Waanzinnig project: 37 vulkanen in 27 dagen image
Kim

Waanzinnig project: 37 vulkanen in 27 dagen

De Amerikaanse Nico Marceca is geboren in New York, maar werkt sinds een paar jaar als gids in Guatemala. Samen met drie anderen gaat hij een wel heel uitputtende uitdaging aan: aankomende januari gaat hij in Guatemala 37 vulkanen beklimmen in 27 dagen. Niet alleen wordt het een overwinning op zijn eigen lichaam, hij sponsort er ook nog een goed doel mee: Niños de Guatemala.

Waarom gaan jullie precies 37 vulkanen beklimmen?

Guatemala is een van de landen met een zeer hoge vulkaandichtheid. Honderden herkenbare vulkanische formaties en een paar dozijn prominente toppen bevinden zich op een relatief klein oppervlak. Vier van onze expeditieleden zijn lid van de ‘Federacíon Nacional de Andinismo’ in Guatemala, een federatie die zich inzet om het klimmen te bevorderen. Deze organisatie heeft 37 vulkanen op de lijst staan. Toen ik in 2008 voor het eerst in Guatemala kwam, werd het direct een persoonlijk doel om alle vuurspuwende bergen op die lijst te beklimmen. Ze vallen direct op aan de horizon, ze zijn echt prominent aanwezig. Ongeveer een jaar geleden opperde ik het idee om alle 37 bergen van de lijst te beklimmen bij een paar vrienden en gelukkig waren ze gek genoeg om mee te willen doen. Alle vier doen we mee om geld in te zamelen voor goede doelen. Ik werk in Guatemala voor Adventure Travel, een bedrijf dat zich specialiseert in avontuurlijke reizen. Het was aan mij om een goed doel te vinden in Guatemala dat het verdient om geld voor in te zamelen. Dat is Niños de Guatemala geworden.

Foto: Old Town OutfittersWat is het doel van Niños de Guatemala?

Niños de Guatemala is opgericht door twee Nederlanders en heeft een vrij grote achterban in Nederland. Het project is uitgeroepen tot voorbeeldproject door Wilde Ganzen, een organisatie die wereldwijd armoede bestrijdt. Het primaire doel van Niños de Guatemala is om onderwijs te bieden en om kinderen te inspireren tot kritisch denken, zodat ze zichzelf kunnen losbreken uit hun cirkel van armoede. Het project heeft inmiddels twee basisscholen gebouwd en beheert deze ook. Nu kunnen honderden kinderen naar school, dat was zonder dit project niet gelukt. Vorig jaar heeft het project een school geopend waar je als toerist Spaans kunt leren. De opbrengsten hiervan gaan geheel naar Niños de Guatemala. Het volgende plan is om een middelbare school te bouwen, zodat er nog meer onderwijs geboden kan worden in het land.Heb je nog bepaalde angsten voor de klimmen die jullie gaan maken?

Hmm… ik denk dat Steve Cook, een van onze expeditieleden, het goed verwoordde toen hij zei: “Iedere keer als ik aan de hike denk, ben ik ontzettend enthousiast. En dan kijk ik omhoog en realiseer ik me hoe hoog die vulkanen zijn.” Natuurlijk zijn we gespannen voor de klim, maar we zijn ongelooflijk gemotiveerd door de doelen die we representeren. Het schema is gruwelijk: verschillende vulkanen op een dag, de hoogste piek van Midden-Amerika en drie actieve vulkanen waar we voor op moeten passen. Het wordt ongetwijfeld een avontuur en ik weet zeker dat we onderweg getest worden. Maar we krijgen er wel fantastische foto’s voor terug.

Foto: Old Town OutfittersWat zou je tegen iemand zeggen die heel graag een vulkaan zou willen beklimmen, maar het nog nooit heeft gedaan?

Ik zal het simpel houden. Het feit dat de vulkaan de vorm heeft van een kegel, betekent dat er maar één soort wandelpad is: een die omhoog leidt. Dus het grootste verschil dat ik zie tussen wandelen in het algemeen en het beklimmen van vulkanen, is dat je je lichaam constant uitdaagt. Dat gezegd hebbende, ik werk nu al drie jaar voor Adventure Guatemala en wat ik heb geleerd, is dat bijna iedereen het kan. De mooiste herinneringen die heb als gids, zijn van mensen die de top van de vulkaan halen en zich realiseren dat ze zoveel meer kunnen dan ze dachten. Het is heel motiverend.

Iedereen kan een grote top beklimmen; je ene voet voor de ander zetten is een natuurlijk proces van ons lichaam. Maar de waarheid is dat het puur een mentale uitdaging is. Het gaat erom je geest, je lijf en voornamelijk je voeten ervan te overtuigen dat je er uiteindelijk wel komt. En dat gebeurt ook. Er zullen honderden keren komen dat ik wil stoppen tijdens de 27 dagen, dat weet ik zeker. Maar het halen van het doel dat ik voor mijzelf en het project gesteld heb, is genoeg motivatie om mijn voeten te laten blijven bewegen.Op de hoogte blijven van de avonturen van Nico? Je kunt de hele onderneming volgen op Facebook, of op de website.Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.