Costa Rica image

Costa Rica


Reviews

Costa Rica
Noord en Midden Amerika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
4
Costa Rica
Liesbeth was hier 05 Aug 2022
Costa Rica profileert zich als een ecologische bestemming maar dat is echt niet waar. De nationale parken zijn netjes en proper maar verder is er zoveel afval en vuiligheid te zien. Wij hebben zo veel sproeivliegtuigen gezien over de bananenplantages, alsook wordt er door de plaatselijke bevolking veel vergif gesproeid. Op enkele stranden hebben wij dode stukken koraal aangetroffen, allemaal het gevolg van het sproeien. Aan recycleren en sorteren wordt hier niet gedaan. Toeristen worden er echt uitgebuit. Voor sommige nationale parken betaalden wij wel tot 25 dollar per persoon. gezinskorting of studentenkorting kennen ze hier niet. Op enkele plaatsen was de weg afgesloten en omdat het zogezegd om prive domein ging, uiteraard moesten we betalen per persoon om verder te mogen. Overal waar er ook maar iets te zien is, staat er wel iemand om geld te eisen. Gewoon rondwandelen is bijna onmogelijk zonder te betalen, ofwel bezoek je een nationaal of prive park, maar verder vonden wij weinig vrijheid om zelf te gaan en staan waar we wilden. Montezuma en Santa Elena worden voorgesteld als rustige dorpjes met veel karakter. Wij vonden het een grote vieze boel. En heel duur, surflessen kosten 65 dollar voor 75 minuten.
Land
 • mooie natuur
 • duur, uitbuiten van toeristen
Review geplaatst op 2022-09-01
8
Costa Rica Puntarenas
MyrtheL was hier 20 Apr 2022
Costa Rica kent vele nationale parken, maar ook kleinere initiatieven die het bezoeken waard zijn. Zo ook Hacienda Barú bij Dominical. Een mooi voorbeeld hoe de negatieve impact van de mens teruggedraaid wordt. Begin 20e eeuw was Hacienda Barú geheel regenwoud. Met de eerste mensen die zich er vestigden kwam ook de vernietiging van grote gebieden regenwoud. Begin jaren 70 was 180 hectare niet aangetast, maar zo’n 150 hectare in gebruik genomen voor vee en landbouw. Met als gevolg dat verschillende plant- en diersoorten waren uitgestorven. Eind jaren 70 sloegen ze een andere richting in. Alle landbouwactiviteiten werden langzaamaan uitgefaseerd en het gebied werd opnieuw bebost. In 1990 werd het vee verkocht en 5 jaar later werd Hacienda Barú officieel een National Wildlife Refuge. Hacienda Barú biedt verschillende tours met gids. Wij kozen voor liepen (zonder gids) de Pizote trail, gevolgd door de Look-out trail. Ben je gast bij de lodge die ze hebben, dan is de entree gratis. Wij betaalden $15 pp. Al meteen aan het begin van het pad hing een luiaard vrolijk aan een tak ons te observeren. Tot nu toe hadden we alleen bolletjes vacht hoog in de bomen gezien. Dit was toch wel even een andere ervaring. We beklommen de zeven meter hoge bird watching tower, hadden een mooi uitzicht op Dominical Beach, en kwamen onderweg apen, aguiti, en verschillende vogels tegen. Andere toeristen onderweg...die kwamen we dan weer amper tegen. Een fijne plek om een paar uur door te brengen.
Regio
 • Divers aan wildlife
 • Vrijwel geen andere toeristen
 • Informatieve borden op sommige plekken
 • Hacienda Barú wordt voornamelijk gefinancierd door de lodge, het restaurant en door de tours, dus je draagt bij aan dit mooie initiatief
 • Stuk van Lookout trail is even een pittige klim (m.n. door warmte en luchtvochtigheid), andere paden zijn plat
 • Lange broek is aan te raden. Heeeeel veel muggen.
