Panama

Panama ligt in midden Amerika en heeft meer dan 3,6 miljoen inwoners. Het land grenst aan Colombia en Costa Rica. In Panama zul je vooral een tropisch klimaat aantreffen, maar langs de grensgebieden met de aangrenzende landen kan een moesson- of tropisch savanneklimaat ook voorkomen. Panama is vooral bekend door het kanaal dat de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan verbindt.

De hoofdstad is Panama-stad en het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De binnenstad wordt gekenmerkt door labyrintachtige pleinen, veel kerken en koloniale bouwwerken. Een van de hoogtepunten is het Panamakanaal, waar je beslist een boottocht over moet maken. In de wijk Casco Viejo vind je eettentjes en winkeltjes en leuke bars vind je in Calle Uruguay.

Loop ook langs de lange boulevard Amador Causeway. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over de stad en de oceaan. Vogelliefhebbers moeten ook zeker een bezoek brengen aan Metropolitan NP, het enige beschermde gebied met tropische bossen in Midden-Amerika,  gelegen binnen de stadsgrenzen. Soberania NP ligt ook vlakbij de hoofdstad en wordt het vogelparadijs genoemd.

Het relaxte vissersdorpje Portobelo mag je ook niet missen. Het was ooit de grootste Spaanse haven in Midden-Amerika. Vroegen werd er Peruaans goud en Oosterse schatten vervoerd via de forten in het plaatsje. Hoewel Engelse kapers deze meerdere malen hebben vernietigd, zijn veel van deze koloniale forten goed bewaard gebleven. In het dorp liggen de huizen tussen deze ruïnes. Portobelo trekt ook toegewijde duikers, met niet minder dan 16 grote duiklocaties in de aangrenzende wateren.

Outdoorliefhebbers zitten in Boquete goed, je kunt er namelijk goed hiken, raften en klimmen. Geniet van de mooie natuur, of ontspan in de thermale baden. Vanaf Boquete kun je ook een uitstapje maken naar de vulkaan Baru. Een van de mooiste gebieden voor een jungle wandeling is de route Sendero los Quetzales, die je in het Volcan Baru NP vindt. De wandelroute neemt tussen de vier en zeven uur in beslag. Het loopt tussen Cerro Punta en Boquete, kriskras Río Caldera.  Voor ongerept natuureilanden ga ja naar Bocas del Toro. De schitterende eilandengroep ligt vlak voor de Panamaanse kust. Voor natuurliefhebbers is het een ideale plek, ook om er een strandvakantie aan te plakken, bijvoorbeeld bij Red Frog Beach, een van de mooiste stranden.

Panama wordt nog niet veel bezocht door reizigers, en is daardoor juist de moeite waard. Panama is een van Amerika's beste plaatsen om vogels te spotten, te snorkelen en te diepzeevissen. Daarnaast heeft het veel zandstranden en tropische regenwouden.

Informatie over Panama

Alle highlights van Panama

Beste foto's & tips van Panama

'451297' door Muirne76 '451297' door Muirne76

PanamaPacifische kust

PanamaPacifische kust

Breaching Whale!

Muirne76

De eerste rugvin van een walvis was indrukwekkend maar niet helemaal bevredigend. Van de staartvin en de fontein van water werden we al erg blij. En toen begon het... zoveel dat we op enig moment niet meer wisten of we rechts of links moesten kijken. Dit moment op foto vastleggen was een 'lucky shot' maar de grijns komt nog steeds niet van ons gezicht als we hem terugzien.

'254780' door hayhaenen '254780' door hayhaenen

PanamaBinnenland

PanamaBinnenland

Embera girl

hayhaenen

Deze foto is gemaakt in een Embera dorp in het nationale Park Chagres. De Emberas enerzijds erg vriendelijk, dit meisje wilde graag op de foto. Je kunt zien dat ze ook al een heuse tattoo heeft.

'254555' door hayhaenen '254555' door hayhaenen

PanamaCaribische kust

PanamaCaribische kust

Rode Kikker

hayhaenen

De eilandgroep Bocas del Toro bij de Carabische kust in het noordwesten van Panama is een de plaatsen waar je, in dit geval rode, gifkikkers aan kunt treffen. Het eiland Isla Bastimentos heeft zelfs een Red Frog Beach, maar omdat ze daar hotels gaan bouwen en begroeing al grotendeels is geruimd dreigt de leefomgeving van de Rode Kikker te verdwijnen. Gelukkig waren er nog enkele plaatsen waar dit nog niet was gebeurd en waar ik deze rode kikker aantrof die trouwens maar een paar cm groot is.

Praktische informatie over Panama

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  december tot midden april
 • Internet extentie
  pa
 • Hoofdstad
  Panama stad
 • Aantal inwoners
  3.6 miljoen
 • Oppervlakte
  bijna 2x groot als Nederland
 • Reistijd
  10 uur (rechtstreeks)
 • Talen
  Spaans
 • Religie
  rooms-katholiek (85%), protestant (15%)
 • Tijdverschil
  6 uur vroeger
 • Tijdsverschil
  6 uur vroeger
 • Telefooncode
  507
 • Voltage
  110 Volt
 • Reisadvies
  positief (2013)
 • Visum
  geen visum nodig
 • Douane
  geen visum nodig
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts (verplicht)
 • Aanvlieghaven
  Panama (PTY)
 • Nationale feestdagen
  3 november Afscheiding van Colombia, 10 januari Dag van de Martelaren, 28 november Onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
5x reizen in Colombia weg van de massa

Het bloederige imago van Colombia vertelt slechts een deel van het verhaal. Hele regio’s van het Zuid-Amerikaanse land zijn veilig en een onontdekte parel voor avontuurlijke reizigers. Wij vertellen je waar je wél moet zijn. Van hagelwitte Caribische stranden tot middeleeuwse junglesteden en van str...

Het bloederige imago van Colombia vertelt slechts een deel van het verhaal. Hele regio’s van het Zuid-Amerikaanse land zijn veilig en een onontdekte p...