Panama

Panama ligt in midden Amerika en heeft meer dan 3,6 miljoen inwoners. Het land grenst aan Colombia en Costa Rica. In Panama zul je vooral een tropisch klimaat aantreffen, maar langs de grensgebieden met de aangrenzende landen kan een moesson- of tropisch savanneklimaat ook voorkomen. Panama is vooral bekend door het kanaal dat de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan verbindt.

De hoofdstad is Panama -stad en het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De binnenstad wordt gekenmerkt door labyrintachtige pleinen, veel kerken en koloniale bouwwerken. Een van de hoogtepunten is het Panamakanaal , waar je beslist een boottocht over moet maken. In de wijk Casco Viejo vind je eettentjes en winkeltjes en leuke bars vind je in Calle Uruguay.

Loop ook langs de lange boulevard Amador Causeway. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over de stad en de oceaan. Vogelliefhebbers moeten ook zeker een bezoek brengen aan Metropolitan NP, het enige beschermde gebied met tropische bossen in Midden-Amerika,  gelegen binnen de stadsgrenzen. Soberania NP ligt ook vlakbij de hoofdstad en wordt het vogelparadijs genoemd.

Het relaxte vissersdorpje Portobelo mag je ook niet missen. Het was ooit de grootste Spaanse haven in Midden-Amerika. Vroegen werd er Peruaans goud en Oosterse schatten vervoerd via de forten in het plaatsje. Hoewel Engelse kapers deze meerdere malen hebben vernietigd, zijn veel van deze koloniale forten goed bewaard gebleven. In het dorp liggen de huizen tussen deze ruïnes. Portobelo trekt ook toegewijde duikers, met niet minder dan 16 grote duiklocaties in de aangrenzende wateren.

Outdoorliefhebbers zitten in Boquete goed, je kunt er namelijk goed hiken, raften en klimmen. Geniet van de mooie natuur, of ontspan in de thermale baden. Vanaf Boquete kun je ook een uitstapje maken naar de vulkaan Baru. Een van de mooiste gebieden voor een jungle wandeling is de route Sendero los Quetzales, die je in het Volcan Baru NP vindt. De wandelroute neemt tussen de vier en zeven uur in beslag. Het loopt tussen Cerro Punta en Boquete, kriskras Río Caldera.  Voor ongerept natuureilanden ga ja naar Bocas del Toro. De schitterende eilandengroep ligt vlak voor de Panamaanse kust. Voor natuurliefhebbers is het een ideale plek, ook om er een strandvakantie aan te plakken, bijvoorbeeld bij Red Frog Beach, een van de mooiste stranden.

Panama wordt nog niet veel bezocht door reizigers, en is daardoor juist de moeite waard. Panama is een van Amerika's beste plaatsen om vogels te spotten, te snorkelen en te diepzeevissen. Daarnaast heeft het veel zandstranden en tropische regenwouden.

Informatie over Panama

Alle highlights van Panama

Beste foto's & tips van Panama

'499444' door afrika '499444' door afrika

Panama

Panama

Regen.....

afrika

In januari 2013 reisden we door Panama en het regende héél veel. Hier waren we op Bocas del Torro op zoek naar de 'rode kikkers'. De Indiaanse vrouw in haar hutje verlangt zo te zien ook naar een zonnetje.

'434925' door inge55 '434925' door inge55

Panama

Panama

Luiaard

inge55

Vanuit Bocas del Torro hebben we verschillende uitstapjes gemaakt naar kleine eilanden Hoog in de bomen zag je af en toe een luiaard Ik snap de naam wel want ze blijven uren hangen en bewegen bijna niet

'502185' door afrika '502185' door afrika

Panama

Panama

Indiaanse

afrika

Als je van Costa Rica naar Panama reist is één van de grensovergangen een grote brug die je per voet over moet steken. Vroeger mochten er nog wel auto's overheen, maar daar is de brug nu te gammel voor. Overal in het - houten - wegdek zitten grote gaten. Aan de Panamese kant van de brug liep dit meisje met typisch Indiaanse trekken hapjes en drankjes te verkopen.

Praktische informatie over Panama

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  december tot midden april
 • Internet extentie
  pa
 • Hoofdstad
  Panama stad
 • Aantal inwoners
  3.6 miljoen
 • Oppervlakte
  bijna 2x groot als Nederland
 • Reistijd
  10 uur (rechtstreeks)
 • Talen
  Spaans
 • Religie
  rooms-katholiek (85%), protestant (15%)
 • Tijdverschil
  6 uur vroeger
 • Tijdsverschil
  6 uur vroeger
 • Telefooncode
  507
 • Voltage
  110 Volt
 • Reisadvies
  positief (2013)
 • Visum
  geen visum nodig
 • Douane
  geen visum nodig
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts (verplicht)
 • Aanvlieghaven
  Panama (PTY)
 • Nationale feestdagen
  3 november Afscheiding van Colombia, 10 januari Dag van de Martelaren, 28 november Onafhankelijkheidsdag

Kaart van Panama en omgeving

Extreem onweer prachtig vastgelegd door piloot

‘Enige tijd geleden begon ik met het combineren van mijn twee grootste passies: vliegen en fotografie,' vertelt piloot en fotograaf Santiago Borja (werkzaam bij LATAM Ecuador Airlines). Hij bleek een natuurtalent! Ben jij ook benieuwd naar het imposante resultaat?

‘Enige tijd geleden begon ik met het combineren van mijn twee grootste passies: vliegen en fotografie,' vertelt piloot en fotograaf Santiago Borja (we...