Guatemala reviews

9
Guatemala Tikal
Lizette was hier 15 Mar 2018
De wekker gaat.. buiten is het nog donker. Snel kleden we ons aan en proppen moeizaam een broodje naar binnen. Eenmaal buiten voor het hotel is er niemand te bekennen, maar al snel worden we door een busje opgehaald. Propvol, want iedereen wil de vroegste bus. Na een klein uurtje rijden we door de entree van het park en komen aan bij het informatiecentrum. Je kunt kiezen om met een gids op pad te gaan of een kaart te kopen en zelf op ontdekking te gaan. Avonturiers als we zijn, gaan we voor de laatste optie. Het terrein is vrij groot, je kunt er gemakkelijk een dag rond wandelen. We besluiten om eerst naar het verste gedeelte te lopen, en de grote groepen met gidsen vooral te ontwijken. Dit werkt, want we lopen grote gedeeltes helemaal alleen. Onderweg komen we enorme tempels tegen, alsof je in een film van Idiana Jones of Tombraider bent beland. Al die jungle geluiden, dichtbegroeide gebieden met oerwoud, nieuwsgierige aapjes en de grote open grasvelden met tempelcomplexen maken dit tot een bijzondere locatie. Het ligt letterlijk verscholen in de jungle, en de sfeer is bijna magisch te noemen, zeker in de ochtend. Hoogtepunt van de dag is een tempel op klimmen met een onbeschrijfelijk uitzicht. Wauw... heel even staat de tijd stil.. Tikal mag je zeker niet missen!
Stad
  • Prachtige groene omgeving
  • Goed behouden tempels/complexen
  • Geweldig uitzicht vanaf één van de tempels
  • Overzichtelijke paden
  • Grote kans op ontmoeting met neusbeertjes
  • - Er lopen redelijk wat toeristen rond
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Guatemala
jeannette was hier 31 Jan 2017
Een prachtig meer met Panajachel als uitvalsbasis een prima plek met vriendelijke mensen, wateractiviteiten bv vissers en goede restaurants.Ook kun je Maya rituelen meemaken met Saint Maximon in de dorpjes aan het meer.
Land
  • prachtig meer met uitzicht op 2 vulkanen
  • adembenemede zonsondergang vanuit Pananachel
  • veel verkopers (wel vriendelijk)
Review geplaatst op 2017-02-15
9
Guatemala
jeannette was hier 31 Jan 2017
Prachtige oude koloniale stad met veel bezienswaardigheden zoals oude ruïnes van na de aardbeving. De stad heeft goede hotels en restaurants en bied een aangenaam verblijf voor een paar dagen.
Land
  • Mooi behouden stad
  • veel ruïnes die je kunt bezoeken
  • erg touristisch
Review geplaatst op 2017-03-04
8
Guatemala Oostkust Guatemala
jeannette was hier 31 Jan 2017
Livingston ligt aan het eind van de Rio Dulce, het is een kleurrijk stadje met een mooie ligging aan zee. Het is leuk om er een paar uur rond te dwalen. Je kunt er komen met een boot over de Rio Dulce.
Regio
  • kleurrijke bevolkingsgroepen door elkaar
  • De Garifuna's willen niet de foto
  • beetje vergane glorie
  • strand bij het stadje is niet mooi
Review geplaatst op 2017-04-09
9
Guatemala todos-santos
Dalix was hier 31 Oct 2016
Guatemala is bij toeristen onder andere bekend om de Maya-tempels van Tikal, prachtige dorpjes en markten vol kleurrijke Maya-indianen, de mooie jungle en de indrukwekkende oude koloniale hoofdstad Antigua. Maar dan is er ook Todos Santos, een heel bijzonder plaatsje in de hooglanden van Guatemala. Het wordt nog steeds niet veel bezocht door toeristen. Als je hier naartoe gaat, doe dat dan absoluut begin november. Op 1 november viert men hier Todos Santos (Allerheiligen). Op die dag is er een indrukwekkende paardenrace, waarbij de in klederdracht gestoken mannen (in rood en wit gestreepte broeken, kleine strooihoedjes en in allerlei kleuren gestreepte jasjes) na een volle nacht van drinken en dansen, zo snel mogelijk de eindstreep moeten halen. Velen van hen vallen voortijdig van hun paard. De dag erna wordt op het kerkhof doorgebracht (Allerzielen). Families nemen lekkernijen en alcohol mee om samen met de overledenen deze dag te vieren en te herdenken. Het is heel bijzonder om deze twee dagen vol traditie in Todos Santos te mogen ervaren. Een aanrader!
