Sierra Maestra NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Slim vervoer in de Sierra Maestra

Sierra Maestra NP,
Cuba


We brengen een paar dagen door in de Sierra Maestra, een berggebied ten westen van Santiago de Cuba, waar Fidel Castro zich met 11 anderen schuilhield na een mislukte poging om Batista, de dictator op Cuba te verdrijven.
De paden en kampen die ze gebruikten zijn nog steeds aanwezig en wij bezoeken de drie kampen, waar nog een eenvoudig ziekenhuisje dat door Che Guevara is opgezet, is te zien, een helikopterplatform en wat hutjes waar de rebellen leefden. Het huisje van Fidel is opnieuw gebouwd, maar de spullen zijn origineel.
De rebellen leefden zoveel mogelijk van de natuur, maakten de meubels zelf en zullen wel duurzaam met de schaarse middelen zijn omgegaan.
Op de terugweg zien we deze jongen langs de steile berg naar beneden suizen op zijn zelfgemaakte karretje. De rempedalen zijn van oude autoband gemaakt, het karretje zelf van gevonden hout. De jongen stuurt met een oude riem, zijn gordel is een gebruikte fietsband en zijn spullen bewaart hij in een gebruikte kunstmestzak. Als dat niet duurzaam is!