Guatemala

De hoogste vulkanen en de zwaarste aardbevingen, maar ook de oudste cultuur en de meest bijzondere mensen. In Guatemala wonen de meeste rechtstreekse afstammelingen van de Maya’s en je komt de Mayacultuur dan ook overal tegen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de ruïnes van Tikal , een van de grootste steden van de Maya’s, of de markt van de stad Chichicastenango .

Iedere donderdag en zondag is in Chichicastenango de grootste markt van Midden-Amerika te vinden waar vele Maya’s en toeristen op afkomen om bijzondere spulletjes te kopen. Langs koffie-, maïs- en palmolieplantages op de vruchtbare vulkaangronden vind je je weg van de stad Antigua naar de westkust. Antigua is een van de mooiste en oudste steden van Zuid- en Midden-Amerika vanwege zijn bijzondere koloniale architectuur en leuke marktjes.

De stad is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waar ‘birdnerds’ vogels kijken in de mangrovebossen en sportievelingen kilometers kajakken, richten relaxte reizigers zich op de verlaten stranden. De rivier Rio Dulce is een prachtige rivier en daarom een populaire bestemming bij reizigers. Hier kan je goed wandelen of een boottocht maken. Als je naar Guatemala gaat moet je ook zeker het Meer van Atitlán zien. Dit is een schitterend mooi kratermeer omringd door vulkanen. Semuc Champey is ook een prachtige plek om te bezoeken.

Dit natuurreservaat bestaat uit vele helderblauwe poeltjes waar je heerlijk in kan zwemmen.
Het landschap wordt gekenmerkt door grote stukken oerwoud en bossen, waar diersoorten zoals jaguars schildpadden en krokodillen voorkomen. In het tropisch regenwoud van de Petén vind je wel meer dan honderd soorten bomen en honderden soorten vogels. Guatemala kent ook vele paradijselijke stranden en wel 33 vulkanen. Van deze vulkanen is een deel zelfs nog actief. Veel reizigers komen dan ook om de vulkanen te beklimmen. Lokale ondernemers bieden tochten aan van één of meerdere dagen. 

Guatemala is een erg arm land en dat is goed te merken wanneer je door het land reist. Het land is veilig zolang je goed voorbereid op pad gaat en je gezonde verstand gebruikt. Dankzij het uitgebreide busnetwerk is dit land goed te bereizen. Guatemala wordt vaak in combinatie met buurlanden bezocht.

Informatie over Guatemala

Alle highlights van Guatemala

Beste foto's & tips van Guatemala

'526980' door Jenny '526980' door Jenny

Guatemala

Guatemala

Terug in de tijd

Jenny

Na een verblijf in het mooie koloniale Antigua, stad van de jade, rijden we door naar Panajachel aan het Lago de Atitlán. Het is een prachtige route met veel, zoals onze gids Vicky het zo mooi weet te zeggen, "Kodakmomentjes". Vanuit de bus zag ik dit mooie traditioneel geklede echtpaar met hun dochtertje in de tuin voor hun woning zitten. Ik waande me echt even terug in de tijd!

'512110' door Jenny '512110' door Jenny

Guatemala

Guatemala

Vissende familie

Jenny

We maken een boottochtje over de grootste rivier van Guatemala, de Río Dulce. De Río Dulce vloeit voort uit Lake Izabal en mondt uit in de Caribische Zee, daar bezoeken we het plaatsje Livingston (alleen per boot bereikbaar). Onderweg zien we dit vissende gezinnetje.

'514367' door Jenny '514367' door Jenny

Guatemala

Guatemala

Meisje in kano Río...

Jenny

In Guatemala maken we vanuit Izabal een boottochtje over de grootste rivier van Guatemala, de Río Dulce. De Río Dulce vloeit voort uit Lake Izabal en mondt uit in de Caribische Zee, daar bezoeken we het plaatsje Livingston (alleen per boot bereikbaar). Onderweg zien we dit verlegen kijkende meisje in haar mooie houten kano.

Praktische informatie over Guatemala

 • Officiele website
  [url="http://www.visitguatemala.com" target="_blank"]www.visitguatemala.com[/url]
 • Beste reistijd
  november t/m april
 • Internet extentie
  gt
 • Hoofdstad
  Guatemala
 • Aantal inwoners
  13 miljoen
 • Oppervlakte
  2,6x Nederland
 • Reistijd
  12:35
 • Talen
  Spaans
 • Religie
  rooms-katholie, protestants
 • Tijdverschil
  7 uur vroeger
 • Tijdsverschil
  7 uur vroeger
 • Telefooncode
  502
 • Voltage
  120 Volt
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Guatemala City (GUA)
 • Nationale feestdagen
  15 september onafhankelijkheidsdag

Kaart van Guatemala en omgeving

Grootste Mayastad OOIT ontdekt in Guatemala

Meer dan zestigduizend huizen, paleizen, wegen en andere constructies; in de pas ontdekte ‘Slangenstad’ in de Guatemalteekse jungle moeten miljoenen mensen hebben geleefd. Bekijk de eerste laseromgevingsscan hier.

Meer dan zestigduizend huizen, paleizen, wegen en andere constructies; in de pas ontdekte ‘Slangenstad’ in de Guatemalteekse jungle moeten miljoenen m...

7x waarom Guatemala perfect is voor een budget rondreis

De hoogste vulkanen en de diepste meren, maar ook de oudste cultuur én de vriendelijkste mensen. Tel daarbij op de ondoordringbare jungle, eeuwenoude ruïnes en unieke inheemse culturen en je zult met ons eens zijn: dit Latijns-Amerikaanse land is een knaller! 7 redenen om er te gaan rondreizen.

De hoogste vulkanen en de diepste meren, maar ook de oudste cultuur én de vriendelijkste mensen. Tel daarbij op de ondoordringbare jungle, eeuwenoude...

Door: Roeliene Bos
Waanzinnig project: 37 vulkanen in 27 dagen

De Amerikaanse Nico Marceca is geboren in New York, maar werkt sinds een paar jaar als gids in Guatemala. Samen met drie anderen gaat hij een wel heel uitputtende uitdaging aan: aankomende januari gaat hij in Guatemala 37 vulkanen beklimmen in 27 dagen. Niet alleen wordt het een overwinning op zijn...

De Amerikaanse Nico Marceca is geboren in New York, maar werkt sinds een paar jaar als gids in Guatemala. Samen met drie anderen gaat hij een wel heel...