Stad
  • Goed te doen als onderdeel van een bezoek aan Guatemala
  • Rustig
  • Zeer authentiek
  • Zoek tijdig een slaapplaats. Er is niet veel aanbod en er komen veel Guatemalteken
Review geplaatst op 2019-03-15
8
Guatemala
SibrichAdema was hier 31 Jan 2015
Guatemala staat niet bekend als een strandbestemming en toch heeft ook dit land een eigen kustplaats: Monterrico. Het ligt ca.100 km ten zuiden van Guatemala City en is zeer geliefd bij de Guate's als weekendbestemming. Verwacht in Monterrico echter geen azuurblauwe zee, fijne zandstranden, hotels van niveau en restaurants met uitgebreide menu's. Hier is de zee donker, het zand grijs/zwart, slaap je in hostel of bungalow en serveren restaurants een (goede) lokale maaltijd met vis en garnalen. Redenen om naar deze redelijke uithoek te komen: mangroves en zeeschildpadden. Net achter de kustlijn ligt een netwerk van mangroves en kanalen, onderdeel van de 190km lange Canal de Chiquimulilla. De kanalen zijn de belangrijkste verbindingswegen voor de lokale bevolking en zij gebruiken deze tevens als visplek. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een rondvaart door de wirwar aan mangrovebossen; het gebied is broedplaats voor honderden vogelsoorten. Daarnaast is Monterrico bekend om zijn opvangcentra voor (bedreigde) schildpadden. Er worden met name eieren uitgebroed en bijna dagelijks worden er schildpadjes vrijgelaten op het strand. TIP! laat tegen geringe betaling je eigen schildpad los. Dit geld komt ten goedde aan de opvangcentra. Tel bij dit alles nog de (bijna) caribische sfeer en prachtige zonsondergangen op, en het totaal maakt Monterrico tot een prima 'stop' voor een paar dagen.
Land
  • sfeer
  • natuur
  • vriendelijke locals
  • Stille Oceaan
  • vulkaanstrand
  • redelijke uithoek
  • weekenddrukte
  • zwemmen op eigen risico (stroming!)
Review geplaatst op 2017-01-10
7
Guatemala
SibrichAdema was hier 31 Jan 2015
In Guatemala kun je (bijna) niet om een bezoek aan Chichicastenango heen: Chichi voor intimi. In deze, nogal geïsoleerd liggende, stad vindt iedere donderdag en zondag de grootste markt van Midden-Amerika plaats. Kom vroeg, want je bezoekt de markt zeker niet alleen. Samen met duizenden Maya en toeristen schuifel je richting de central gelegen Iglesia de Santo Tomas; het kloppend hart van de markt. Bezoek hier de meer traditionele kraampjes waar de Maya bevolking haar inkopen doet. De 'buitenste rand' van de markt bestaat n.l. met name om jou, 'amigo' (iedereen die niet in Quetzal betaalt), een beetje lichter te maken. Chichi heeft echter meer te bieden dan alleen markt. Wie een wandeling door het bos en bergopwaarts wel ziet zitten bezoekt de Cotradia de Pascual Abaj - een heilig altaar van mogelijk duizenden jaren oud. De Machenos (inwoners) blijven hun tradities trouw en komen hier nog regelmatig offers brengen, als dank voor en als hoop op vruchtbaarheid van m.n. Moeder Aarde. Met een beetje geluk kun je hier een sjamaan aan het werk zien bij het uitvoeren van één van de vele rituelen. Je mag als toerist hierbij aanwezig zijn, maar vraag wel toestemming voor het maken van foto’s aangezien niet iedere offerende familie dit op prijs stelt. Vaak is echter de wedervraag of je zelf ook een klein offer wil brengen. Wandel niet alleen naar deze plek (nogal afgelegen), dit maakt de kans op beroving en overige ongewenste activiteiten aanzienlijk kleiner.
Land
  • 'must visit'
  • kleurrijk
  • traditie / sjamaan
  • Cotradia de Pascual Abaj
  • (kleine) criminaliteit
  • druk, druk, druk!
  • niet de mooiste markt
Review geplaatst op 2017-02-07
7
Guatemala Chichicastenango
SibrichAdema was hier 31 Jan 2015
In Guatemala kun je (bijna) niet om een bezoek aan Chichicastenango heen: Chichi voor intimi. In deze, nogal geïsoleerd liggende, stad vindt iedere donderdag en zondag de grootste markt van Midden-Amerika plaats. Kom vroeg, want je bezoekt de markt zeker niet alleen. Samen met duizenden Maya en toeristen schuifel je richting de central gelegen Iglesia de Santo Tomas; het kloppend hart van de markt. Bezoek hier de meer traditionele kraampjes waar de Maya bevolking haar inkopen doet. De 'buitenste rand' van de markt bestaat n.l. met name om jou, 'amigo' (iedereen die niet in Quetzal betaalt), een beetje lichter te maken. Chichi heeft echter meer te bieden dan alleen markt. Wie een wandeling door het bos en bergopwaarts wel ziet zitten bezoekt de Cotradia de Pascual Abaj - een heilig altaar van mogelijk duizenden jaren oud. De Machenos (inwoners) blijven hun tradities trouw en komen hier nog regelmatig offers brengen, als dank voor en als hoop op vruchtbaarheid van m.n. Moeder Aarde. Met een beetje geluk kun je hier een sjamaan aan het werk zien bij het uitvoeren van één van de vele rituelen. Je mag als toerist hierbij aanwezig zijn, maar vraag wel toestemming voor het maken van foto’s aangezien niet iedere offerende familie dit op prijs stelt. Vaak is echter de wedervraag of je zelf ook een klein offer wil brengen. Wandel niet alleen naar deze plek (nogal afgelegen), dit maakt de kans op beroving en overige ongewenste activiteiten aanzienlijk kleiner.
