Columbus Travel podcasts

Luister elke maand weer mee naar de avonturen en tips van onze reisjournalisten en andere inspirerende reizigers. Lekker voor op reis of om alvast in de stemming te komen!

januari 2020:

Hoe Polarsteps de wereld verovert

Het is hard gegaan met Polarsteps. En met de ‘tracklust’ van de Nederlander. Meer dan één miljoen Nederlanders gebruiken namelijk inmiddels Polarsteps, thans de populairste reis-app van ons land. De route, zeer gedetailleerd weergegeven op een fantastische kaart, laat niets aan de verbeelding over en kan gevolgd worden door het thuisfront met dank aan de GPS-functie van de smartphone. Een moderne opvolger van Waarbenjij.nu. 

We doen het al eeuwen, onze reizen vastleggen. Van scheepsdagboeken tot de dia, van camcorder tot vlogs. Maar waarom willen we dat eigenlijk? En waarom steeds gedetailleerder? Zodat het thuisfront tot op de meter kan volgen hoe we een berg in Vietnam beklimmen? En genieten we nog wel van het reizen zelf als we zo bezig zijn met het registreren?

In deze podcast geeft Koen Droste zijn kijk op onze tracklust én vertelt hij natuurlijk hoe het drie Twentenaren en één Argentijn is het gelukt om van Polarsteps zo'n succes te maken, óók over de eigen grenzen. O ja, er komt en passant ook nog een verslag langs van vijftien Hollandse mannen die in Mexico door een Volkswagen Kever wilden reizen.

In het tweede deel van deze aflevering (Kant-B) vertelt de CEO van het reisappbedrijf wat zijn favoriete plekken om te duiken zijn. Ook deelt hij zijn lievelings reismuziek. De reisanekdote komt deze keer van luisteraar Ilse. Zij ging op de Galapos Eilanden (daar zijn ze weer) op zoek naar een reuzenschildpad. Dat ging niet zonder slag of stoot.

 

december 2019:

Met je kind op reis: hoe dan?!

Hoe kan een gezin met de mooiste bijzaak van het leven samengaan? Tikva Looijen is fulltime reisblogger en eigenaresse van het platform Gezinopreis.nl Met vele andere ouders deelt ze ervaringen van reislustige papa's en mama's. Vliegen of treinen? Europa of Azië? 's Nachts of overdag reizen? En op wereldreis met kinderen, wat komt daarbij kijken? Al die vragen beantwoordt Tikva aan haar honderdduizenden lezers en aan ons. Luister dus zeker aflevering 5 van de Goede Reispodcast. Wil je nog meer reisinspiratie opdoen en horen welke reismuziek Tikva graag beluistert? Luister dan kant-b. 

 

Waarom groene wintersport (nu nog) een utopie is

Ook skiërs willen tegenwoordig op een duurzame wintersport. Maar kan dat wel? Arjen de Graaf neemt je mee naar ski-oorden waar alleen natuurlijke sneeuw ligt en de sauna's op zonne-energie draaien. 'Maar volledig CO2-neutraal op winetrsport, dat zit er voorlopig nog niet in.' Wil je weten waar Arjen de Graaf zelf gaat skiën? Luister dan naar de tweede podcast (kant-b). 

 

november 2019: waarom reizigers wegwee hebben

Waarom hebben mensen wegwee, lees: waarom willen we toch zo graag op reis? Hoe kan het nou dat de één wel gelukkig is op reis, en de ander niet? En bestaat er nou echt zoiets als een reisgen? In aflevering 3 van de Goede Reispodcast, de reispodcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio, gaan we erover in gesprek met psycholoog Ap Dijksterhuis (kant-A). En vind je Japan te duur, Chinezen vervelend en Noord-Korea te eng? Dan heeft Ap de ultieme reistip voor je (kant-B). 

 

oktober 2019: waarom je stammen níét met rust moet laten, Ierse roadtrips en een koraaldokter

Moeten wij als reizigers inheemse volkeren met rust laten of is een bezoek juist van grote waarde voor beide kanten? In aflevering 2 van de Goede Reispodcast, de reispodcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio, snijden we dit gevoelige thema aan met studiogast Kieke van Maarschalkerwaart. Als rechterhand van de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson geeft zij tevens gouden tips voor reizen naar Antarctica en andere droombestemmingen. Het Sterke Verhaal komt dit keer van luisteraar Marjolein Koster. Zij vertelt over haar reis in de voetsporen van de legendarische Drs. P, die allesbehalve naar wens uitpakte. Heb je zelf ook een geweldige reisanekdote? Spreek deze dan in, bijvoorbeeld op je telefoon, en mail dit bestandje naar goedereispodcast@bnr.nl

Ook hebben we deze maand een audioreportage voor je in de aanbieding over een heerlijke roadtrip langs de Ierse westkust en spreken we de Amerikaanse 'koraaldokter' David Vaughan, die op revolutionare wijze koraalsterfte tegengaat. Beluister de poscasts hieronder of op onze Spotify.

september 2019: waarom de backpacker net zo slecht is als de massatoerist + Zwitserse ecopionieren

Nieuw: de Goede Reispodcast, de enige echte reispodcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio! Gepresenteerd door Columbus-schrijver Geert Jan Hahn. In Aflevering 1 is toerismeconsultant Frans de Man te gast in de studio en deelt tips & tricks om verantwoorder te reizen. En natuurlijk hebben we ook een lekkere audioreisreportage voor je: we reizen af naar het Zwitserse Ticino en Entlebuch om ons te laten inspireren door pioniers die bewust voor een leven back to nature in de Alpen hebben gekozen. Deze podcasts werden ingesproken voor reportages uit Columbus Travel-editie 84. Beluister ze hieronder of op Spotify.


augustus 2019: de Canadase wildernis in

We zoeken de wildernis van het Canadese Quebec op en komen erachter dat het leven in de Great Outdoors niet van een leien dakje gaat. Deze podcast werd ingesproken voor een reportage uit Columbus Travel-editie 83. Beluister hem hieronder of op Spotify.

juli 2019: Spaanse spookdorpen, onbekende Incaruïnes en een gloednieuw stukje Nederland

We gaan op zoek naar de spookdorpen en culinaire geheimen van de verrassende Spaanse regio Castilië en León en trekken door de jungle van Guatemala om oog in oog te komen met gigantische Incaruïnes. Plus: ontdek de Marker Wadden, het allernieuwste stukje Nederland. Deze podcasts werden ingesproken voor reportages uit Columbus Travel-editie 82. Beluister ze hieronder of op Spotify.

juni 2019: tips om je reisfotografie te verbeteren

Columbus-oprichter en -fotografe Louise ten Have gaat in gesprek met hoofdredacteur Mark Mackintosh en deelt tips om je reisfotografie naar een hoger niveau te tillen. Luister hieronder of op Spotify. Wil je daarna nóg meer tips? Bestel onze special Reisfotografie voor beginners en gevorderden in onze webshop.

mei 2019: enge mannen in Frankrijk, grotbewoners in Turkije en jetsetters in Hongkong

We trotseren het engemannensyndroom in Zuid-Frankrijk, trekken diep onder de grond in het Turkse Cappadocië en zoeken duizelingwekkende hoogtes op in Hongkong. Deze podcasts werden ingesproken voor reportages uit Columbus Travel-editie 81. Beluister ze hieronder of op Spotify.