Column Mark Mackintosh: California dreaming image
Kiertje1986

Column Mark Mackintosh: California dreaming

Adjunct-hoofdredacteur Mark Mackintosh gaat helemaal Psycho.

De heetste, droogste plek op aarde! Een nachtmerrie! Vrienden die ik vertelde dat ik een roadtrip door de Californische Death Valley ging maken, stonden meteen paraat

met waarschuwingen en wijze woorden. En ja hoor, op mijn eerste dag in Californië, rijdend door de leegte tussen Los Angeles en de Death Valley, was het zo heet dat je het spreekwoordelijke eitje op het asfalt kon bakken. Gelukkig was het in de auto,met de airco en California Dreaming van The Mamas and the Papas aan, puur genieten. Aan de voet van de Sierra Nevada, de natuurlijke barrière tussen de kust en de woestijn van de Death Valley, sloeg het weer echter om.



Met elke kilometer die ik de berg opreed, leek de temperatuur met een graad te dalen. Opeens viel er regen. Regen veranderde in mist, mist veranderde in sneeuw en weldra reed ik in een heuse blizzard. Ik begon hem te knijpen. Reisgenoot Patrick begon te piepen. Death Valley de heetste, droogste plek op aarde?! We zaten midden in een sneeuwstorm! We moesten allebei bekennen dat we zo niet verder konden. Door de beslagen voorruit wist ik, even voorbij de kant van de weg, nog net een neonbord met de levensgrote letters ‘MOTEL’ te ontwaren. Meer niet. ‘Lekker Psycho’, kon Patrick niet laten.



Vijf minuten later zaten we op een doorgezakte matras in ons kamertje met uitzicht op de sneeuwstorm. Ergens daarbuiten denderden goederenwagons op een spoor en huilde een eenzame coyote in de nacht. Op het nachtkastje lag een bijbel opengeslagen. Patricks ogen glinsterden. Dit is pure Americana, zag ik hem denken. Dít is het ware roadtripgevoel. Je vliegt duizenden kilometers om de heetste plek op aarde te verkennen en strandt in een Psycho-motel, midden in een sneeuwstorm.



Om het verhaal compleet te maken, zetten we ons cd’tje van California Dreaming op en keken zwijgend naar de sneeuwvlokken die in een noodtempo neervielen. ’s Ochtend leerde één blik op het smoezelige raam dat de storm voorbij was. We pakten ons boeltje en reden eindelijk bergafwaarts, de Death Valley in. Een week lang zagen we daar de meest opzienbarende dingen, van glinsterende zoutvlakten tot enorme zandduinen. Maar vraag me nu wat me het meeste is bijgebleven van mijn reis en ik antwoord ‘het Psycho-motel.’ Als ik nu in het buitenland met de auto reis, zorg ik ervoor dat ik een cd’tje van California Dreaming bij me heb. Ik hoop vurig op een sneeuwstorm en verwacht in ieder geval het onverwachte.