Nederlandse Antillen image

Nederlandse Antillen


Reisgids

Nederlandse Antillen
Noord en Midden Amerika
Wendy

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Ondanks dat het door vele mensen nog wordt gebruikt, bestaat de benaming Nederlandse Antillen sinds 2010 officieel niet meer. De eilanden horen nu tot de Koninkrijk der Nederlanden. De staat Koninkrijk der Nederlanden omvat de in de Caraïben gelegen Saba, Sint Maarten, Bonaire, Aruba en Curacao. De laatste drie worden samen ook wel de ABC-eilanden genoemd.

Curacao telt meer dan 153.000 inwoners. De hoofdstad is Willemstad, waar de huisjes je kunnen doen denken aan de grachtenpanden in Amsterdam. Als je door de wijken Punda en Otrabanda loopt waan je je even terug in de tijd door de historische gebouwen. De typische gekleurde huisjes van Curaçao vind je aan de Handelskade. Verder staat het eiland natuurlijk voor de hagelwitte zandstranden, waar je duik- en snorkelmogelijkheden hebt. Mambo Beach en Jan Tiel Baai zijn populaire toeristische bestemmingen. Bezoek ook het hoogste punt van Curaçao, de Christoffelberg. Mooi uitzicht is gegarandeerd.

Het eiland Aruba heeft meer dan 102.000 inwoners en ligt het meest westelijk van de ABC-eilanden. Lange tropische zandstranden met de kenmerkende divi-divi bomen zijn typerend voor Aruba. Duik in de helderblauwe wateren van de Caribische Zee, ervaar de ontspannen sfeer in hoofdstad Oranjestad en ontdek de geschiedenis in Fort Zoutman. De langste natuurlijke brug van koraalkalksteen stortte een aantal jaar geleden in, maar aan de oostkust kun je nog de overblijfselen zien. Ook leuk is om een auto te huren het Arikok Nationaal park te ontdekken met zijn heuvels, grotten en kustlijn.

Als je van een rustige omgeving en natuur houdt moet je naar Bonaire. Het eiland heeft zo’n  18.500 inwoners en wordt met ruim 80 duik- en snorkelplekken ook wel ‘het duikeiland’ genoemd. Het onderwaterleven en de koraalriffen gelden als een van de mooiste van de Caribische Zee. Het Washington Slagbaai NP en Kleine Bonaire zijn slechts twee gebieden waar je uitstekend kunt duiken of snorkelen. De hoofdstad is Kralendijk, waar je veel gekleurde huizen vind, restaurants en bars.

Meer dan 74.000 inwoners leven op Sint Maarten of zoals de Fransen het noemen Saint Martin. Het eiland is verdeeld tussen Nederland aan de zuidkant en Frankijk aan de noordkant. Met groene heuvels, mooie baaien en eveneens een imposante onderwaterwereld is het een waar paradijs. Ga ook naar Philipsburg, de hoofdstad, met vele winkeltjes en restaurants en Great Bay. 

Saba is het kleinste eiland meer dan 1800 inwoners in de typische rood-witte huisjes. Het eiland wordt geprezen om de mooie groene natuur. Een van de bekendste wandelroutes is die van de Mount Scenery, je loopt door een regenwoud naar de top van de berg.

Wat zegt de community

(6)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Hunter aan het wateroppervlak
Hunter aan het wateroppervlak
Bonaire Marine Park
RobHoekstra
Kleurend koraal
Kleurend koraal
Bonaire
Yvoto-Travel
Flying Blue
Flying Blue
Bonaire
Deerik

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor de Nederlandse Antillen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van de Nederlandse Antillen dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: Antilliaanse Gulden (ANG), US Dollar (USD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  25 januari – Betico Croes-dag (Aruba)
  Herdenking van de dag dat Gilberto François Croes wed geboren. Op Aruba wordt hij beschouwd als een held die een grote rol heeft gespeeld bij het feit dat Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden de Status Aparte verkreeg.

  Februari/maart–  Carnaval

  18 maart – Dag van Aruba
  Viering van de onafhankelijkheid van Aruba sinds 1986.

  April – Goede Vrijdag
  Herdenking van de dood van Jezus.

  April – Pasen

  April – Koningsdag

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  16 mei – Hemelvaartsdag
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

  2 juli – Dag van de vlag (Curaçao)
  Viering dat de Eilandraad voor het eerst bijeen kwam op 2 juli 1951. Sinds 1984 is het een officiële feestdag.

  21 juli – Schoelcher Dag (St. Maarten)
  Herdenking van de afschaffing van de slavernij.

  6 september – Bonaire Dag
  Herdenking van de dag dat Bonaire werd ontdekt in 1499.

  10 oktober – Dag van Curaçao
  Herdenking van de dag dat Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd in 2010.

  11 november - Dag van de Vlag (Sint Maarten)

  16 november – Dag van de Vlag (St. Eustatius)

  1e vrijdag van december – Dag van de Vlag (Saba)
 • Nederlandse Antillen – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Nederlandse Antillen, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Nederlandse Antillen gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type BStekker type F
 • Tijdsverschil: 5 uur vroeger
  De hoofdstad van Nederlandse Antillen is Willemstad.
  Het oppervlak van Nederlandse Antillen is 2x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Nederlands, Papiamento.