San Blas

Voor de Caribische kust van San Blas ten oosten van het San Blaskanaal liggen meer dan 350 eilanden die samen het archipel San Blas vormen. Veertig eilanden worden bewoond door de San-Blasindianen. De beste manier om deze oorspronkelijke bewoners van San Blas te leren kennen, is door de kleine dorpjes op een van eilanden te bezoeken. Vanaf San Blas kun je met de boot of het vliegtuig naar de verschillende eilanden.

Informatie over San Blas

Beste foto's & tips van San Blas

'527752' door Marionhans '527752' door Marionhans

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

San Blas eilanden,...

Marionhans

Al heel lang stonden de San Blas eilanden in Panama op mijn bucketlist van bounty eilanden. Elke keer als ik in Panama was, bleek het onmogelijk om naar deze eilanden af te reizen. Maar afgelopen maand was het dan zover. Met mijn twee dochters heb ik deze fantastisch mooie eilanden eindelijk bezocht en deze eilanden bleken werkelijk bounty eilanden te zijn. Het was een hele tour om er te komen, het is namelijk alleen te bereiken per 4-wheel drive door de prachtige jungle van de Kuna indianen. Een reistabletje is aan te raden, want het is een pittige trip met veel haarspeldbochten en onverharde wegen met gaten. Daarna nog een half uur met een bootje. Maar het was het meer dan waard!

'518382' door Mathilde '518382' door Mathilde

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Kuna indianen

Mathilde

Het was niet mijn idee om zo'n statie-portret te maken van deze drie vrouwen, maar ze wilden zelf graag zo met elkaar op de foto! Dit zijn drie vrouwen van de KUNA indianen op een van de San Blas eilanden waar wij in 2014 de kerst doorbrachten, een hele bijzondere ervaring!! De Kuna waren de oorspronkelijke bewoners van Panama. Toen de Spanjaarden Panama koloniseerden bleven de Kuna-indianen alleen nog op de San Blas-eilanden over, op een kleine kuststrook van het vasteland na. In 1925 kregen de Kuna-indianen zelfbeschikkingsrecht, ze hebben alle zeggenschap over hun eilanden en ze zijn een zeer gewaardeerde en gerespecteerde bevolkingsgroep in Panama ! We logeerden drie dagen bij hen op een piepklein primitief bounty eilandje (waar je in 5 minuten omheen loopt). Er wonen drie Kuna families op het eilandje in een klein hutje, dit zijn de drie vrouwen. Kuna vrouwen dragen altijd en overal de voor Kuna kenmerkende kleurrijke kleding met zelf geborduude mola's om hun middel. Om hun benen hebben ze veel kralenkettingen. Op hun wangen altijd een duidelijk zichtbare rode blos. De mola's, bestaande uit verschillende lagen textiel met uitgeknipte patronen, die door de vrouwen gemaakt worden. Op het textiel zijn organische vormen aangebracht die lijken op geometrische ontwerpen. De mola is een van de meest herkenbare symbolen van de Kunacultuur.

'540622' door Joanna '540622' door Joanna

PanamaSan Blas

PanamaSan Blas

Star-of-the-sea

Joanna

star of the sea wat mooi dat ik je zo goed zie door het water zo helder als kristal is dit nu een geval van life is good to me Van Porvenir gingen we met een bootje naar Chichime, waar verschillende zeilschepen voor anker lagen. Dobberen tussen -bijna- onbewoonde eilandjes, beetje snorkelen, relaxen onder een palmboom: life's good:-)

Laat kaart zien