Review geplaatst op 2022-05-10
10
Costa Rica Tortuguero
MyrtheL was hier 08 Apr 2022
Een dag na onze aankomst in Costa Rica hadden we een verblijf geboekt in Torteguero. Via onze lodge regelden we een pick-up in San José. Ook omdat we na een lange vlucht niet al meteen een flinke autorit wilden rijden. Bovendien is Torteguero alleen per boot te bereiken. En bijkomend voordeel, we hoefden daardoor voor de eerste dagen in Costa Rica nog geen auto te huren. Tijdens de busrit vanuit San José naar de plek waar de boten vertrekken, krijgen we de eerste indrukken van het land. Groene landschappen, veel bananenplantages en kleurrijke vlinders die voorbij fladderen. De boottocht naar de lodge was al een mooi voorproefje. Al snel werden de eerste kaaiman en apen gesignaleerd. Kortom, je kijkt je ogen uit. Je kunt ervoor kiezen om in het dorpje Torteguero Village te verblijven en daar allerlei activiteiten te regelen. Wij kozen dit keer voor gemak en regelden alles via de lodge waar we verbleven. Zo maakten we een mooie boottocht door de kanalen van Torteguero. We zagen een luiaard, apen, vele soorten vogels en veel meer. Ook kregen we allerlei informatie over de bomen, planten en dieren daar tijdens een wandeling met een gids. En brachten we een bezoek aan het dorp. Genoeg te doen dus. Verblijf je in een lodge buiten het dorpje, dan kun je er met een watertaxi voor een paar dollar makkelijk naartoe. Na afloop van ons verblijf werden we in Guapiles afgezet, waar we onze huurauto konden ophalen en onze reis verder voortzetten.
Highlight
 • Wakker worden met het geluid van brulapen en vogels
 • Kundige gidsen die veel weten
 • Veel wildlife
 • Prachtige natuur
 • Niet heel makkelijk bereikbaar
 • Het weer laat zich niet sturen, dus ochtendtour ging door stromende regen niet door
 • Schildpadden die eieren komen leggen zijn alleen in bepaald seizoen te zien
Review geplaatst op 2022-04-15
9
Costa Rica
YvesGorissen was hier 31 Jul 2018
Net iets ten zuiden van San José in Costa Rica ligt Cèrro Chirripo, het hoogste punt van Guatemala tot aan Colombia. Een plek om weg te dromen bij de misschien wel meest bijzondere zonsopgang die je kunt meemaken! Daarnaast een plek waar maar weinig toeristen komen, omdat het iets is wat wel alleen voor sportieve hikers is weggelegd en dus niet in standaard reispakketten wordt opgenomen. Daarnaast lopen veel Costa Ricanen hier zelf naartoe. De eerste dag loop je vanuit San Gerardo de Rivas naar Basecamp Crestones, dit is een dag waarin je in 14km 2000 (!!!) hoogtemeters overbrugd. Je kunt hier in het hoogseizoen max 2 nachten slapen en in het laagseizoen 3 nachten. Maaltijdenbonnen koop je van te voren en je krijgt boven een heerlijke typische costaricaanse maaltijd voorgeschoteld drie keer per dag. Houdt er daarnaast rekening mee dat het er erg koud kan worden. De volgende ochtenden kun je in het donker beginnen te lopen, dus neem een hoofdlamp mee, zodat je op Cèrro chirripo de zonsopgang kunt bewonderen, toen wij er waren stonden we zelfs boven de wolken en waande wij ons echt op de top van de wereld terwijl de zon opkwam. Daarnaast zijn er voor de andere dagen en momenten van de dag genoeg mooie paden die naar andere hoge pieken, rotsformaties en meren lopen. Ps. Voor de echte uitdaging, neem de bagage zelf op je rug mee! Er lopen namelijk ook ezels maar niets geeft zo'n voldaan gevoel als zelf alles mee te nemen.
