New Mexico

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bisti Badlands

New Mexico,
Verenigde Staten


Een doolhof van kleine kloven, bizar gevormde hoodoos en veel zwarte, grijze, groene en bruine lemen heuvels, vrijwel geen vegetatie, maar wel veel fossielen en versteend hout. Dat is – in het kort – een beschrijving van het fascinerende landschap van de Bisti Badlands in het noordoosten van de staat New Mexico.

Het woord Bisti is afkomstig van het Navajo woord Bis-ta-hie, het betekent ‘slecht land’. Miljoenen jaren geleden zag het landschap er volkomen anders uit. Dit deel van het huidige New Mexico was toen een moerassig kustgebied met donkere regenwouden.
Er groeiden hier grote coniferen, palmen en veel andere planten. Het klimaat was warm en klam. Deze leefomgeving was ideaal voor reptielen. Er leefden dan ook veel slangen, salamanders, krokodillen, hagedissen enz. Daarnaast kwamen er ook kleine zoogdieren en amfibieën voor, maar het meest opvallend was toch wel de aanwezigheid van dinosaurussen, waaronder de Tyrannosaurus Rex.

Normaal gesproken zijn de Bisti Badlands vrij makkelijk bereikbaar, de dirtroad is in principe geschikt voor gewone personenauto’s. Bij slecht weer kan de conditie van de weg flink veranderen, er kunnen dan bijvoorbeeld wash outs voorkomen (de dirtroad wordt dan onberijdbaar doordat er stukken zijn weggespoeld).

Er zijn geen paden aangelegd, en er staan nergens borden of cairns om de richting aan te geven. Je zal dus zelf op zoek moeten gaan naar de mooiste plekken. Omdat je makkelijk kan verdwalen tussen de talrijke heuvels en in de vele kloven, is het erg handig om een GPS mee te nemen. Als je geen GPS hebt, zal je je vooraf goed moeten oriënteren, bijvoorbeeld door de positie van enkele ver weg gelegen gebouwen in je op te nemen. Vanaf de hoger gelegen plekken in de Bisti Badlands kan je die gebouwen soms ook zien. Ook de Gateway Wash is een goed oriëntatiepunt.