5x reizen in Colombia weg van de massa image

5x reizen in Colombia weg van de massa

Het bloederige imago van Colombia vertelt slechts een deel van het verhaal. Hele regio’s van het Zuid-Amerikaanse land zijn veilig en een onontdekte parel voor avontuurlijke reizigers. Wij vertellen je waar je wél moet zijn. Van hagelwitte Caribische stranden tot middeleeuwse junglesteden en van straatcarnavals tot surfpeddeltochten met dolfijnen – wij zijn loco por Colombia, gek van Colombia! 


1. Nationaal park Tayrona: ontvlucht de stad

 

Ontvlucht de stad en vind de mooiste stranden bij Nationaal Park Tayrona. (Foto: Tom van der Leij)
 

Neem vanuit Taganga, een gehucht in de omgeving van Santa Marta, de speedboot langs de ruige kust naar Nationaal Park Tayrona. Verken hier de met jungle begroeide bergen en waai uit op de hagelwitte palmstranden. Huur een tentje tussen het groen (reserveren!). Wil je meer luxe, overnacht dan in Ecohabs, fraai vormgegeven lodges met zeezicht en hotelservice. 
 

2. Malpelo: duik met de hamerhaai
 

Durf jij het aan om te ze zwemmen met hamerhaaien bij eiland Malpelo? (Foto: Tom van der Leij)
 

Zo’n vijfhonderd kilometer uit de kust bij Chocó ligt Malpelo, een kaal eiland met kliffen die vier kilometer verticaal de oceaan in verdwijnen. Dankzij een bijzondere combinatie van oceaan- stromen wemelt het hier van de haaiensoorten, en in het bijzonder van de hamerhaaien. Er komen is niet goedkoop (rond € 3000 all-in, 4-6 dagen voor een combinatie van Nationaal Park Isla Gorgona met Nationaal Park Coiba in Panama) maar dan heb je wel een van de meest bizarre duikvakanties ter wereld. 
 

3. Barranquilla & Caldas: vier straatcarnaval
 

Zin om mee te feesten met de locals? Vier carnaval in Barranquilla! (Foto: Tom van der Leij)
 

Elk jaar, veertig dagen vóór Pasen, barst de Caribische stad Barranquilla uit haar voegen tijdens het op één na grootste carnaval van Latijns-Amerika. Vermijd de dure tribuneplaatsen langs de hoofdroute, maar kies een alternatieve straatoptocht zonder hekwerken en laat je verleiden door de opzwepende muziek: een combinatie van onder andere de Spaanse paloteo, Afrikaanse congo en Colombiaanse cumbia. Mocht je ’s avonds nog willen swingen dan kun je je lol op in het avondcarnaval, La Troja. Kijk voor het programma op carnavaldebarranquilla.org. In de stad Riosucio in de provincie Caldas vieren de locals om het jaar in januari Carnaval de Riosucio of Carnaval de Diablo, het duivelsfeest. Niks engs aan – de duivel staat symbool voor de eenheid van de stad. Het verhaal gaat dat in lang vervlogen tijden Riosucio uit twee gemeenschappen bestond die elkaar naar het leven stonden. In een poging relaties te lijmen, kondigde een groepje priesters aan dat iedereen die zich niet verzoenend opstelde, door de duivel hoogstpersoonlijk zou worden gestraft. Deelnemers aan het carnaval dragen prachtige kostuums en de optochtdeelnemers (comparsas) zingen zelf gecomponeerde liedjes bij mensen thuis.
 

4. Bogotá: ga voor de absolute top
 

De Colombiaanse hoofdstad Bogotá bewonder jij van boven. (Foto: Tom van der Leij)
 

Nee, Bogotá is niet de veiligste of meest fotogenieke stad van het land, maar je vlucht komt eraan. Neem in de namiddag de gondel of wandel naar de top van de berg Monserrate op 3152 meter hoogte (de hoofdstad zelf ligt op 2640 meter) voor een perfect panorama over de uitdijende metropool. Bezoek de kerk en dineer in een van de restaurants. 
 

5. Schiereiland Guajira: neem het met een korreltje zout
 

Zoek het uiterste noordpuntje van Zuid-Amerika op in Guajira. (Foto: Tom van der Leij)
 

In het uiterste noordpuntje van het Zuid-Amerikaanse continent sta je ineens in een woestijn. Het desolate schiereiland Guajira is een aaneenschakeling van verlaten stranden (tip: Cabo de la Vela), zandduinen en uitgestrekte zoutpannen en lagunes waar roze flamingo’s voor een beetje kleur zorgen. Kortom: een plek om tot bezinning te komen. Op het schiereiland wonen de stugge Wayúu-indianen, die als enig inheems volk in Colombia nooit zijn onderworpen door Spaanse veroveraars of Britse zeerovers, kijk hier voor meer informatie. 

 

Kun jij geen genoeg krijgen van Colombia?

Doe dan inspiratie op voor je volgende reis met onze digitale Columbus Travel Guide Colombia, boordevol mooie reisreportages, aanbevolen routes en activiteiten, en handige kaarten. Hieronder kun je een kijkje nemen in de gids. Wil je hem meteen kopen? Dat kan hier