Land
 • geen vervelende toeristen
 • lekkere costa-ricaanse maaltijden
 • uitdagende hike
 • magistrale zonsopgang
 • je hebt de top niet voor je alleen
Review geplaatst op 2019-08-20
8
Costa Rica
Harry was hier 15 Mar 2018
Veel plaatsen in Costa Rica gezien, met deels huurauto. Heerlijk en mooi land met zeer gastvrije, vriendelijke mensen. Er zijn erg leuke onderkomens te vinden en ook is er goed eten. Goedkoop is het land niet echt. Als je als local eet natuurlijk wel, maar dat verveelt wel op den duur. Hoogtepunten: het nevelwoud rond Monteverde: wel wat toeristisch (geworden), maar erg mooie natuurplek. Tours zijn wel duur: je bent al snel 30/40 dollar of meer kwijt voor een toer van 2 of 3 uurtjes. Flora en fauna prachtig, wegen goed berijdbaar en veel diversiteit qua landschappen. Ook het weer via ons mee: vrij weinig regen in juli. Soms in de avond een bui(tje).
Land
 • afwisseling landschappen
 • natuur
 • goed bereisbaar
 • vriendelijke locals
 • leuke onderkomens te vinden
 • niet goedkoop
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Costa Rica Talamanca
Dianadm was hier 31 Jan 2018
In het uiterste zuidoosten van Costa Rica ligt het Talamanca-gebied, het leefgebied van de Bribri-indianen. Je vindt hier een prachtig ongerept regenwoud, dat vanwege de afgelegen ligging tot op heden vrij onontdekt is. In Yorkin, dat diep in de jungle ligt, hebben de Bri Bri-indianen hun dorp opengesteld voor (eco)toerisme en hierbij snijdt het mes aan twee kanten. Je kunt op deze manier zien en meemaken hoe de indianen leven en zij hebben wat extra inkomsten. Echt massaal is het niet, er kunnen hooguit 20 bezoekers tegelijk aanwezig zijn vanwege het gebrek aan overnachtingsplekken, maar dat maakt het wel uniek. De indianen leven volgens oude tradities en leven in harmonie met de natuur. Ze hebben hun eigen taal, geloof en gebruiken. Tijdens je bezoek krijg je ‘kruidenles’ van de sjamaan en leer je chocola maken van cacaobonen. Helaas zijn er wel wat westerse invloeden, authentieke kleding zie je hier helaas niet meer. Tijdens je verblijf trek je een aantal keer de jungle, waarbij je uitleg krijgt over planten en bomen. De natuur is prachtig en ongerept en onderweg zie je diverse dieren. Voor een verfrissende duik wordt er gestopt bij een waterval en bij de rivier. Yorkin is alleen te bereiken over het water. De tocht met een gemotoriseerde kano duurt ongeveer 1.5 uur en gaat langs diverse stroomversnellingen. Best spectaculair. Je bezoek aan de Bri Bri kun je niet zelf regelen maar gaat via eco-organisatie ATEC (https://www.ateccr.org).
