Chili image

Chili


Reisgids

Chili
Zuid Amerika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Chili ligt in Zuid-Amerika met ruim 17 miljoen inwoners en grenst aan de landen Argentinië, Bolivia en Peru. Door zijn lengte heeft het land van noord naar zuid verschillende klimaten. Van de droge woestijn in het noorden tot aan de gletsjers in Patagonië, en daartussen regenwoud, vulkanen en bergen met allerlei soorten vegetatie. De natuur is meteen ook de belangrijkste attractie van Chili, maar de cultuur mag ook niet ongenoemd blijven.

Chili heeft veel Spaanse invloeden. De hoofdstad is Santiago waar je talloze historische gebouwen vindt, zoals het regeringsgebouw Palacio de la Moneda. Wandel door de hippe wijk Bellavista, met vele restaurants, winkeltjes en kleurrijke herenhuisjes. Met de auto of kabelbaan kun je naar Cerro Cristóbal, genieten van het mooiste uitzicht en daarna nog enkele uren hier doorbrengen. Het park is immers groot genoeg. In de Maipo vallei vind je wijnlanden waar je deel kunt nemen aan rondleidingen en wijn kunt proeven.

In het noorden in de Atacamawoestijn ligt aan de kust de belangrijkste havenstad Antofagasta.  Bezoek de Chuquicamata, de grootste open kopermijn in de wereld. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij La Portada, een rotsformatie in de zee dat lijkt op een boog. Het is in 1990 officieel verklaard tot natuurmonument. De Atacamawoestijn gebied heeft nog meer te bieden: San Pedro en Fort van Quitor of de maanvalleien, zoutmeren, flamingo’s en oneindige woestijn rondom de stad. Je blijft op de achtergrond zicht houden op Het Andesgebergte en de vulkanen van Bolivia.

Lauca NP is de thuisbasis van adembenemende landschap, met sneeuw bestrooide vulkanen, sprankelende meren en geïsoleerde warmwaterbronnen. Maar je vindt er ook dorpjes en een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het meest spectaculaire van het park is misschien wel de glinsterende Lago Chungará, een van 's werelds hoogste meren met Volcán Parinacota en de slapende vulkaan met zijn  tweelingbroer, Volcán Pomerape, net over de grens.

La Serena is een kustplaatsje en kent veel bijzondere gebouwen en mooie kerktorens die een neo-koloniale sfeer uitstralen. Op het plein van de stad kan worden geschaakt en er staat vaak een ambachtelijke markt. In de buurt van La Serena ligt het dorpje Vicuña. Een schilderachtig plaatsje waar de nationale drank van Chili wordt gemaakt. De havenplaats Puero Natales met houten, gekleurde huisjes  gelegen aan een fjord mag je niet missen. Punta Arenas is het meest zuidelijke punt van het land en wordt vooral bezocht vanwege de meren en de fjorden. Het klimaat is er ook erg aangenaam. Het is tevens het uitgangspunt om met een boot naar Vuurland te varen. Torres del Paine NP is met bergen, riviertjes, weides en gletsjers misschien wel het hoogtepunt van Chili. Je kunt er ook hiken of met een huurauto het gebied verkennen.

Kom je naar Chili, dan kom je voor de natuur!

Wat zegt de community

(5)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Onze laatste guanaco van de dag
Onze laatste guanaco van de dag
Torres del Paine NP
Dreamer666
Vicuñas op de zoutvlakte
Vicuñas op de zoutvlakte
Noord Chili
Dreamer666
4 op een rij in een betoverend landschap
4 op een rij in een betoverend landschap
Torres del Paine NP
Dreamer666

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Indonesië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Indonesië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Chili:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Chili kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Chileense peso (CLP). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  Maart/April – Pasen

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  16 mei  – Hemelvaart
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

  22 juni – Sacramentsdag
  Hoogfeest onder de Rooms-Katholieken waarbij de werkelijke tegenwoordigheid van Jezus in eucharistie centraal wordt gesteld.

  29 juni – San Pedro en San Pablo
  Een maritieme feestdag aan de  kust, waarbij visheiligen wordt gevraagd om voldoende en schoon water zodat het een succesvol visseizoen wordt.

  15 augustus – Hemelvaart Maria
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  2 september – Dag van de verzoening

  18 september – Onafhankelijkheidsdag
  De dag dat Chili in 1810 onafhankelijk werd van Spanje.

  19 september – Dag van het leger
  Herdenking van de onafhankelijkheidsstrijd die het Chileense leger voerde tegen de Spanjaarden.

  12 oktober – Dag van Columbus
  Herdenking van de dag dat Columbus voet zette op Amerikaanse bodem op 12 oktober 1492.

  1 november – Allerzielen
  Herdenkingsdag van overleden dierbaren.

  8 december – Onbevlekte ontvangenis
  De datum 8 december is 9 maanden voor de geboorte van Maria op 8 september. Volgens een dogma van de katholieke kerk zou ze zijn verwerkt zonder bevlekt te zijn met de erfzonde.

 • Chili – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Chili, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Chili gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type L
 • Tijdsverschil: 5 uur vroeger
  De hoofdstad van Chili is Santiago.
  Het oppervlak van Chili is iets groter dan Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Spaans.