Hawaï

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pearl harbor Oahu

Hawaï,
Verenigde Staten


op het eiland Oahu ligt de plaats Pearl Karbor, dit is de grootse marine basis van de VS in de Pacific.
het zou niet zo bekend zijn ware het niet dat het op 7 december 1942 werdt aangevallen door het keizerrijk Japan.
in de vroege ochtend stegen honderden zero's op van de vliegdekschepen voor de kust geladen met torpedo's en bommen, en brachten ze veel leed en schade toe onder de Amerikaanse matrozen.
het grootste drama van alles is dat de USS Arizona met man en muis verging door een voltreffer in de kruitkamer en het hele schip in een oogwenk opblies, nu bijna zeventig jaar later ligt het schip nog steeds op de bodem van de haven met hun bemanning nog steeds aan boord (iets meer dan duizend) en is het een natiionaal monument.
ze hebben er overdwars een brug overheen gebouwd waar je naartoe wordt gebracht met een bootje nadat je een introductie filmpje hebt gezien over de aanval op Pearl Harbor.
het schip ligt in zo'n ondiep water dat je de contouren van het schip goed kunt zien.
binnen op het monument hangt een plaquette ter nagedachtnis aan alle gevallenen, erg indrukwekkend om al die namen te zien op een ruim zeven meter lange wand...naam na naam en dan te bedenken dat elke naam een persoon voorsteld..
vergeet ook niet het museum te bezioeken wat erbij ligt, daar hebben ze allerlei memorebilia van o.a de USS Arizona wat het hele verhaal omtrendt dit schip en de aanval tot leven brengt... kortom erg indrukwekkend.
je kunt het kaartje kopen voor:museum, USS Bowfin (onderzeer), monument en de USS Misouri het schip warrop in 1945 de capitulatie van Japan werdt getekend.
Trek hier gerust een dagje voor uit want er is genoeg te zien.
ze hebben zelfs een foldertje in het Nederlands....