Regio
 • mooie mix van natuur en cultuur
 • inkijkje in leven Bri Bri
 • actief
 • weinig andere toeristen
 • prachtige natuur
 • iets verwesterd
 • alleen te regelen via ATEC
 • primitief
Review geplaatst op 2018-07-26
9
Costa Rica El-bosque-eterno-de-los-ninos
Dianadm was hier 31 Jan 2018
El Bosque Eterno de los Niños, vertaald 'Het Eeuwige Woud der Kinderen', is het grootste privéreservaat van CR, gekocht door kinderen uit meer dan 40 landen. Een initiatief dat gestart is in 1986 met als doel het tropisch regenwoud en de bijbehorende fauna te behouden, en dat is gelukt. Het reservaat is in ruim 30 jaar gegroeid van 6000 naar 20.000 ha. Het gebied ligt tussen twee bekende trekpleisters in, het vulkaanpark Arenal en Monteverde-nevelwoud en omdat deze plaatsen steeds drukker worden, zijn veel dieren naar El Bosque Eterno de los Niños getrokken. Je vindt hier 50% van alle voorkomende diersoorten van CR, waaronder jaguars, tapirs en 700 verschillende vlindersoorten. Het reservaat is minder bekend en minder toegankelijk en hierdoor komen er veel minder bezoekers.Het telt 3 biologische stations waar je kunt overnachten in één van de zes kamers en een heerlijke Costa Ricaanse maaltijd geserveerd krijgt. Er is ook een onderwijscentrum voor kinderen, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt. Er zijn vogel-, dag- en nachtwandelingen, die elk 2 uur duren en waarbij je goed het verschil kunt zien tussen het bos overdag en ’s nachts. Een unieke ervaring, die je zeker niet wilt missen. Het minpunt is dat het slecht bereikbaar is. De laatste 6 km gaan dwars door de jungle over een nogal extreme weg, een 4 WD is daarom een must. De coördinaten van het San Gerardo station waar wij hebben overnacht zijn 10 ° 21'34.77 "N, 84 ° 47'27.57" W
Natuurgebied Excursie Highlight
 • eco-bestemming
 • prachtige natuur
 • hoge dierdichtheid
 • rustig, weinig andere bezoekers
 • wandelingen zijn een unieke ervaring
 • educatief
 • weinig overnachtingsplaten - reserveren moet
 • moeilijk bereikbaar
Review geplaatst op 2019-03-10
8
Costa Rica Manuel Antonio NP
Baatjes was hier 25 Jan 2018
Tijdens onze Costa Rica-reis hebben wij ook Manuel Antonio NP bezocht. We gingen hier voornamelijk heen omdat je in het park mooie stranden hebt en je na een hike een heerlijk verkoelende duik kunt nemen. Dit is ook zo, maar zo idyllisch als het klinkt, vonden wij het niet. Allereerst kun je niet tegelijk het water in aangezien er brutale wasberen op je spullen uit zijn. Als je ze een beetje uit de buurt van je spullen wilt houden, kijken ze je aan met een blik van: wat zeur je nou? Jammer dat wild zo wordt beïnvloed door de mens, maar ook hilarisch om te zien. Het zijn echte schooiers. Wat wij minder vonden, is dat er veel Amerikanen in het park liepen. Manuel Antonio NP is een gemakkelijk begaanbaar park en Amerikanen kiezen dit gebied als standplaats en doen van hieruit allemaal excursies naar de bekende gebieden in Costa Rica. Maar eerlijk is eerlijk: het park is prachtig met z'n hagelwitte stranden en grote diversiteit aan wild, dat zich ook nog eens gemakkelijk laat bekijken (omdat ze aan mensen gewend zijn).
Highlight
 • Hagelwitte stranden
Review geplaatst op 2018-01-26
9
Costa Rica
Miss G was hier 31 Dec 2017
