhutan. En dat is nog lang niet alles ... 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 18 | Community-toppers


Hollands plaatje in Flevoland. Foto: Esthers
1. Topfoto & -tip: Hollands plaatje in Flevoland door Esthers
2. Review: De Stadswaard Nijmegen door Henk Vanetie
3. Communitylid van de week: Wisseschout
4. Nieuwkomer: Joanne200

Doe mee aan onze fotowedstrijden

DE COMMUNITY-WEDSTRIJD IS VAN START!

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom starten we vandaag met een fotowedstrijd, die tot het einde van het jaar zal lopen. Elke maand kunnen jullie binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik