image
Visit Brabant

Stedentrip Noord-Brabant: de 5 leukste tips voor Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg

De Nederlandse steden zijn klaar voor het zomerseizoen en trekken dit jaar alles uit de kast, zo ook in Noord-Brabant. Bezoek een interieurhemel, zie het licht en zit op het juiste spoor. Met onze stedengids voor Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg heb ook jij in no time de zomer in de bol.

1. Strijp-S, Eindhoven

Strijp S, Eindhoven. Foto: Nick BookelaarFoto: Nick Bookelaar

Gloeilampen, radiotoestellen en tv’s: tot de jaren negentig was het gigantische bedrijventerrein Strijp-S het hart van elektronicagigant Philips. Alles zat er, van de researchafdeling tot het opslagmagazijn. Toen het bedrijf besloot stapsgewijs Eindhoven te verlaten, werd het complex tot een broedplaats voor de creatieve sector gebombardeerd. Begeef je tussen de kunstenaars, ingenieurs en developers en breng een bezoek aan MU, een moderne kunstruimte, en NATLAB, een filmhuis. De spulletjes op de gezellige FeelGood Market zijn handgemaakt en duurzaam, de hapjes bio en de muziek live. Elke derde zondag van de maand. Ook leuk: de FLEAGood Market. Beoordeel jij een stad aan de hand van het culinaire aanbod? Vershal het Veem is een dagelijkse overdekte markt en bij Radio Royaal, gevestigd in het voormalige energiehuis van Philips, kun je terecht voor Frans-Duitse creaties in een rauwe, industriële setting. Met het buikje rond gaan de schoenen uit voor een blotevoetenfeest in POPEI, het alternatieve muziekcentrum in het iconische klokgebouw.


2. Werkwarenhuis, Den Bosch

Tramkade, Den Bosch. Foto: Visit BrabantFoto: Visit Brabant

De Tramkade is in korte tijd uitgegroeid tot dé uitgaansplek van Den Bosch. In de voormalige Koudijs Fabriek, die nu door het leven gaat als het Werkwarenhuis, vind je Social Lab, een lab dat vaklui en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij elkaar brengt. Het doel: kwetsbare individuen aan waardering en kansen helpen. De creaties worden vervolgens te koop aangeboden in een designwinkel.


3. MisterDesign, Den Bosch

MisterDesign, Den Bosch.

Zelfs als je je hele inboedel bij Ikea hebt gekocht en dus niets om design geeft, zou je eens een kijkje moeten nemen bij MisterDesign in Den Bosch. Deze bijzondere interieurwinkel is ondergebracht in een oude Ford- garage uit de jaren dertig en staat vol met ontwerpen van bekende en minder bekende designers uit binnen- en buitenland. Wellicht zie je het licht - verhip, die Billy-boekenkast is hoognodig aan vervanging toe!


4. Stek, Breda

Stek, Breda. Foto: Anne-Floor van NunenFoto: Anne-Floor van Nunen

Wat gebeurt er als je een stuk kaal bedrijventerrein overlaat aan een groep creatievelingen en duurzaamheidsenthousiasten? In Breda luidt het antwoord Stek, een verzameling tijdelijke bedrijfsruimtes die zoveel mogelijk van hergebruikte materialen zijn gemaakt. Hier knapt Bas fietsen op met onderdelen van andere fietsen, zet Bauke van PROOEF blind de lekkerste gerechten op tafel, verkoopt Elemental zero waste producten en bakt Xavier biologisch Nachtbrood. Bij Radio Pannekoek krijg je de lekkerste pannenkoeken geserveerd terwijl je luistert naar de beats van de radiomakers. En op de Stek Markt bieden geregeld nog meer duurzame en creatieve ondernemers hun producten te koop aan.


5. De Spoorzone, Tilburg

De verzameling werkplaatsen aan de noordkant van het station werd door inwoners van Tilburg de Verboden Stad genoemd. Honderden arbeiders sleutelden hier, buiten het zicht, aan treinen en locomotieven. Pottenkijkers waren niet welkom. Dat is nu wel anders. Het gebied, omgedoopt tot De Spoorzone, werd opgedirkt en toegankelijk gemaakt.
 Oude gebouwen kregen nieuwe functies. De Koepelhal biedt nu plaats aan grote festiviteiten en De Wagenmakerij aan overdekte markten, terwijl de LocHal een tweede leven kreeg als bibliotheek, met talloze werk- en studieplekken. Elders op het terrein vind je een theater, brouwerij en meerdere restaurants en cafés.


Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!