In januari (op mijn verjaardag) ben ik afgereisd naar San Jose voor een 3 weekse tour dwars door dit prachtige land om vervolgens nog de westkust van Nicaragua mee te nemen. Ik wilde ontdekken of men echt kon spreken over 'Pura Vida' - het simpele, pure leven. Ik begon in San Jose, een prachtige, Spaans koloniale stad midden in het land. Bij aankomst had ik weinig tijd om de stad te verkennen want ik vertrok de volgende ochtend direct naar het aan de Oostkust gelegen moerasgebied Tortuguero. Een adembenemend natuurpark waar je enkele dagen in een (eco) lodge verblijft. Ingesloten door de jungle, moeras vol crocs, kikkers, vogels en slangen in alle kleuren van de regenboog en aan de andere kant de Caribische Oceaan. Vanuit Tortuguero zijn wij verder gereisd naar het koloniale plaatsje Calhuita in het zuidelijkste puntje van Costa Rica, grenzend aan Panama. Om van daaruit dwars door het land te rijden richting La Fortuna. Deze actieve vulkaan ligt te midden van prachtige natuur en warm water bronnen. In het Noorden van Costa Rica zijn wij de grens overgestoken naar Nicaragua (zie review) om na ruim een week terug te keren in Costa Rica en door te rijden naar de Westkust in het plaatsje Samara. Heerlijk een paar dagen ontspannen op het strand, wandelend door het National Park of paardrijdend door de branding van deze mooie kustlijn. Mijn reis eindigde in San Jose. Pura Vida gevonden?? Nou en of! :)
Land
 • Prima land om alleen op reis te gaan
 • Heerlijke lokale gerechten :)
 • Vriendelijke bevolking
 • Ongerepte stranden
 • Prachtige natuur
 • 'highlights' zijn erg toeristisch
 • Het kan er (erg) veel regenen
Review geplaatst op 2018-08-06
10
Costa Rica
SourOnTour was hier 31 Oct 2017
De rondreis in Puerto Viejo de Talamanca gestart. De caribische kant van Costa Rica is heel relaxt met bijbehorende salsa muziek. Daarna via het Toruguero kanaal naar Tortuguero gevaren, een fantastische tocht waarbij je dwars door de jungle vaart en veel wildlife ziet. Een tocht 's ochtends vroeg in een kano is een aanrader! Na Tortuguero het vulkanische gebied Arenal verkent en Rincon de la Vieja. Pruttelende modderpoelen, gegrom en stoom vanuit de grond kan je hier zien en ruiken ;) Hierna zijn we naar het surfparadijsje Tamarindo gereden. Het dorpje zelf is klein, maar gezellig en ademt surfen uit. Het contrast met onze volgende bestemming kon niet groter: Monte Verde/Santa Elena. Hoog gelegen en daardoor vooral na zonsondergang een heel stuk frisser en normaliter natter. Maar in de drie dagen dat wij er waren stralend weer gehad! Dus tijdens het ziplinen fantastische uitzichten gehad tot de baai van Nicoya en het schiereiland daarachter. De nevelwouden van Santa Elena waren prachtig en vooral rustig. Je hebt verschillende routes die je kunt lopen en ook kunt combineren. Na Monte verde zijn we naar Carara NP geweest. Tot slot hebben we nog een onvergetelijke twee daagse raft trip op de Pacuare rivier gedaan. Wat een geweldig mooie natuur weer en fantastische overnachtingsplek midden in de jungle met uitzicht op de rivier.
Land
 • Natuur
 • Vriendelijke bevolking
 • Gave outdoor activiteiten
 • Erg toeristisch
Review geplaatst op 2018-02-03
10
Costa Rica Cahuita NP
SourOnTour was hier 30 Sep 2017
Vorig jaar heb ik een fantastische rondreis door Panama en Costa Rica mogen maken. Vanaf de kant van Bocas del Torro in Panama ben ik Costa Rica ingekomen en daar heb ik drie nachten in Puerto Viejo de talamanca overnacht. Vanuit hier is NP Cahuita, dat ongeveer 15 kilometer noorderlijk ligt, goed bereikbaar met het OV. NP Cahuita is een klein park, maar heel mooi gelegen en je kunt er (natuurlijk met wat geluk) veel dieren zien. Ook heb je, zoals bij elk NP, de mogelijkheid om met een gids door het park te lopen. Dan zie je gegarandeerd nóg meer dieren, maar ik koos ervoor om dat deze keer niet te doen. Je kunt niet verdwalen in het park, omdat er maar één route doorheen loopt. Deze route loopt tussen de oceaan en de jungle in, iets dat ik heel bijzonder vond. Aan beide zijdes dus een prachtig uitzicht. Ook heeft dit als voordeel