Stad
  • 'must visit'
  • kleurrijk
  • traditie / sjamaan
  • Cotradia de Pascual Abaj
  • (kleine) criminaliteit
  • druk, druk, druk!
  • niet de mooiste markt
Review geplaatst op 2017-02-07
9
Guatemala
De wekker gaat.. buiten is het nog donker. Snel kleden we ons aan en proppen moeizaam een broodje naar binnen. Eenmaal buiten voor het hotel is er niemand te bekennen, maar al snel worden we door een busje opgehaald. Propvol, want iedereen wil de vroegste bus. Na een klein uurtje rijden we door de entree van het park en komen aan bij het informatiecentrum. Je kunt kiezen om met een gids op pad te gaan of een kaart te kopen en zelf op ontdekking te gaan. Avonturiers als we zijn, gaan we voor de laatste optie. Het terrein is vrij groot, je kunt er gemakkelijk een dag rond wandelen. We besluiten om eerst naar het verste gedeelte te lopen, en de grote groepen met gidsen vooral te ontwijken. Dit werkt, want we lopen grote gedeeltes helemaal alleen. Onderweg komen we enorme tempels tegen, alsof je in een film van Idiana Jones of Tombraider bent beland. Al die jungle geluiden, dichtbegroeide gebieden met oerwoud, nieuwsgierige aapjes en de grote open grasvelden met tempelcomplexen maken dit tot een bijzondere locatie. Het ligt letterlijk verscholen in de jungle, en de sfeer is bijna magisch te noemen, zeker in de ochtend. Hoogtepunt van de dag is een tempel op klimmen met een onbeschrijfelijk uitzicht. Wauw... heel even staat de tijd stil.. Tikal mag je zeker niet missen!
Land
  • Prachtige groene omgeving
  • Goed behouden tempels/complexen
  • Geweldig uitzicht vanaf één van de tempels
  • Overzichtelijke paden
  • Grote kans op ontmoeting met neusbeertjes
  • - Er lopen redelijk wat toeristen rond
Review geplaatst op 2016-09-21
10
Guatemala Solola
Via de NGO Rising Minds kwam ik terecht bij een lokale Maya familie in een authentiek dorpje aan het meer van Atitlan, genaamd San Juan. Het is enorm interessant om te zien hoe hun leven als duizend en een nacht van de onze verschilt. Ze wonen met 3 gezinnen op een erf. Er is geen warm water en ze koken met een houtvuur. Alle vrouwen in San Juan lopen in traje, de lokale kleurrijke traditionele outfit. Ze spreken een Maya taal genaamd Tzutujil en eten elke dag bonen en tortillas. Na een week zat mijn tijd erop en was het tijd om door te reizen. Ik vond het moeilijk en met pijn in mijn hart stapte ik met mijn backpack in een tuctuc. Toen schoot me de quote weer te binnen die me al eerder op het goede pad had gestuurd. "A journey is best measured in friends, rather than miles" - Tim Cahill. Uiteindelijk vertrok de bus zonder mij en kwam ik doorweekt in de stromende regen en vanwege stroomuitval in het pikkedonker thuis. De hele familie zat me rondom een kaarsje op te wachten. De kids vlogen me om de hals. Het was alsof ik weken was weggeweest terwijl ik eigenlijk maar 8 uren van huis was geweest. Ondertussen heeft de familie me geadopteerd en voelt het alsof ik een deel van ze ben geworden. Ik ga mee naar de kerk, laat me af en toe overhalen om in traje de straat op te gaan, klim 3 dagen per week 1,5 uur omhoog naar de bergdorpjes waar Hilda werkt en help abuela met het maken van de tortillas. Ik zou hier een hele lange tijd kunnen blijven maar mijn tijd zit er toch echt op.
Regio
  • Mogelijkheid om het alledaagse leven van de oorspronkelijke bevolking te ervaren
  • Schitterende natuur
  • Vriendelijke bevolking
  • Avontuurlijke bestemming
  • Niet veilig om 's nachts alleen op pad te gaan
  • Veel drugs en dealers
  • Soms moeilijk begaanbare paden zonder gids of l
Review geplaatst op 2016-09-13