dat je halverwege de route een duik kunt nemen om een beetje af te koelen en te genieten van het mooie strand. Tijdens de wandeling had ik het geluk dat er een gezin voor mij liep waarvan de man erg goed was in het spotten van dieren. Zo heb ik twee wasberen, luiaarden, veel mooie vlinders, verschillende vogels en ontzettend veel apen (mét kleinjes!) mogen zien in dit park. Al met al dus een echte aanrader voor jouw bezoek aan Costa Rica. Denk bij een bezoek aan voldoende water, een goede camera, een verrekijker en een handdoek, dan kom je een heel eind :D
Highlight
 • Goed bereikbaar (ook vanuit Puerto Viejo)
 • Kans op het spotten van veel dieren
 • Prachtige ligging
 • Klein, dus geen lange hikes mogelijk
Review geplaatst op 2018-11-16
7
Costa Rica Guanacaste
Rosaliebotterlivenl was hier 31 Mar 2017
Guanacaste is een heel ander stukje Costa Rica. Minder jungle, meer droogte maar ook meer weilanden en vee. Het is bijzonder om de droogte een beetje te voelen, maar er zijn zeker niet minder dieren te vinden! Er zijn natuurlijk toeristen, maar met een beetje onderzoek is dit zeker te vermijden. Ga vroeg in de ochtend het park Rincon de la Vieja in, ontdek de verschillende ecosystemen en ruik de geisers door het hele park. rijd rond over de hobbelige wegen, en wacht netjes tot de paarden oversteken. Guanacaste is bijzonder, anders en nog steeds prachtig! Voel de prairie, begroet naar de cowboys en probef het lokale eten. Zeker de moeite waard tijdens een rondreis door Costa Rica
Regio
 • Anders dan anders
 • veel dieren
 • vulkanen
 • niet al te makkelijke wandelpaden
 • goed te doen zonder gids
 • vriendelijke mensen
 • erg warm
Review geplaatst op 2017-05-28
10
Costa Rica NP Corcovado
AndredeVaal was hier 28 Feb 2017
Na een boot tocht van ong. drie uur vanuit het dorpje Sierpe kom je aan bij het NP Corcovado. Ons verblijf, 10 basic hutjes, lag net buiten het NP. Nadat de schipper een doorvaart gevonden had in het rif werden we d.m.v. een "wet landing" afgezet op het strand. Na een 20 min. lopen over het mooiste strand wat ik ooit gezien heb, bereikten we onze hut. We zijn vier dagen gebleven op deze locatie, je komt hier helemaal tot rust. Er is hier praktisch geen bewoning en we konden heel de dag op het strand lopen zonder een mens tegen te komen, maar wel apen, tapirs en de meest schitterende vogels. De meest in het oog springende vogels waren de Geel-rode Ara's. Een prima plek om tot rust te komen na een rondreis !
Regio
 • Rustige omgeving
 • Een schitterende natuur
 • Lang varen
Review geplaatst op 2017-04-28
10
Costa Rica
Martinhectors was hier 31 Jan 2017
Wij logeerden in de Sarapiqui's Rainforest Lodge. Deze lodge heeft een mooie grote tuin waar je in alle rust kan rondwandelen. Vlak ernaast ligt het Reserva Biológica Tirimbina. Vanuit de tuin kan je er naartoe. Het omvat 345 hectare regenwoud. Toeristen kom je hier niet veel tegen. Met een gids hebben we een nachtwandeling gemaakt en dan zie je pas hoe het nachtleven ontwaakt. Wat een leuke ervaring. Er wordt hier vooral aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. Eén van de onderzoekers was een Nederlander die het gedrag van vleermuizen bestudeerde.
Land
 • Mooi stukje regenwoud
 • Rustig en niet te toeristisch
 • Geen
Review geplaatst op 2018-02-17
8
Costa Rica
AHermsen was hier 31 Dec 2016
Het is een erg mooie omgeving, met veel mooie planten en dieren. je kan er mooie wandelingen maken. In janaurai 2017 geweest, met prima weer en een mooi uitzicht op de vulkaan. Wel kan het er erg druk zijn met toeristen die de vulkaan bezoeken.
Land
 • mooie natuur
 • vogels
 • uitzicht
 • toeristisch
Review geplaatst op 2017-04-30